Kolektor u Drežniku

Teme isključivo vezane uz rakovački kraj
lipovcan
Pisac meraklija
Pisac meraklija
Kontakt:

Re: Kolektor u Drežniku

Post Postao/la lipovcan » 26 lis 2010, 00:05

Svida mi se ovo razglabanje i jos da se netko prikljuci bilo bi super! 1 na 1 je nista. Sve u svemu treba nam strategija i nekakav plan, a ne privatizacija od stranih ulagaca jer ako se tako nastavi onda smo u banani...
Kad umrem idem u pakao!!!
U Lipovaci sam vec bio!!!

seliste
Ozbiljan forumaš
Ozbiljan forumaš

Post Postao/la seliste » 26 lis 2010, 00:15

Novosel je napisao/la:Eh da, da jednu stvar jos jednom razjasnimo kako ne bi bilo zabune. Ja ne radim "nepremostive prepreke". Kao sto sam vec napisao (a vi to niste htjeli vidjeti i procitati) ja i te kako zagovaram procistac ali onakav kakav ce odgovarti stanovnicima opcine Rakovica - po mogucnost financiran iz fondova EU (radi transparentnosti), financijski prihvatljiv za odrzavanje, na primjerenoj lokaciji te da se procisene vode upustaju u stalan tok bio nadzemni ili podzemni.
Pa ja ti upravo želim dokazati da su tvoji zahtjevi nerealni i bacili bi nas u 10 godina zaostatka (nove studije, istraživanja, traženje podzemnih tekućica, dozvole, EU natječaj...). Bolje prihvatiti ovakav prijedlog koji sad imamo, i pretrpiti neke stvarno minorne sitnice nego čekati da se ostvari ovo što ti želiš. O isplativost neću govoriti jer ako ne idemo s parkom uređaj samo za općinu Rakovicu neće biti isplativ još 100 godina.

Konstantno spominjes "kakav ce odgovarati stanovnicima opcine Rakovica". Meni odgovara ovakav kakav je sad, jer je već napola realiziran, a i utjecaj na okoliš je minimalan.

Necu vise razglabati s tobom. Neka netko drugi nešto kaže. Neka Jurica nešto kaže, on je direktno uključen u projekt :)

seliste
Ozbiljan forumaš
Ozbiljan forumaš

Post Postao/la seliste » 26 lis 2010, 00:19

lipovcan je napisao/la:Svida mi se ovo razglabanje i jos da se netko prikljuci bilo bi super! 1 na 1 je nista. Sve u svemu treba nam strategija i nekakav plan, a ne privatizacija od stranih ulagaca jer ako se tako nastavi onda smo u banani...
Slažem se s ovim o razglabanju. S druge strane ne razumijem što znači ovo privatizacija od stranih ulagača? Kakve to veze ima s kolektorom?

Ja znam za samo jednog stranog ulagača u općini Rakovica. Uostalom, što je toliko loše u stranim ulagačima? Naravno da je bolje da domaći ljudi investiraju, ali kad domaći neće. Inače, ulazimo u EU i strana ulaganja nam ne bi trebala biti toliki problem. Moramo prestati percipirati strane ulagače kao nekakve bandite, i shvatiti da i oni trebaju doprinositi razvoju kraja i otvaranju novih radnih mjesta.

lipovcan
Pisac meraklija
Pisac meraklija
Kontakt:

Post Postao/la lipovcan » 26 lis 2010, 13:57

Ako stranci pocmu ulagati postace takoder vlasnici neceg za sto smo se mi borili (ratovali) i sto je nekad bilo od nasih djedova i pradjedova! I to nije u redu! To je moje misljenje!
Kad umrem idem u pakao!!!
U Lipovaci sam vec bio!!!

Novosel
Mala beba
Mala beba

Post Postao/la Novosel » 27 lis 2010, 08:43

Srecom, ipak ce morati postivati zakon i biti ce nuzno obaviti izmjene na idejnom porjektu i studiji utjecaja na okolis. Tvrdnje da se radi o minornim pogreskama besmislene su i samo govore o neznanju. Jos jednom, Sve tehnologije i znanstvene spoznaje rezultat su civilizacijskog napretka. Ne mozemo selektivno pristupati tim spoznajama. One koje nam odgovaraju njih cemo prihvatiti, a one koje nam ne odgovaraju njih ultimativno odbacujemo. Srecom, nismo africka drzava vec europska drzava i morat cemo se povinuti tim zakonitostima.

Glede opcinske zemlje koju bi netko objerucke poklanjao, predlazem da prvo pokloni svoj privatni posjed investitorima jer najlakse je tudjim po trnju mahati! Konacno i ja sam drzavljanin RH i imam pravo , ako nista drugo, znati sto se namjerava s NASOM ZEMLJOM! ... za koju smo se borili!!!

