Eugen Kvaternik

Teme isključivo vezane uz rakovački kraj
Odgovori
lipovcan
Pisac meraklija
Pisac meraklija
Kontakt:

Eugen Kvaternik

Post Postao/la lipovcan » 24 tra 2009, 14:39

Eugen Kvaternik (Zagreb, 31. listopada 1825. - Rakovica kod Plaškog, 11. listopada 1871.), hrvatski političar, pisac i revolucionar

Studirao je bogoštovlje u Senju i Pešti, ali je prešao na pravo, gdje je i diplomirao 1847. godine.

Uz dr. Antu Starčevića, svojim je državnopravnim spisima i saborskim govorima položio ideološke i borbeno-političke temelje Hrvatske stranke prava i pravaškog svjetonazora. Po njihovim zamislima, Stranka prava je od 1861. godine bila na čelu hrvatskog narodnog pokreta protiv Austrije i Ugarske.

Zalagao se za samostalnu Hrvatsku, ali je smatrao da je za ostvarenje tog sna neophodna pomoć nekih stranih zemalja. Tako je bio povezan s revolucionarima Italije, Francuske i Rusije, a slovio je kao istaknuti član međunarodnog revolucionarnog bratstva tog doba. Vratio se u Hrvatsku 1860. godine, a prognan je još 2 puta, dok se 1867. godine nije vratio s ciljem da ostane u Hrvatskoj.

Ne vidjevši drugog rješenja za oslobođenje Hrvatske od tuđinske vlasti, on 8. studenog 1871. godine staje na čelo narodnog ustanka u Rakovici, poznatog kao Rakovička buna. U želji da ne kompromitira Stranku prava, kao i dr. Antu Starčevića, Eugen Kvaternik preuzima potpunu odgovornost za taj ustanak, premda mu je cilj bio dovođenje stranke na vlast u neovisnoj Hrvatskoj. Pri tom su mu aktivno pomogli Ante Rakijaš, Vjekoslav Bach, Petar Vrdoljak, Ante Turkalj, braća Čuić... Zanimljivo je da su ustanku pristupili i pravoslavci iz zahvaćenog područja, a proglašeni politički ciljevi bune su bili:

-oslobođenje hrvatskog naroda od austrijsko-mađarskog jarma
-proglašenje neovisne Hrvatske
-jednakost pred zakonom
-općinska samouprava
-ukidanje vojničke uprave u Granici i uvođenje slobodnih županija
-poštovanje obaju vjeroispovijedi u ljubavi i slozi

Buna nije uspjela i većina je ustanika poginula, kao i sam Eugen Kvaternik.
Kad umrem idem u pakao!!!
U Lipovaci sam vec bio!!!

bića
Ozbiljan forumaš
Ozbiljan forumaš

Re: Eugen Kvaternik

Post Postao/la bića » 10 kol 2009, 14:12

Bio neki lik,,simpa ali malo puknut još iz rata ili alkohola,,vrag će ga znat!Zvali smo ga Marko Kapetan ili tak nekak,,mislim da je bija Salopek!
Kad sam bija konobar tamo ,,osamdesetih,,uzme on kod mene dvi pive,,jednu sebi a kaže"Drugu nosim Eugenu!"
Sjedne kod biste E.Kvaternika i priča s njim,,ono u stilu"Ja i ti jedini pravi Hrvati ovdje,,itd"!
Popije svoju a kako Eugen nije moga pit,,i njegovu,,i ode prema Krivaji!

Odgovori

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 2 gosta.