Drago i vjera

Ostale teme nevezane uz rakovački kraj
Odgovori
palivatra
Pisac meraklija
Pisac meraklija

Re: Što ima novog u Drežnik Gradu

Post Postao/la palivatra » 29 sij 2011, 11:22

branko je napisao/la:Slušao sam Ivančićeva predavanja 2 godine (išao iz Drežnika u Zg ja i Željka) i zaključio da je Ivančić prevrijedan za jednu malu sredinu kakva je naša, naročito poslije zadnja 2 predavanja ostao sam paf, kad čovjek od oko 70g razmatra oko 40 teza jednu za drugom i onda se vraće obrnutim redom a da ne preskoči ni jednu, i treći put kad je utvrđivao što je rekao, ja se skamenio. Linića sam slušao par puta i vidim da mu dolaze dosta poznatih (Zoran Vakula sa familijom, neki glumci, novinari... al nekako nije me se baš primilo, neznam zašto, e sad kako pokrenut duhovnu obnovu???
Najgore bi bilo nikako,
Naš narod kaže da ne vrijedi gluhom šapćat niti ćoravom namigivat,
tako ti je i sa našim narodom, al opet si mislim hoćemo li pred bogom odgovarat mi koji o vjeri više slušamo i znamo a nismo pomogli drugima da i oni upoznaju ljepotu koju nam pruža sveta vjera i snagu Kristove žrtve na križu za nas. Neznam, ja sam nekako skeptičan, možda se varam :roll:
O,,ovo mi je drago čuti ,,da si slušao Ivančića!
Željka je pretpostavljam tvoja žena?
Ivančić je po mom mišljenju bolji za ljude koji više znaju o vjeri,teologiji ,Bogu,,
Linić je bolji za šire mase,,ja sam naprotiv,,rado slušao Ivančića(bio samo na par seminara njegovih) i čitao njegove knjige te slušao rado one njegove poruke "5 minuta za tebe" na telefonu(neznam jel to još ide?) pa sam ga se nekako zasitio,no da živim u ZG rado bih išao!
Linić bolje može privući obične ljude,,laike.
Što bi motiviralo naše tamo?Neko samo predavanje o Bogu ne,mislim da su duhovno dosta zapušteni jer nikad nisu imali svećenika tog tipa,koji je čovjek Duha a ne službenik crkve!
Njih bi privuklo ono što se kao Linića događa a to je iscjenjenje,,ozdravljenje.Bilo tjelesno bilo ono unutarnje ,duhovno,,tj. iscjeljenje duše!Mase su se okupljale oko Isusa najviše zato!Ali to nije bio Isusov primarni cilj.
Jednom na seminaru Linić dobro reče"Molio sam za bolesne i mnogi su ozdravili,no vidio sam veću radost kod onih koje je pritiskao teški grijeh i kad su ga priznali pa kad sam molio za odrešenje,ti ljudi su stvarno bili sretni i Bogu zahvalni!"
Ima li gore još osoba poput tebe?Da su duhovno zreliji,,da su prošli takve seminare,da se na njima vidi da im je stalo do Boga i do čovjeka?
Okupi ih,nađite se jednom tjedno na sat dva ,pročitajte neki stih iz Biblije i zajedno molite,,za taj kraj,za pojedine ljude u problemu,za svog svećenika(Pavao npr. piše crkvi jednoj"Molite za mene")
Franja je bivši bogoslov,Stipe Bićanić isto,(šef pošte na Plitvicama Kazamirov) no neznam kakva je njihova duhovnost!
Od dvoje do deset osoba bi bilo dosta!
Mi smo na Bogosloviji imali takvu molitvenu grupu!Vodio ju je jedan predavač,svećenik,Ivan Stošić,pročitali bi par stihova,u tišini razmišljali o njima,i onda tko hoće komentira ,,,što Bog nama govori!Onda bi molili,,one spontane molitve,svojim riječima od srca reći nešto Bogu!
Ako bi bio tko prisutan a zna svirat gitaru ili orgulje ,otpjevali bi koju duhovnu pjesmu!To mi je bilo jače nego predavanja na Bogosloviji!
Jedno nije bilo Stošića pa je grupu vodio tada profesor a sad Biskup,Ivan Devčić!Predavao mi je inače 2 g. filozofiju a Mile Bogović Povjest Crkve(sada Biskup)!Ljudi u takvim molitvenim gupama duhovno rastu,postaju svjetlo svijeta,svjedoče vjeru,gorljiviji su od drugih!
Sad dalje o Liniću,,ideja je tu,promišljat ćemo o njoj i za to moliti,možda Bog da da se tako nešto ostvari!
Puno je nevjernika i poluvjernika Linić doveo blizu Boga!Sanja Doležal npr.
Neka on dođe,upali svjetlo,,,nešto će ostat!Bog čuda čini!
Razmišljajmo kako ovu ideju pretočiti u stvarnost!
Pozdrav i BTB!

