Dreznik grad 1964 godine

Teme isključivo vezane uz rakovački kraj
Odgovori
Sinisa
Pisac meraklija
Pisac meraklija

Re: Dreznik grad 1964 godine

Post Postao/la Sinisa » 17 stu 2010, 18:06

Bravo Branko!
To se zove ljudska i Kršćanska solidarnost!
Pomoći bližnjemu!
Meni je to čudno prezime za naš kraj!Netipično!
Čak sam mislio da je Srpsko!
Npr..Kosanović Dušan,trgovac u Drežniku bio je Srbin!
Tesko je u osamnaestom stoljecu govoriti o relaciji srba i Hrvata kakve su danas. Prema pricanju mojeg djeda oni su imali nekakve veze s pravoslavnim Kosanovicima te je spominjao savu Kosanovica necaka Nikole Tesle kao daljnjeg rodjaka. Takodjer je spominjao crnu goru kao ishodiste Kosanovica. No ova je loza kosanovica bila izrazito hrvatski orijentirana jer je rodjak Nikola otac od Polde Kosanovica ubijen od zandara 1935 godine. Trojica brace mojeg djeda nestali su u ratu i neposredno nakon rata.

branko
Pisac meraklija
Pisac meraklija

Post Postao/la branko » 21 stu 2010, 11:33

Nikola Kosanović usput rečeno u tadašnje vrijeme na vrlo visokoj funkciji bio je naime općinski bilježnik nije ubijen od strane žandara nego se dugo pričalo da su ga ubili lokalni srbi ali se poslije ispostavilo što je i prilično pouzdano da su ga ubili pripadnici tadašnje četničke organizacije iz sela Ruševice kraj Cetingrada. Ljudi pogrešno misle da je četnički pokret nastao u 2.svjetskom ratu, međutim on je osnovan puno prije a u ovim krajevima negdje početkom tridesetih godina.Inače Nikola je bio gorljivi HSS-ovac i jako ga je smetala nepravda koja se činila nad Hrvatima u Kraljevini Jugoslaviji i kao vrlo učen čovjek intelektualac smetao je lokalnim Srbima kojih je u Drežniku tada bilo pedesetak,ubijen je 3 mjeseca nakon izbora 1935 g. na kojima je HSS odnio pobjedu na lokalnom nivou.Koliko su Hrvati bili ugnjetavani ,a Srbi moćni u tadašnjoj Jugoslaviji kazuje i činjenica da je Nikolin brat Zvonko bio sudac u Karlovcu i naravno zahtijevao je hitnu i detaljnu istragu o tom ubojstvu no tadašnja vlast je opstruirala istragu koja nikada nije ni završena i ubojice nikada nisu ni pronađene ,ni osuđene,ni kažnjene.
Inače sam osobno gledao fotelju u kojoj je Nikola sjedio kada je ubijen,koju su njegovi potomci čuvali sve do Domovinskog rata. na fotelji su bile dvije rupe od metaka takođe su u zidu iza bile rupe od metaka ,a dva zrna od metaka odnio Nikolin brat Zvonko i čuvao kod sebe u stanu pa možda i sada postoje kod njegovih potomaka.
Tek da se zna prije nekih mjesec dana umro je Tomislav(Tošo) Kosanović unuk od Nikole sin od Polde (ovog brke sa slike) koji je bio posljednji živući sin od Polde.Kremiran je u Zagrebu i prema njegovoj želji biti će sahranjen u Drežniku u grobu svoga djeda Nikole,baš sam mu jučer betonirao kasetu za urnu a pokop će vjerojatno biti idući vikend ili tjedan iza toga.
Za sada toliko pozdrav Branko