I na kraju molim da pocnemo civilizirano diskutirati, a to znaci da smo u stanju u potpunosti saslusati i procitati sto sugovornik ima za reci. I to je dio civilizacijskom napretka.

seliste
Ozbiljan forumaš
Ozbiljan forumaš

Post Postao/la seliste » 27 lis 2010, 11:16

Novosel je napisao/la:Srecom, ipak ce morati postivati zakon i biti ce nuzno obaviti izmjene na idejnom porjektu i studiji utjecaja na okolis. Tvrdnje da se radi o minornim pogreskama besmislene su i samo govore o neznanju. Jos jednom, Sve tehnologije i znanstvene spoznaje rezultat su civilizacijskog napretka. Ne mozemo selektivno pristupati tim spoznajama. One koje nam odgovaraju njih cemo prihvatiti, a one koje nam ne odgovaraju njih ultimativno odbacujemo. Srecom, nismo africka drzava vec europska drzava i morat cemo se povinuti tim zakonitostima.

Glede opcinske zemlje koju bi netko objerucke poklanjao, predlazem da prvo pokloni svoj privatni posjed investitorima jer najlakse je tudjim po trnju mahati! Konacno i ja sam drzavljanin RH i imam pravo , ako nista drugo, znati sto se namjerava s NASOM ZEMLJOM! ... za koju smo se borili!!!

I na kraju molim da pocnemo civilizirano diskutirati, a to znaci da smo u stanju u potpunosti saslusati i procitati sto sugovornik ima za reci. I to je dio civilizacijskom napretka.

Ta zemlja je moja koliko i tvoja. Također, tvoja izreka o mlaćenju trnja ne spada u civilizirano diskutiranje.

Puna su ti usta civilizacije i zakona, reci ti nama onda kako doma rješavaš otpadne vode? U skladu sa zakonom?

seliste
Ozbiljan forumaš
Ozbiljan forumaš

Post Postao/la seliste » 27 lis 2010, 11:24

lipovcan je napisao/la:Ako stranci pocmu ulagati postace takoder vlasnici neceg za sto smo se mi borili (ratovali) i sto je nekad bilo od nasih djedova i pradjedova! I to nije u redu! To je moje misljenje!
Koliko ja znam ti radiš u inozemstvu. U zemlji kojoj radiš ljudi nemaju ništa protiv tebe (iako možda uzimaš posao nekom domaćem), a niti protiv tvojih sunarodnjaka koji su tamo pootvarali svoje kafiće, restorane i sl. Dakle, ugledajmo se na zapad.

Ovako zaostala razmišljanja uopće ne treba komentirati. Prozirno je i to što ovakva zaostala mišljenja dolaze od recimo jednog g. Novosela, navodno visoko obrazovane osobe.

Novosel
Mala beba
Mala beba

Post Postao/la Novosel » 27 lis 2010, 11:53

"navodno obrazovane osobe". Žao mi je ali ja sam diplomirao na PMF-u i pred obranom sam doktorske disertacije! Prema tome dajem si potpuno pravo diskutirati i donositi zakljucke o pitanjima koji se ticu moje struke. Nemam potrebe se opravdavati ali cisto bih volio da se zna tko je u ovom "ringu".

Zapravo meni nije jasno zašto ste uopće pokrenuli ovu temu kada niste u stanju podnijeti drugo mišljenje.

seliste
Ozbiljan forumaš
Ozbiljan forumaš

Post Postao/la seliste » 27 lis 2010, 12:58

Novosel je napisao/la:"navodno obrazovane osobe". Žao mi je ali ja sam diplomirao na PMF-u i pred obranom sam doktorske disertacije! Prema tome dajem si potpuno pravo diskutirati i donositi zakljucke o pitanjima koji se ticu moje struke. Nemam potrebe se opravdavati ali cisto bih volio da se zna tko je u ovom "ringu".

Zapravo meni nije jasno zašto ste uopće pokrenuli ovu temu kada niste u stanju podnijeti drugo mišljenje.

Ja ne mogu podnijeti drugo mišljenje? Ja samo diskutiram. Neznam što biste vi htjeli, da automatizmom svi prihvatimo vaše ideje?

Ja vam postavljam konkretna pitanja dok vi izbjegavate odgovore non stop govoreći o tome da ste vi "stručnjak" za to. Diploma vas ne čini automatski u pravu, morate obraniti svoje mišljenje odgovarajući na pitanja. Ona vam daje pravo da govorite o geološkom aspektu, dok ste na svim ostalim područjima ravnopravni sa mnom. Ne bih imao ništa protiv vaše ideje da je izvediva u narednih 10-15 godina, a nije. I do čega nas to vaše pametovanje dovodi? Do toga da problem i dalje stoji neriješen. Nama treba rješenje problema odvodnje a ne naklapanja.