branko
Pisac meraklija
Pisac meraklija

Re: Drago i vjera

Post Postao/la branko » 29 sij 2011, 12:48

Čuj što se tiče duhovne zapuštenosti i duhovne obnove, jako je to teško, mi smo u Drežniku imali dugo godina svećenika koji je bio živčan, al ipak je uspio 1976.g. održati u Drežniku vrlo uspješnu duhovnu obnovu (misije). Odjeci te duhovne obnove vidljivi su i danas
Inače prva duhovna obnova bila je kod nas 1939. druga 1961. i ta treća 1976.
Dakle od zadnje duhovne obnove prošlo je 34g. To je pola prosječnog životnog vjeka, i stvarno je krajnje vrijeme da se nešto po tom pitanju poduzme. Eh sad, ko bi to mogao, hm ima kod nas ljudi jako dobro potkovanih u vjeri i koji traže uvijek nešto više al uzalud sve kad nema ko poduzet temeljitu i veliku duhovnu obnovu. Misonara kakvi su bili oci Isusovci koji su kod nas vodili misije 1976. više nema, ostao je prof.Ivančić a ja za druge neznam
Sadašnji župnik Drežnički neće ni čut za to jer kao nema se kome a izgleda da je najveći problem što je tu potrebna golema priprema i jako puno ljudi uključit a ko će to. Čini mi se da je Franjo nešto pokušao u Rakovici sa Ivicom Lulićem al jako to teško ide
Znaš kako je rekao Isus: "Nije prorok bez časti doli u svom zavičaju i među rodbinom i u svom domu"Mk6,4
toliko o tome da bi ja ili netko se prihvatio pripreme duhovne obnove
Duhovnu obnovu ako ne pokrene svećenik sasvim sigurno neće uspjet a sadašnji svećenici pa čak i u dekanatu sumnjam da bi htjeli provest 8)

Jurica
Site Admin
Site Admin
Kontakt:

Re: Što ima novog u Drežnik Gradu

Post Postao/la Jurica » 29 sij 2011, 12:54

palivatra je napisao/la: O,,ovo mi je drago čuti ,,da si slušao Ivančića!
Željka je pretpostavljam tvoja žena?
Uffff....pretpostavka je majka svih zaj...

branko
Pisac meraklija
Pisac meraklija

Post Postao/la branko » 29 sij 2011, 12:57

E da zaboravio sam napisat: Željka mi (srećom) nije žena :--b

Geronimo
Hvatač zaleta
Hvatač zaleta

Post Postao/la Geronimo » 29 sij 2011, 14:39

Pecić je čudo, on sve živo dokumentira fotografijom, skoro svaku obitelj u blagoslovu je slikao. Baš dobro. A slika i sajam skoro svakog četvrtka. Bilježi većinu događanja u Dekanatu i Biskupiji a i one izvan Crkve.
Kako je naš Pero, Bog zna hoće li brzo u penziju. Teško, dokle god mu je otac biskup podrška.

branko
Pisac meraklija
Pisac meraklija

Post Postao/la branko » 29 sij 2011, 15:24

ako Pero ode a ko će doć :?: :roll:
Crkvi kronično nedostaje svećenika, prošle godine Plitvice su ostale bez svećenika ako Pero umre :roll: ostat će i Rakovica :cry: :cry: :cry:

Geronimo
Hvatač zaleta
Hvatač zaleta

Post Postao/la Geronimo » 29 sij 2011, 16:38

Je je Branko, tu si potpuno u pravu. Crkva je u velikom nedostatku novih i mladih svećenika. Danas se mladi rijetko odlučuju za taj poziv, valjda treba osjetiti baš ONO NEŠTO da kreneš u taj svijet. Prije su bile drugačije pobude i porivi, dobrim djelom uvjetovano i siromaštvom i velikim brojem djece u obiteljima, poglavito u selima, a danas veliki utjecaj ima i napredak znanosti i tehnologije.