bića
Ozbiljan forumaš
Ozbiljan forumaš

Post Postao/la bića » 22 stu 2010, 09:38

branko je napisao/la:Nikola Kosanović usput rečeno u tadašnje vrijeme na vrlo visokoj funkciji bio je naime općinski bilježnik nije ubijen od strane žandara nego se dugo pričalo da su ga ubili lokalni srbi ali se poslije ispostavilo što je i prilično pouzdano da su ga ubili pripadnici tadašnje četničke organizacije iz sela Ruševice kraj Cetingrada. Ljudi pogrešno misle da je četnički pokret nastao u 2.svjetskom ratu, međutim on je osnovan puno prije a u ovim krajevima negdje početkom tridesetih godina.Inače Nikola je bio gorljivi HSS-ovac i jako ga je smetala nepravda koja se činila nad Hrvatima u Kraljevini Jugoslaviji i kao vrlo učen čovjek intelektualac smetao je lokalnim Srbima kojih je u Drežniku tada bilo pedesetak,ubijen je 3 mjeseca nakon izbora 1935 g. na kojima je HSS odnio pobjedu na lokalnom nivou.Koliko su Hrvati bili ugnjetavani ,a Srbi moćni u tadašnjoj Jugoslaviji kazuje i činjenica da je Nikolin brat Zvonko bio sudac u Karlovcu i naravno zahtijevao je hitnu i detaljnu istragu o tom ubojstvu no tadašnja vlast je opstruirala istragu koja nikada nije ni završena i ubojice nikada nisu ni pronađene ,ni osuđene,ni kažnjene.
Inače sam osobno gledao fotelju u kojoj je Nikola sjedio kada je ubijen,koju su njegovi potomci čuvali sve do Domovinskog rata. na fotelji su bile dvije rupe od metaka takođe su u zidu iza bile rupe od metaka ,a dva zrna od metaka odnio Nikolin brat Zvonko i čuvao kod sebe u stanu pa možda i sada postoje kod njegovih potomaka.
Tek da se zna prije nekih mjesec dana umro je Tomislav(Tošo) Kosanović unuk od Nikole sin od Polde (ovog brke sa slike) koji je bio posljednji živući sin od Polde.Kremiran je u Zagrebu i prema njegovoj želji biti će sahranjen u Drežniku u grobu svoga djeda Nikole,baš sam mu jučer betonirao kasetu za urnu a pokop će vjerojatno biti idući vikend ili tjedan iza toga.
Za sada toliko pozdrav Branko
>>Slično se dogodilo,koliko znam iz pričanja starijih i onom Dragecu!Mislim da je on bio krojač ili što već!Kuća kraj škole!Sada valjda Jandrić živi u njoj!
Na njega je pucano po noći,pogođen je u glavu u svojoj kući ali je preživio!
Dali se zna Branko konačno tko je raspelo satrao,ono što je bilo na raskršju blizu tebe,tamo prema groblju?
Pričalo se dugo da je Jura Šliper ali ja sam pitao jednog od njegovih sinova koiji kaže da se stari kleo da nije on nego jedan drugi čovjek koji je kasnije ostao bez ruke!

branko
Pisac meraklija
Pisac meraklija

Post Postao/la branko » 23 stu 2010, 18:40

Siniša što se tiče tvojih predaka znam da se od tvog pradjeda Pube otac zvao Polde a majka Ivka. Jednom prilikom mi je u ruke došla školska spomenica škole Drežnik Grad. U njoj je učitelj Mirko Ormuž napisao da je 1953. dao susjedu ,veoma starom čovjeku Pubi Kosanoviću da napiše nešto o povijesti škole i mjesta Drežnik.Puba u njoj na tri stranice piše kako je čukundjed njegovog pradjeda(dakle sedam koljena prije njega) došao iz Crne Gore u Drežnik dok još u njemu nije bilo civilnog stanovništva živjeli su u gradu tj. sadašnjem starom gradu odnosno kuli i bili su isključivo vojnici.Meni to zvuči malo čudno što bi oni radili u Drežniku ako su Turci držali sav kraj do Ogulina. Doduše kada se čita povjest i sve oko osvajanja i oslobađanja možda je i moguće da su nakon jednog osvajanja (možda kada je oslobođena Lika) možda su tada oni došli u Drežnik. A o Bračkom porjeklu to je isto lako moguće da su iz Crne Gore došli na Brač otud u Jablanac ,a iz Jablanca ovamo. O pravloslavnom porijeklu znam samo vjerovatno je to priča koja i ne mora biti točna a ispričala mi je Mica, Poldina druga žena: u vrijeme naseljavanja Drežnika Kosanovići su imali dva sina obadva pravoslavni popi ,jedne prilike posvađaju im se žene (popadije). Posvađale se tako da su se i popi posvađali,i jedan od njih ode i naseli Drežnik i okolna naselja Hrvatima iz Ogulina i dijelom iz Like,i sam prijeđe na katoličku vjeru, a drugi naseli Sadilovac i sela prema Kordunskom Ljeskovcu pravoslavcima vjerojatno iz Bosne i on ostane u pravoslavnoj vjeri. Što je od toga točno neznam, ali ovi se Drežnički Kosanovići oduvijek smatraju Hrvatima.Zasad toliko, pišem sa tuđeg računala pa moram prekinuti, nastavak slijedi...
Pozdrav, Branko