Vi ste rekli zašto mislite da projekt nevalja, ja zašto valja. Možemo nastaviti raspravu do beskonačnosti i ništa nećemo postići. Dajmo prostora drugima da se izraze.

seliste
Ozbiljan forumaš
Ozbiljan forumaš

Post Postao/la seliste » 27 lis 2010, 12:59

Novosel je napisao/la:"navodno obrazovane osobe". Žao mi je ali ja sam diplomirao na PMF-u i pred obranom sam doktorske disertacije! Prema tome dajem si potpuno pravo diskutirati i donositi zakljucke o pitanjima koji se ticu moje struke. Nemam potrebe se opravdavati ali cisto bih volio da se zna tko je u ovom "ringu".

Rekao sam navodno obrazovane zato što ste iznijeli neka stajališta koja me asociraju na nedostatak obrazovanja.

Novosel
Mala beba
Mala beba

Post Postao/la Novosel » 29 lis 2010, 11:36

OK Evo vam konkretnih odgovora:

S:c) Projekt nije rentabilan??? Pa upravo zato moramo gurati da se što prije izgradi kolektor jer nitko nije lud da gradi nerentabilne uređaje. Kažeš da se po svakom selu treba graditi jedan kolektor, to je po tebi rentabilno? Tko bi to platio? Ti? Pa čovječe boži, kolektor u Rakovici još godinama neće biti rentabilan zato što nas ima 2500. Tvoj plan je da nekome predložiš jedan kolektor po selu??? Kome će to biti rentabilno? Upravo zato se i gura zajednički projekt sa JUNPPJ kako bi i oni pokrili jedan dio troškova održavanja istog i na taj način učinili uređaj koliko toliko rentabilnim.
1. Dali ste svjesni da izgradnja kolektora po selima košta puno više od jednog jedinstvenog kolektora za cijeli kraj? Kažete da je trenutni projekt na rubu rentabilnosti, recite mi kako mislite opravdati ulaganje u više kolektora? Kojom logikom ste došli do toga da je više manjih kolektora rentabilnije od jednog velikog koji bi pokrivao cijeli kraj? Ako smatrate da je rentabilnost problem, dali to znači da indirektno govorite da nema šanse da Rakovica u bližoj budućnosti dobije kolektor?

N: Imate li studiju isplativostii na temelju koje zasnivate svoje tvrdnje? Nemate? Tada molim ne tvrdite nesto za sto nemate dokaze. Mozete pretpostaviti, ali ne i tvrditi. Hrvatske vode su takodjer predlagale da se izradi studija isplativosti za ovakav, opce prihvacen sustav. Na ovo pitanje sam također dao odgovor: Za sada nitko nezna tocno da je je skuplji centralizirani sustav on 15oooES s glomaznim kolektorom i nizom precrpnih stanica ili sustav daleko manjih automatiziranih procistaca od 500 do 100o ES bez centalnog kolektora! Obzirom na slozen sustav precrpljivanja otpadnih voda od Ostarskih Stanova, Rakovice pa do Dreznika vjeruje se da je ovaj, centralizirani sustav daleko skuplji.
Prema studiji ispativosti i indejnom projektu nije predvidjeno da NPPJ placa odrzavanje vec samo koristenje sustava kao industrijski korisnik, kao i sva druga pravna lica na podrucju sustava. Opet, molim ne donositi pausalne ocjene!

S: A što se tiče toga da naše stanovništvo svoje "crne jame" mora prazniti i kamionima u Karlovac voziti, taj zakon je već sad na snazi. Samo ga nitko ne provodi. Da se taj zakon provodi i da dođe inspekcija na teren i kazni sva ona domaćinstva koja nemaju račune za odvod otpadnih voda, onda bi se situacija promijenila i svi bi pljuvali po općini zašto nije i prije napravila kolektor. Mislim da je to jedini način da se naši ljudi nauče pameti. Oderi im kaznu pa ćeš onda vidjeti kako će se zalagati za kolektor.

N: Prvo, slazemo se da je trnutno stanje kakvo je, uzasno i nemojte mi molim vas vjecito naturati tezu kako sam ja protiv procistaca jer je to notorna glupost sto sam i vise puta napisao! Ovo o cemu vi pisete je zakon ucjene: primjeni zakon, lupi ih po djepu pa ce pristati na bilo kakav procistac! Dakle mozemo to i tako gledadati. Onaj tko nece ovakav plan on je prtiv nas, a to sto taj plan ima crne rupe..... pa nema veze! Posljedice ........ nema veze! Da se razumijemo, jednom kada se napravi sustav odvodnje nema vise povratka! Ako ce biti gubitaka iz cjevovoda Hrvatske vode ce vam kazati - gospodo, odrzavanje sustava je vasa briga. Ukoliko nemate novaca ispustajte otpadne vode izravno u Koranu.
Naime, ovo posljednje je vec bio izneseno kao ideja u ucjenjivackom kontekstu. Predlozeno je da opcina prihvati otpadne vode NPPJ bez obzira na izgrađenost procistaca te da do trenutka dok se procistac ne sagradi otpadne vode ispustaju izravno u Koranu i tako prisili stanovnistvo na ovaj projekt!