palivatra
Pisac meraklija
Pisac meraklija

Post Postao/la palivatra » 30 sij 2011, 10:58

branko je napisao/la:ako Pero ode a ko će doć :?: :roll:
Crkvi kronično nedostaje svećenika, prošle godine Plitvice su ostale bez svećenika ako Pero umre :roll: ostat će i Rakovica :cry: :cry: :cry:
Mislim da je prosjek starosti u svijetu ,,,svećenika oko 70 g.Zato se polako počinja o laicima razmišljati!

palivatra
Pisac meraklija
Pisac meraklija

Post Postao/la palivatra » 30 sij 2011, 11:04

Geronimo je napisao/la:Je je Branko, tu si potpuno u pravu. Crkva je u velikom nedostatku novih i mladih svećenika. Danas se mladi rijetko odlučuju za taj poziv, valjda treba osjetiti baš ONO NEŠTO da kreneš u taj svijet. Prije su bile drugačije pobude i porivi, dobrim djelom uvjetovano i siromaštvom i velikim brojem djece u obiteljima, poglavito u selima, a danas veliki utjecaj ima i napredak znanosti i tehnologije.
Nekad su imali po 4-6 sinova,,pa onda,kako ih je bilo viška,gurneš nekog u popove!
Crkva bi trebala odbaciti celibat ,onda bi ih bilo!Prevalik je to teret za čovjeka,neimati svoju familiju!
Ja bi za svećenika išao sutra,,,al što ćeš,,volim ženu i sve ono što uz to ide,,ha ha!
Celibat je uveden kako piše u Wikipediji :
Celibat je jedan od nauka Katoličke crkve, koji zabranjuje svećenicima ženidbu. Takav nauk ne postoji u protestantskim crkvama.

Uveo ga je Grgur VII. 1074. na sinodu u Rimu[nedostaje izvor]. Taj sinod zabranio je svečenićku ženidbu, te zahtjevao od oženjenih svećenika da napuste žene, kasnije u svojoj enciklici iz 1079. papa je zabranio oženjenim svećenicima i da ulaze u crkvu. Kad je papin dekret stigao u zapadnu Europu izbila je pobuna[nedostaje izvor].

Ipak Grgurova je volja[nedostaje izvor] pobjedila, ali storgi dekret o celibatu nije uspio podići moralno stanje u crkvi. U opisima srednjovjekovnih prilika u crkvi, često se spominje velik nemoral i rasulo u redovima nižeg i višeg klera, čak i među papama. Npr. papa Aleksandar VI. imao je devetero izvanbračne djece[nedostaje izvor].

Dobavljeno iz "http://hr.wikipedia.org/wiki/Celibat"
Petar Apostol je npr bio oženjen.A Isus ga je izabrao za prvog vođu crkve!
Ili Papu !

palivatra
Pisac meraklija
Pisac meraklija

Post Postao/la palivatra » 30 sij 2011, 11:06

branko je napisao/la:E da zaboravio sam napisat: Željka mi (srećom) nije žena :--b
Ha Ha! :--k

palivatra
Pisac meraklija
Pisac meraklija

Post Postao/la palivatra » 30 sij 2011, 11:11

branko je napisao/la:Čuj što se tiče duhovne zapuštenosti i duhovne obnove, jako je to teško, mi smo u Drežniku imali dugo godina svećenika koji je bio živčan, al ipak je uspio 1976.g. održati u Drežniku vrlo uspješnu duhovnu obnovu (misije). Odjeci te duhovne obnove vidljivi su i danas
Inače prva duhovna obnova bila je kod nas 1939. druga 1961. i ta treća 1976.
Dakle od zadnje duhovne obnove prošlo je 34g. To je pola prosječnog životnog vjeka, i stvarno je krajnje vrijeme da se nešto po tom pitanju poduzme. Eh sad, ko bi to mogao, hm ima kod nas ljudi jako dobro potkovanih u vjeri i koji traže uvijek nešto više al uzalud sve kad nema ko poduzet temeljitu i veliku duhovnu obnovu. Misonara kakvi su bili oci Isusovci koji su kod nas vodili misije 1976. više nema, ostao je prof.Ivančić a ja za druge neznam
Sadašnji župnik Drežnički neće ni čut za to jer kao nema se kome a izgleda da je najveći problem što je tu potrebna golema priprema i jako puno ljudi uključit a ko će to. Čini mi se da je Franjo nešto pokušao u Rakovici sa Ivicom Lulićem al jako to teško ide
Znaš kako je rekao Isus: "Nije prorok bez časti doli u svom zavičaju i među rodbinom i u svom domu"Mk6,4
toliko o tome da bi ja ili netko se prihvatio pripreme duhovne obnove
Duhovnu obnovu ako ne pokrene svećenik sasvim sigurno neće uspjet a sadašnji svećenici pa čak i u dekanatu sumnjam da bi htjeli provest 8)
A što je sa Hodacima ,onom braćom iz Selišta koji su postali svećenici!Ili onaj Rikard Pavlić , svećenik iz Rakovice?
Jesu li oni svećenici tog tipa duhovnosti?
Mislim da Linić ima gotov tim,,čak i glazbenike,treba samo prostor a lokalci se pobrinu za reklamu!