bića
Ozbiljan forumaš
Ozbiljan forumaš

Post Postao/la bića » 25 stu 2010, 10:05

branko je napisao/la:Siniša što se tiče tvojih predaka znam da se od tvog pradjeda Pube otac zvao Polde a majka Ivka. Jednom prilikom mi je u ruke došla školska spomenica škole Drežnik Grad. U njoj je učitelj Mirko Ormuž napisao da je 1953. dao susjedu ,veoma starom čovjeku Pubi Kosanoviću da napiše nešto o povijesti škole i mjesta Drežnik.Puba u njoj na tri stranice piše kako je čukundjed njegovog pradjeda(dakle sedam koljena prije njega) došao iz Crne Gore u Drežnik dok još u njemu nije bilo civilnog stanovništva živjeli su u gradu tj. sadašnjem starom gradu odnosno kuli i bili su isključivo vojnici.Meni to zvuči malo čudno što bi oni radili u Drežniku ako su Turci držali sav kraj do Ogulina. Doduše kada se čita povjest i sve oko osvajanja i oslobađanja možda je i moguće da su nakon jednog osvajanja (možda kada je oslobođena Lika) možda su tada oni došli u Drežnik. A o Bračkom porjeklu to je isto lako moguće da su iz Crne Gore došli na Brač otud u Jablanac ,a iz Jablanca ovamo. O pravloslavnom porijeklu znam samo vjerovatno je to priča koja i ne mora biti točna a ispričala mi je Mica, Poldina druga žena: u vrijeme naseljavanja Drežnika Kosanovići su imali dva sina obadva pravoslavni popi ,jedne prilike posvađaju im se žene (popadije). Posvađale se tako da su se i popi posvađali,i jedan od njih ode i naseli Drežnik i okolna naselja Hrvatima iz Ogulina i dijelom iz Like,i sam prijeđe na katoličku vjeru, a drugi naseli Sadilovac i sela prema Kordunskom Ljeskovcu pravoslavcima vjerojatno iz Bosne i on ostane u pravoslavnoj vjeri. Što je od toga točno neznam, ali ovi se Drežnički Kosanovići oduvijek smatraju Hrvatima.Zasad toliko, pišem sa tuđeg računala pa moram prekinuti, nastavak slijedi...
Pozdrav, Branko
Branko,,kad ćeš kupiti kompjuter konačno,,ha ha!
To danas i nije tako skupo!
Nego,,glede Srba u našem kraju,,jedno vrijeme sam živio u Dubrovniku,,,tamo čak i Hrvati kažu "Nijesam" "Nojžice" za škare ,,,i još sličnih riječi ima "Neđelja" npr!
Izgleda da oni jesu sa Dukljaninom naselili odavde,,iz te nekadašnje Duklje!