S: 2. Gdje misliš pustati pročišćene vode iz "manjih" seoskih kolektora?
a) Kažeš da se pročišćena voda ne bi trebala pustati u Koranu. A gdje bi se trebala pustati? Pobogu, Rakovica se nalazi na krškom terenu, sve je šuplje Novom ekosustavu? Kaljuže? Pa i sad se stvaraju lokve kad se Korana povuče.

N: Na ovo pitanje sam odgovorio. Izravno u podzemne vode!
Vidite, ja znam da nije sve suplje. I nije bas u krskom podzemlju sve onako kako vi to percipirate na temelju predaja. Neosnovano tvrdite nesto sto neznate. Ovdje cete mi ipak morati vjerovati jer nemam zivaca vas poducavati hidrogeologiji krsa. O tome koja je razlika u lokvama kakve se danas stvaraju i kakv bi bio novi ekosustav ves sam pisao!

S: b) Projektant nije posao dobio na ljepe oči nego putem javnog natječaja. Isto će se tako putem javnog natječaja odabrati izvođač radova. Sumnjam da bi se netko iz općine ili parka išao igrati s javnim natječajima jer bi automatski
dobio tužbu (druge tvrtke bi ih tužile). Što se tiče tehnologije, koja je to hrvatska tehnologija koju ti zagovaraš? Jesi siguran da je ta tehnologija razvijena i napravljena u hrvatskoj ili se samo radi o poznatom hrvatskom poslovnom modelu uvezi za 100 prodaj za 300. Po meni, treba biti izabrana najbolja tehnologija, nije bitno dali je Hrvatska, Mađarska ili nečija druga.

N: Potpuno je nevazno kako je porjektant dobio posao. Vazno je da je posao napravio katastrofalno tj. nije ga npravio! Sto se tehnologije tice nisu bas svi vucibatine u ovoj drzavi! Hrvatska ima izvrsne stucnjake upravo na ovom podrucju. Pa ako imamo doce strucnjake i domacu tehnologiju ne vidim razloga zasto bi uvozili tudje. Ili mozda zelite da ti strucnjaci emigriraju i njihovo znanje iskoristi netko drugi jer ovdje nece imatiod cega zivjeti!

S: 3. Park, općina i Hrvatske vode ne mogu sami financirati taj projekt. To je dovoljan dokaz da su EU fondovi već uključeni u plan financiranja. Mislim da to nije nikakva tvoja ideja. Ako EU fondovi nisu u planu, reci nam kako općina misli financirati taj projekt (tvrdiš da si pročitao dokumentaciju, sad nam lijepo objasni na koji je način predviđeno financiranje projekta?).

d) Kažeš da si razgovarao s jednom agencijom i da si dobio jamstva? Pa to je notorna glupost, da se dobije i lipa iz EU fondova trebaju godine i nitko ne može davati jamstva u ime EU jer se sve radi putem natječaja. Nema šanse da EU dodijeli sredstva za nerentabilne projekte!!! Nisam siguran, ali čini mi se da je već predviđeno da će EU platiti jedan dio ovog kolekotra.

N: i na ovo pitanje sam dao odgovor. EU nije ukljucena u projekt! Novac osiguravaju Hrvatske vode! Dok manji dio osiguravaju Opcina Rakovica i NPPJ. Sustavom bi upravljalo novo poduzece koje se mora osnovati kao drustvo za upravljanje vodovodom i odvodnjom.

Glede notorne gluposti zelite me uvjeriti da povjerujem vama koji ponovno pausalno donostine svoj stav, a ne covjektu koji je desetak godina sjedio u ocjenjivackim komisijama fondova i poznaje njihovu cjelokupnu legistativu. Moramo pocet vjerovati ljudima koji znaju svoj posao, a ne onima koji misle da znaju.
4. Koliko ja znam, uz šetnicu do starog grada je još prije rata rađen sustav za odvodnju. Znači, taj sustav se uz manje reparacije može i danas iskoristiti. To značajno umanjuje cijenu projekta. Tvoj prijedlog predlaže kompletno izgradnju nove infrastrukture. Reci mi, zašto je park prije rata izgradio tu kanalizacijsku mrežu? Pa nisu valjda bili ludi da idu raditi mrežu bez riješenih papira? Dali to znači da je još prije rata bila ideja da se na istom području napravi kolektor? Ako ne, objasni zašto je onda rađena mreža?

N: I na ovo pitanje sam odgovorio. Postojeci dio kolektora izgradjen je prije rata i dio je politicke odluke o lokaciji kolektora koja je neprimjerena jer se nalazi na rasjednom sustavu. Nitko pametan u svijetu ne gradi ovakve objeke izvan solidnih blokova tj. na rasjednim zonama!
Mozemo isto tako postaviti pitanje. Kada je vec izgradjena tvornica glinice u Obrovcu pa zasto je onda ne koristimo!