branko
Pisac meraklija
Pisac meraklija

Post Postao/la branko » 30 sij 2011, 14:52

Uvođenju celibata u crkvu najviše je pridonio onaj slučaj kad je papa (neznam koji) imenovao svog 16godišnjeg sina za kardinala a neznam koliko bi ukidanje celibata pridonijelo brojnosti svećenika, Anglikanska (engleska) crkva nema propisani celibat al koliko mi se čini isto oskudjevaju svećenicima (pa rede žene :shock: )
Pitaš za Hodake: Ivica se zaredio i sad je župnik u Kosinju, kako čujem svećeništvo drži u zapećku a on drži pčele, navodno ima oko 500 košnica
Njegovog brata Nikolu biskup je zaredio za Đakona al nešto se zakačio sa biskupom i ovaj ga (već godinama) neće da zaredi za svećenika nego živi tu kod svojih i čini mi se da preko sezone radi kao konobar

palivatra
Pisac meraklija
Pisac meraklija

Post Postao/la palivatra » 30 sij 2011, 16:54

branko je napisao/la:Uvođenju celibata u crkvu najviše je pridonio onaj slučaj kad je papa (neznam koji) imenovao svog 16godišnjeg sina za kardinala a neznam koliko bi ukidanje celibata pridonijelo brojnosti svećenika, Anglikanska (engleska) crkva nema propisani celibat al koliko mi se čini isto oskudjevaju svećenicima (pa rede žene :shock: )
Pitaš za Hodake: Ivica se zaredio i sad je župnik u Kosinju, kako čujem svećeništvo drži u zapećku a on drži pčele, navodno ima oko 500 košnica
Njegovog brata Nikolu biskup je zaredio za Đakona al nešto se zakačio sa biskupom i ovaj ga (već godinama) neće da zaredi za svećenika nego živi tu kod svojih i čini mi se da preko sezone radi kao konobar
Ajme,,od svećenika do konobara!
Onaj prvi je Isusa krivo shvatio!
Umjesto "Pasi ovce moje" on je razumio to"Pasi pčele moje"
Možda ovo nebi riješilo problem definitivno ali bi sigurno više svećenika bilo!

branko
Pisac meraklija
Pisac meraklija

Post Postao/la branko » 30 sij 2011, 21:49

Pravoslavni npr. nikad nisu imali celibat (osim za monahe) al prije rata su jako oskudjevali u svećenicima :? .
Sad ih pak imaju i previše pa produžuju školovanje i postrožuju uvjete, a celibat niti su uvodili niti ukidali :roll:

palivatra
Pisac meraklija
Pisac meraklija

Post Postao/la palivatra » 01 vel 2011, 13:42

branko je napisao/la:Pravoslavni npr. nikad nisu imali celibat (osim za monahe) al prije rata su jako oskudjevali u svećenicima :? .
Sad ih pak imaju i previše pa produžuju školovanje i postrožuju uvjete, a celibat niti su uvodili niti ukidali :roll:
OK ,,al ajde mi reci iskreno,,vidim da si vjernik pravi,,zar nebi volio biti svećenik ,ako bi mogao biti oženjen?Ja bih!
I znam puno njih koji su samo zato napustili svećenički poziv!
I zamisli,,koliko smo mi Hrvati imali popova!
A da su pravili dicu?
Bilo bi nas,,brat-bratu,,šest milijuna!
Ha ha!

Odgovori

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 1 gost.