Sinisa
Pisac meraklija
Pisac meraklija

Post Postao/la Sinisa » 03 pro 2010, 17:28

Moj djed mi je pricao kako su se naselili iz Crne gore i kako ih je ostalo i po Hercegovini. To za popove i popadije mi nije pricao nego da je jedan bio ozenjen za svabicu i kako je on ratovao okolo tako je zena krstila dijete u katolickoj crkvi. I od tada je taj dio Kosanovica bio katolicima. Zvonko nije bio brat od Nikole nego sin. Umro je u Osijeku 1970 godine. Jos ima zivu cerku koja zivi u Zagrebu.

branko
Pisac meraklija
Pisac meraklija

Post Postao/la branko » 05 sij 2011, 19:04

Evo konačno sam nabavio računalo pa se nadam da ću malo više moć pisat, naravno treba mi vremena da malo uvjezbam pisanje, (do sad sam samo diktirao a drugi pisali), pozdrav Bići, Sinisi i ostalima sa ovoga foruma i ostalih na kojima sam se javljao.
Nemoš vjerovat, e, sat vremena i vise pišem jednu vrlo važnu stvar i to 3 puta i ono mi svaki put nestane, a to su valjda dječje bolesti dok se naučim

branko
Pisac meraklija
Pisac meraklija

Post Postao/la branko » 05 sij 2011, 21:25

sutra će valjda ići lakše, neće mi ni ovi smajlići i oni bježe, shit, hm al uhvatit ću ih jednom, ako može Ana Kuljna valjda ću i ja

branko
Pisac meraklija
Pisac meraklija

Post Postao/la branko » 06 sij 2011, 21:16

Jako je lijepo imati tako poznatu familiju kao sto je ima Sinisa i jos je ljepse sto se zanima za povjest i svoje pretke a vjeruj mi nisu svi takvi, većina nezna dalje od djeda a nekoliko puta sam bio prisutan poslije sprovoda kod velečasnog kad je trebalo upisat podatke u maticu da nisu znali kako im se zovu did i baba a sto tek reći da jedan tu iz okolice nije rekao svom sino od 10ak godina da ima baku zivu i to u susjednom selu

branko
Pisac meraklija
Pisac meraklija

Post Postao/la branko » 16 sij 2011, 18:59

Kažeš mi tamo da je Zvonko bio sin od Nikole a ne brat, tim gore, nek vide svi kakav teror su trpili Hrvati u Kraljevini Jugopslaviji kad Zvonko kao sudac nije mogao istjerati pravdu za oca iako je bioSUDAC :shock: , općenito mislim da je ovaj slučaj Nikole Kosanovića neopravdano zaboravljen a trebalo bi ga isticat na svakom mjestu da se vidi kakvom su teroru bili izvrgnuti Hrvati u staroj Jugoslaviji pa bi se u tom kontekstu bolje mogla razumjet i odmazda koja je uslijedila tokom 2.svj.rata (da se razumijemo protivim se svakoj odmazdi bez suda prema bilo kome) al nek se zna da nisu Hrvati samo krvoloci koji ubijaju jadne i nevine Srbe, i neznam zašto al ti zločini Srba nad Hrvatima za vrijeme Kraljevine Jugoslavije vrlo malo se spominju o oni su bili i najveći povod za nastanak ustaškog pokreta (koji se isto pokazao promašajem za Hrvate) i svega što se događalo u ratu a i poslije pa usudio bi se reći i dan danas naročito stariji pričaju upravo o tim zločinima prije 2.svj. rata