5. Kažeš da je moje ideja "raspacavanja "obiteljskog blaga"". Ja se zauzimam za gradnju kolektora po postojećem planu dok ti govoriš o nekom nerealnom planu manjih kolektora po selima za kojeg i sam znaš da nikad neće biti realiziran. Govoriš o svojoj ideji koja je puna rupa i koju sam uspio srušiti bez znanja geologije, samo upotrebom zdrave logike? Kakva je svrha tvoje ideje kad je u potpunosti neizvediva? Smatram da je jedina svrha tvoje ideje ona politička, a to je rušenje svega što pokušava napraviti netko iz tebi suprotne političke stranke. I još se prestavljaš kao "igrač za društveno dobro", a svima je jasno da ti je jedini cilj politička korist.

N: Za tvrdnju da je moj plan nerealan morat cete mi podastrijeti nekakve papirante dokaze! Ne prihvacam pausalne odbijenice! Ja svoje tvrdnje temljim na postojecoj dokumentaciji koja je katastrofalna i imam potpuno pravo to i tvrditi. Isto tako struka i savjest mi nalaze da nedam svoju suglasnot za ovakvu jezivu domumentaciju. Ukoliko ce biti potrebno organizirat cu i sastanak s najboljim strucnjacima u Hrvatskoj da ponovno izraze svoje misljenje o ovom projektu. Ali ovaj puta osobno cu snimiti diskusiju i stenogram pokazati je puku, a ne da se informacije filtriraju po potrebni!

N: Ekonomska politika je nista drugo vec primjenjena matematika i manipulacija brojevima. Za razumijeti studiju ispalitvosti nije potrbno dubiozno ekolomsko znanje vec samo volja da se je studiozno procita te ponesto znanja iz matematike! Predlazem da je procitate pa da mozemo o toj temi razgovarati jer ovako diskusija nema smisla!

S: Neznam kako je rasprava krenula u smjeru razvijanja turizma i otvarnja parkova prirode, ali očigledno je da si i tu na krivom terenu. Da se baviš turizmom shvatio bi da od tvog otvaranja parka prirode ne bi bilo puno koristi. Zašto? Zato što je NP plitvička jezera daleko više od samih jezera i turisti imaju dovoljno šume za razgledavanje i na samom području parka. Mi koji se bavimo turizmom znamo da su turisti zasićeni prirodnih ljepota parka i da traže neke druge sadržaje, a ne još šume za razgledavanje. Uostalom, TZ je uredio šetnicu uz kanjon Korane na koju moji gosti nisu nikad otišli jer ih ne iteresira jedan dan šetanje po parku, a drugi dan šetanje uz Koranu. Nekolicina ih ode u Braćeve špilje (koje su isto općina i TZ uredile), ali većinu niti to ne zanima.

N: O odrzivom razvoju napisamo je cijelo mnostvo studija i naravno da to nije moja izmisljotina vec veeeeliko gopsodarsko postignuce razvijenog zapada kojeg toliko prizivamo! Odgovorio sam na ovo pitanje navodeci Austriju i Sloveniju kao dva vrlo lijepa primjera. Glede Baracevih spilja pokazalo se da je njihova posjecenost daleko bolja od plana! Nejasno je zasto se danas prema tom objektu ponasamo gotovo sizofrenicno gdje s jedne strane negiramo opravdanost spilja, dok se s druge hvalimo spiljame jer postaju brend opcine s vrlo pristojnim prihodima. Premda se opcina obvezala fiinancirati rad Javne ustanove, ne daje gotovo nista vec se zaposlenici i hladni pogon financira iz prihoda prodje ulaznica u Baraceve spilje. Drugim rijecima, radi se o izvrskom projektu!!

S: Nadalje, ulaziš u temu o investitorima gdje si opet na krivom terenu. Investitore itekako treba moljakati, a najbolji način za "isprositi" koji milijun eura investicije jest riješena infrastruktura.

N: Infrastrukturni projekti finaciraju se iz drzavnih i EU fondova jer smo se obvezali samim pristupanjem EU rjesiti problem otpadnih voda. Stoga nIje pitanje da li ce Rakovica rjesiti svoje otpadne vode, obzirom na svoje turristicki potencijal, vec je pitanje kada! Ovdje valja prvo rasclaniti privatne investitore od javnih!! Za javne vallja lobirati i raditi, a ne cekati prekrisenih ruku da netko da sto da. Privatni investitori jesu rak rana ove drzave jer: a) solidan kapital uglavnom zaobilazi Hrvatsku radi katastvofalnog stanja u administraciji, katastru, plnaskom razvoju i gospodarskim odnosima (nelikvidnost, neplanski razvoj itd.); b) izvrstan smo mamac za sivu ekonomiju, pranje novaca izvlacenje dravnog dovca itd. jednom rjecju kriminal. U takvom okruzenju prizeljkivati privatsne investicije je suludo. I o tome sam vec pisao.
Sto znaci isprositi koji milijun eura? Vi ne razumijete da su u civiliziranom drustvu javni investitori porut Hrvatskih voda SERVIS svom narodu, a ne poluprivatna prcija koju treba moljakati i s kojom se mora trgovati! Upravo javni investitor u ovom slucaju ubire maaasne prihode od svih nas kao vodnu naknadu sto je odredjeno Zakonom! Ovdje valja razlikovati obiranje od trgovanja!I o tome sam vec pisao!
S: Iz svih tvojih izlaganja do sada vidljivo je da ti je jedina motivacija politički interes. Nadam se da takvi stručnjaci kao što si ti nikad neće dobiti priliku da vode općinu, jer smo onda stvarno najebali. Dok ti shvatiš neke temeljne zakone tržišnog gospodarstva, proći će baba s kolačima.

N: Ovo ne bih komentirao!

S: Ti bi osnova park prirode? Ma pa to je super. Zaposlilo bi se 3 ljudi i to sezonski? To je jeben plan razvoja, trebao bi se sljedeće godine kandidirati za ministra gospodarstva. Očigledno je da si jako sposoban.

Rakovici trebaju tvornice, hoteli, shopping centri, farme i sl. Nitko neće otvarati nove poslovne objekte ako nema osnovne infrastrukture (recimo ako nema kolektora cijena održavanja jednog hotela se jako povisuje i investitor odlazi tamo gdje su otpadne vode riješene).

Ne može općina direktno otvarati radna mjesta. Nismo više u komunizmu. Na privatnicima je teret razvoja turizma. Općina može pomoći indirektno, stvarajući uvijete za privatne investitore.

N: O paku prirode takodjer ne bih vise jer morate nesto procitita o tome da bi mogli diskutirati jer se uopce ne radi o izravnoj koristi!
Sto Rakovici treba bilo bi dobro definirati strategijom o kojoj toliko tupim jer nege grane iskljuciju ostale. Indrustrija na ovako malom prostoru iskljucije turizam i obrnuto. Farme, kakvu danas imate u Sadilovcu, takodjer iskljucuje turizam. Plantaze monokulture takodjer iskljucuju turizam. Naravno ovjde govorim i o turistickim investicijama. Glomazni hoteli iskljucuju obiteljsko hotelijerstvo i male iznajmljivace. itd. To je cinjenica!
Naravno da opcina ne moze otvarati radna mjesta ali mora biti servis svojim gradjanima. Pa zar nije cudno da opcina s ovakvim potencijalom i postojecim prihodima nema gospodarsko vijece. Da nema zaposene osobe u tom vijecu koja bi lokalno stanovnisvto upoznavala s poduzetnickim kreditima, poticajima zakonima i lobirala za njihove interese? Znate, to je uloga opcine! I to je dio strategije!

S: Dovoljno o tvojoj intelektualnoj širini govori tvoje protivljenje školama, nogostupima, kolektorima i ostalim projektima koje kulturni ljudi uzimaju zdravo za gotovo.

N: Vidite, ne citate moje clanke u cjelosti. Nisam naisao da je to nepotrebno,a li sam napisao da to mora biti dio strategije, jer prema demografskom trendu za 20 g. hrvati kao nacija vise nece niti postojati. Znate li mozda da je od rada do danas broj hrvata smanjen za 500.000! Gotovo sam siguran da ce rezultati na iducem popisu stanovnistva 2011. biti katastrofalni. I, dugorocno gledajuci, za koga sve to gradimo? Ne mozemo zivjeti od danas do sutra i novac trositi na dobivanje politickih poena, vec moramo sustavno razradjivati sto ce biti s nama i nasom djecom za 20, 30, 50 godina. Npr skola je nepohodan objekt, ali da li ste svorili uvjete roditeljima da ostanu ovjde, ili se nakon skola vrate u svoj zavicaj, i nastave svoj zivot i odgajaju svoju djecu. Da li to negdje pise u nekakvoj strategiji? Da li se u tom smislu nesto radi? Koliko ja vidim, ne! Pitanje infrastrukture nije presudno pitanje jer danas imate slucaj da vas pitaju sto ce vam infrastruktura kada nemate stanovnistva. I evo vjesticjeg kruga jer nema cak niti plan kako stanovnistvo zadrzati ili vratiti u zavicaj.

S:
Neka se općinska zemlja daje u najam potpuno besplatno. Bolje i to nego da stoji zapuštena i neobrađena. Bolje da se nekome pokloni uz obvezu razvoja te zemlje, nego da stoji.

Politika državnog vlasništva i samoupravnog socijalizma je već jednom bila na našem području. Mislim da je neslavno propala. Nadam se da ti znaš bolje pošto je očigledno ponovno propagiraš.