branko
Pisac meraklija
Pisac meraklija

Post Postao/la branko » 16 sij 2011, 19:52

Kažeš da su Bogomir a ja ću ovdje pisa Puba jer mi je lakše a i Bogomira svi jedino i znaju kao Pubu, dakle Puba i Nikola Kosanović bili bratići tj. da su im očevi bili braća, gledaj sad, kod nas uglavnom ljudi koji se zovu Vjekoslav ili Tomislav zovu ih Slavko ili Slava, tko se zove npr. Zlatko zovu ga Pajo... a Leopolda zovu Polde, e sad ako se od pube otac zvao Polde odnosno Leopold a bio je brat od Nikolinog oca sad sam jako zbunjen, naime u dolnjem (starom) groblju gdje su pokopani svi Kosanovići (osim Pube) između grobova Nikole i njegovog brata Jose stoji grob i ploča LEOPOLD KOSANOVIĆ KAPETAN e nije mi jasno tko je sad taj :shock: osim ako to nije tvoj čukundjed :roll: a opet se mislim što bi on radio dolje :!: a gdje je onda Nikolin otac i kako se on zvao :?: i zašto bi Puba oca pokopao dolje a kako da on nije u doljnjem nego u gornjem groblju 8) komplicirano ha :roll:

palivatra
Pisac meraklija
Pisac meraklija

Post Postao/la palivatra » 17 sij 2011, 08:38

branko je napisao/la:Evo konačno sam nabavio računalo pa se nadam da ću malo više moć pisat, naravno treba mi vremena da malo uvjezbam pisanje, (do sad sam samo diktirao a drugi pisali), pozdrav Bići, Sinisi i ostalima sa ovoga foruma i ostalih na kojima sam se javljao.
Nemoš vjerovat, e, sat vremena i vise pišem jednu vrlo važnu stvar i to 3 puta i ono mi svaki put nestane, a to su valjda dječje bolesti dok se naučim
Hrabro naprijed,,,tako je i meni bilo prije 5-6 g.
Sad pišem ko veliki!

palivatra
Pisac meraklija
Pisac meraklija

Post Postao/la palivatra » 17 sij 2011, 08:40

branko je napisao/la:sutra će valjda ići lakše, neće mi ni ovi smajlići i oni bježe, shit, hm al uhvatit ću ih jednom, ako može Ana Kuljna valjda ću i ja
Ha Ha! :D
Nije valjda da je i ona,,kompjuterski pismena?
Jel Kuljo još živ(on "beše mnogo" stariji od nje!

palivatra
Pisac meraklija
Pisac meraklija

Post Postao/la palivatra » 17 sij 2011, 08:46

branko je napisao/la:Jako je lijepo imati tako poznatu familiju kao sto je ima Sinisa i jos je ljepse sto se zanima za povjest i svoje pretke a vjeruj mi nisu svi takvi, većina nezna dalje od djeda a nekoliko puta sam bio prisutan poslije sprovoda kod velečasnog kad je trebalo upisat podatke u maticu da nisu znali kako im se zovu did i baba a sto tek reći da jedan tu iz okolice nije rekao svom sino od 10ak godina da ima baku zivu i to u susjednom selu
Kad sam početkom rata studirao Katoličku Bogosloviju u Rijeci,kao laik-smjer nastavnik vjeronauka,,svećenik profesor reče da su Albanci nekad svi bili Katolici a sad ih ima samo oko 10% a samnom radio jedan Albanac tada,pitam ga što misli o tome on kaže"To je točno,,,moj djed ( 7 koljenu prije njega)se zvao Ivan!"
I onda počme nabrajati imena svih djedova unatrag,,sve muslimanska imena do tog Ivana kad su ih Turci islamizirali!
Bio sam zapanjen.Ja znam ime djeda,dalje me ne pitaj!

branko
Pisac meraklija
Pisac meraklija

Post Postao/la branko » 17 sij 2011, 11:09

palivatra je napisao/la:
branko je napisao/la:sutra će valjda ići lakše, neće mi ni ovi smajlići i oni bježe, shit, hm al uhvatit ću ih jednom, ako može Ana Kuljna valjda ću i ja
Ha Ha! :D
Nije valjda da je i ona,,kompjuterski pismena?
Jel Kuljo još živ(on "beše mnogo" stariji od nje!
Ma goni je k vragu pismema je da što 8) , ja bio jesenas na pivi kod nje a ona priča da je nešto čitala na KOMPJUTORU :mrgreen: , pa vidim da je, a Kulje je ziv da što, imao konja sve do lani i priglavke... lani kupio traktor :lol:

Odgovori

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 1 gost.