N: Odgovorio sam vec na ovo ali evo opet: Gospodarenje nacionalnim dobrima je vrlo slozeno. Svjedok sam cestim jadikovkama ljudi koji su svoju zemlju prodali radi neimastine (sto se zapravo u povijesti vrlo rijetko desavalo da se prodaje djedovina). Ljudi nisu svjesni da nema povratka kada se posjed proda. A kada toga postanu svjesni pocinju problemi tj. animozitet prema onima koji su te osjede kupili. Premda se o tome suti, ali Istra i Dalmacija postaju veeeeliki problem. DOmaci su brzo potrosili dovien novac, prvo na poboljsanje standarda pa potom na luksus, ali luksuz kosta i to stalno. Kada novaca nestane a posjeda vise nema tada ljudi pocinju biti razocarani i pocnu shvacati kakve su greske pocinili! To je realnost i iskustvo! Slicno je i sa drzavnom zemljom. Siguran sam da ce za mnoge poteze nasa djeca proklinjati poteze nasih vladara kada shvate da su ti podsjedi vrlo vrijedni i zapravo ne hrane nasu djecu vec njemacku, englesku, amerisku itd. a nasa su djeca jeftina radna snaga. Stoga je odgovornost u upravljanju drzavni posjedima veelika i po mojem misljenju nuzno je osmisliti nacina da domaci ljudi zive od nje, a ne amerikacni i ini vrli investitori! Valja upregnuti mozgove pa makar i jos koju godinu. U tom smislu sam ponudio jedno rjesenje.

S: Moj stav je da radite gužvu u praznom autobusu. Od minornih nedostataka (poput toga da će nastati kaljuže???) vi radite nepremostive zapreke. Svaki veliki projekt ima negativnih strana, i ako ćemo ustrajati na tome da je zbog toga nepoželjan, vjerojatno ćemo i uspjeti. Problem je samo razlog zbog kojeg ćemo zaustaviti projekt, a to je u vašem slučaju čisto iz politički ili osobni interes.

N: Vidine ponovno ste iskljucivi i zelite mi nametnuti tezu da ja raim protiv procistaca. Zao mi je, ali protiv pocistaca rade oni koji ne postuju zakon i pravila igre i opci interes (a vec sam nakoliko uta napomenuo da ovakav projekt nije opci interes). Mislim da je vrijeme da prestanemo pustati lose projekte, a potom upirati prstom u krivce kada stvar bude gotova. I jos jednom: zapreke nisu nepremostive ali problem je velik. O kaljuzama ce zadnju rijec imati diploirani ekolozi. I moram vam opet naglasiti da se ne radi o minornim problemima jer sam o sim pitanjjima a koji se ne ticu izravno geologije vrlo precizno prodiskutirao sa strucnjacima. S biolozima vrlo usko suradjujem i imam potpunu strukovnu potporu za taj dio! ukoliko i vi imate potporu dijela struke za vase tvrdnje molim da ih iznesete. O mojem stavu mozete procitati jer sa o tome vec piso!

S: Upišite u Google pojam "protiv kolektora" i ova tema će prva iskočiti. Nigdje još nije zabilježen slučaj da se ovako žestoko napadala izgradnja jednog pozitivnog uređaja poput kolektora. Vi kao geolog bi prvi trebali stati u obranu izgradnje kolektora jer bi trebali znati važnost kolektora za ekologiju. Ne, vi zauzvrat stopirate projekt i stavljate nas u status quo gdje mještani i dalje otpadne vode puštaju direktno u prirodu, i gdje novi investitori odbijaju dolaziti jer nemaju osnovnu infrastrukturu.

N: ja vama predlazem a proguglate i informirate se o propalim kolektorima koje, nakon izgradnje, lokalna zajednica nije mogla odrzavati pa otpadne vode odlaze koncentrirano i izravno u podzemlje. O ostalom sam veam vec odgovorio.

S: Pa ja ti upravo želim dokazati da su tvoji zahtjevi nerealni i bacili bi nas u 10 godina zaostatka (nove studije, istraživanja, traženje podzemnih tekućica, dozvole, EU natječaj...). Bolje prihvatiti ovakav prijedlog koji sad imamo, i pretrpiti neke stvarno minorne sitnice nego čekati da se ostvari ovo što ti želiš. O isplativost neću govoriti jer ako ne idemo s parkom uređaj samo za općinu Rakovicu neće biti isplativ još 100 godina.

Ja vam postavljam konkretna pitanja dok vi izbjegavate odgovore non stop govoreći o tome da ste vi "stručnjak" za to. Diploma vas ne čini automatski u pravu, morate obraniti svoje mišljenje odgovarajući na pitanja. Ona vam daje pravo da govorite o geološkom aspektu, dok ste na svim ostalim područjima ravnopravni sa mnom. Ne bih imao ništa protiv vaše ideje da je izvediva u narednih 10-15 godina, a nije. I do čega nas to vaše pametovanje dovodi? Do toga da problem i dalje stoji neriješen. Nama treba rješenje problema odvodnje a ne naklapanja.

N: Evo dobili ste ponovno sve odgovore na jednom mjestu. Evo i posljednjeg.
Prblem je ponovno postavljen naglavacke. Nisam ja unazadio projekt, vec onaj tko je dozvolio da dokumentacija bude protvina zakonu i struci. Zao mi je ali morate menjati adresu! Vi morate znati da pola opcine pripada zoni sanitarne zastite Slunjcica, a pola ce pripadati zoni sanitarne zastite vodocrpilista Klokot. Obzirom da se radi o pogranicnom vodonosniku to ce vjerojatno biti uvjet da ce Rakovica mora napraviti procistac i Hrvatske vode ce ga morat ili sufinancirat uz EU ili u potpunosti platiti jer kada BiH proglazi zone (a mislim da vec i je) tada ce pravila o tzv. trasborder aquifers low postati pravovazece. I evo vam i odgovora na pitanje zasto NPPJ ne dopusta uvid u dounu studije!
Jos jednom o vasim "nimornim sitnicama" - ne, ja na osnov svog znanja govorim o vrlo ozbljnim pitanjima! Dakle ja obrazlazm, a vi tvrdite! Tu se uvelike razlikujemo. Isto kao sto tvrdite da projekt nije moguce izvesti za manje od 15 g. Ponovno pausalno. EU projekti se ocjenjuju i provede u djelo u roku od 7. godina. To su vrlo ozbiljni i striktni rokovi. Ukoliko vi imate drugu informaciju molim napisite je.

Na kraju, mnoga obrazlozenja sam ponovio ne samo radi vas vec radi mnogih koji, na zalost, vjeruju da opozicija "rusi" projekt. Nadam se da ce ovaj tekst i netko drugi procitati!

ursel
Pisac meraklija
Pisac meraklija

Post Postao/la ursel » 29 lis 2010, 18:33

Hallo Seliste i Novosel !

Diskusija je dobre kvalitete jos vam nedostaje glas Jurice koji je u taj Projekt
ukljucen.
Nedostaje iskjlucivo PRO i Kontra.....
Monentalo ste Emocionalno u toj Diskusiji :oops: tako da izgleda populisticki
i Politicki ofarbano.
Znaci ipak je tu Politika u pitanju ?
Novosel kategoricki zastupa svoju Ideologiju i pokusava objasniti zasto je bas
njegova Ideea ta prava i korisna.
Investicija "stranih Investora" je Positivna ako nisu Politicke Idelogije.
Seliste kao domaci covjek isto Fachmann--izgleda da zaista misli u tom Duhu? U :wink: DUHU DOMACEG COVJEKA.
Uz Pozdrav.
Ursel

seliste
Ozbiljan forumaš
Ozbiljan forumaš

Post Postao/la seliste » 29 lis 2010, 23:00

ursel je napisao/la:Hallo Seliste i Novosel !

Diskusija je dobre kvalitete jos vam nedostaje glas Jurice koji je u taj Projekt
ukljucen.
Nedostaje iskjlucivo PRO i Kontra.....
Monentalo ste Emocionalno u toj Diskusiji :oops: tako da izgleda populisticki
i Politicki ofarbano.
Znaci ipak je tu Politika u pitanju ?
Novosel kategoricki zastupa svoju Ideologiju i pokusava objasniti zasto je bas
njegova Ideea ta prava i korisna.
Investicija "stranih Investora" je Positivna ako nisu Politicke Idelogije.
Seliste kao domaci covjek isto Fachmann--izgleda da zaista misli u tom Duhu? U :wink: DUHU DOMACEG COVJEKA.
Uz Pozdrav.
Ursel
Ursel, dobro si to složio i ne mogu se nego složiti s tobom :D

Ja neću dalje nastavljati diskusiju s gospodinom Novoselom jer nema smisla (svatko je rekao što misli i dalje se možemo samo prepirati). Imam još podataka koji dokazuju političke i osobne interese strane koja se protivi ovom projektu, ali to bi samo nastavilo "emocionalnu" prepirku.

Poruka svima koji rade na projektu, nemojte odustati i pronađite riješenje kako progurati trenutni projekt do kraja, to je jedini način da riješimo problem odvodnje u bližoj budućnosti.

Novosel
Mala beba
Mala beba

Post Postao/la Novosel » 27 vel 2011, 20:08

:wink:

branko
Pisac meraklija
Pisac meraklija

Post Postao/la branko » 27 vel 2011, 21:09

Kad je već G. Novosel zapeo za pročistač a ja uporno izbjegavam (ovdje) o tome, samo da kažem da smo mi ispred MO Drežnik 04.02.2010g. podnijeli zahtjev za izmjenu prostornog plana, i to da se lokacija Pučaj, predviđena z pročistač otpadnih voda, prenamjeni u Turističko rekreativno zemljište a da se pročistač u cjelini dislocira na lokaciju Oštarski stanovi, Basara, Duman ili likaciju koja se pokaže najpovoljnija u javnoj raspravi.
U petak sam bio kod Vesne i kaže mi da je ovaj tahtjev, kao i svi ostali zahtjevi, poslan u Zagreb izrađivačima plana, a poslije će ići rasprava!!!
Nije mi baš jasno što je poslano u Zg. kad se mi nismo usuglasili o lokaciji???

Odgovori

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 1 gost.