Steta sto nisam na njega.branko je napisao/la:Tvoj pradjed je bio vrlo opasan za žene, kad je ostao udovac zaljubila se u njega jedna od 16 - 17god. i umalo se oženili al njezini to nekako razvrgnu, naravno da se nije zaljubila u njega bez veze nego je bio dobar.....
Dreznik grad 1964 godine
Re: Dreznik grad 1964 godine
Evo ovako Siniša, bio sam kod ovog čovjeka što dosta dobro poznaje tvog pradjeda Pubu pa mi priča, da je Pubin sin Mile bio pekar a zvali su ga Mile Pek, nezna iz kojih razloga al Mile nije radio nigdje nego je većinom bio u Drežniku kod svojih, kajkao je kad je govorio (kaj buš ti, kaj bum ja, zel ti bum ovo...) to je ljudima bilo simpatično pa su se s njim šalili a Mile si je volio popit pa je i to možda razlog što nije radio, u 2. svj. ratu je bio Oružnik, eh sad što to znači opisat ću ti ako neznaš al ne sad, pričao mi je nešto al neću o tome ovdje, zna da se ubio bombom al nezna kad ni gdje (il možda zna al nije mi htio reći). Drugi Pubin sin Božo za kojeg me pitaš je bio mehaničar, u 2. svj. ratu je radio kod vojske u današnjoj Karlovačkoj pivovari, tamo je naime u ratu bila nekakva oklopna jedinica, poginuo je tako kako kažeš, došao s posla i bila je uzbuna, on je potrčao u podrum a kako je nosio pušku nehotice je udario puškom o stepenicu, puška je bila napunjena i sama je opalila i propucala ga na stepenicama, pokopan je na Karlovačkom groblju Dubovac. inače za vrijeme kraljevine Jugoslavije služio je mornaricu pa kad bi došao kući u Drežnik onda bi se ponosio u mornarskom odjelu sa lijepom kragnom i mašnom. Treći Pubin sin Joso imao je dućan u Karlovcu na Baniji preko puta bivšeg hotela Europa, kod crkve, za vrijeme rata bio je u civilnoj zaštiti, imali su zelena odjela sa izvezenim klasom pšenice na rukavu, raščišćavali su ruševine nakon bombardiranja, zbrinjavali ranjenike, poginule... bio je veliki prijatelj sa Markom Blaževićem, imali su dućan jedan pored drugoga, nakon rata odveli ih partizani i ubili negdje na Petrovoj gori, Joso je bio oženjen, žena mu bila mršava i ima jednu kćer a možda i dvije negdje u Karlovcu. Puba je pred kraj već jako slabo vidio a imao je nekoga u americi ko ga je obilno pomagao pa je imao robe tako da je i prodavao: košulje, šešire... eto ako te još što zanima pitaj, e a o župniku Dragi Štimcu ću poslije, il naveče pozdrav
Josina jedna cerka zivi u kanadi a druga zivi u Karlovcu. Rodbina u Americi je tetka Ivka jedna od sestara pored Juste i pored jos jedne koja je otisla u Italiju i imala sina koji je poginuo u Abesiniji. Ustvari trebao je moj djed ici za ameriku ali je bio vojni obveznik pa je otisla njegova sestra. nasao sam na otoku elis podatke kako je stigla s brodom presidente wilson koji je isplovio iz trscanske luke i bila je zavedena kao putnik broj 94. stigla je u ameriku 14.07.1921. godine. Tamo se udala za jednog naseg prezimena Vukovic. Ima jos zivu cerku koja se dopisuje s mojom majkom.branko je napisao/la:Evo ovako Siniša, bio sam kod ovog čovjeka što dosta dobro poznaje tvog pradjeda Pubu pa mi priča, da je Pubin sin Mile bio pekar a zvali su ga Mile Pek, nezna iz kojih razloga al Mile nije radio nigdje nego je većinom bio u Drežniku kod svojih, kajkao je kad je govorio (kaj buš ti, kaj bum ja, zel ti bum ovo...) to je ljudima bilo simpatično pa su se s njim šalili a Mile si je volio popit pa je i to možda razlog što nije radio, u 2. svj. ratu je bio Oružnik, eh sad što to znači opisat ću ti ako neznaš al ne sad, pričao mi je nešto al neću o tome ovdje, zna da se ubio bombom al nezna kad ni gdje (il možda zna al nije mi htio reći). Drugi Pubin sin Božo za kojeg me pitaš je bio mehaničar, u 2. svj. ratu je radio kod vojske u današnjoj Karlovačkoj pivovari, tamo je naime u ratu bila nekakva oklopna jedinica, poginuo je tako kako kažeš, došao s posla i bila je uzbuna, on je potrčao u podrum a kako je nosio pušku nehotice je udario puškom o stepenicu, puška je bila napunjena i sama je opalila i propucala ga na stepenicama, pokopan je na Karlovačkom groblju Dubovac. inače za vrijeme kraljevine Jugoslavije služio je mornaricu pa kad bi došao kući u Drežnik onda bi se ponosio u mornarskom odjelu sa lijepom kragnom i mašnom. Treći Pubin sin Joso imao je dućan u Karlovcu na Baniji preko puta bivšeg hotela Europa, kod crkve, za vrijeme rata bio je u civilnoj zaštiti, imali su zelena odjela sa izvezenim klasom pšenice na rukavu, raščišćavali su ruševine nakon bombardiranja, zbrinjavali ranjenike, poginule... bio je veliki prijatelj sa Markom Blaževićem, imali su dućan jedan pored drugoga, nakon rata odveli ih partizani i ubili negdje na Petrovoj gori, Joso je bio oženjen, žena mu bila mršava i ima jednu kćer a možda i dvije negdje u Karlovcu. Puba je pred kraj već jako slabo vidio a imao je nekoga u americi ko ga je obilno pomagao pa je imao robe tako da je i prodavao: košulje, šešire... eto ako te još što zanima pitaj, e a o župniku Dragi Štimcu ću poslije, il naveče pozdrav
E pitaj mamu ako se mozda sjeca kakvog nadimka ili bilo čega vezanog za tu što kažeš da se udala za Vidoša. Pitao sam jednog Vidoša koji ima 75g al on kaže da se ni jedna od Kosanovića nije udala za Vidoše u zadnjih 100g a i ovaj što sam danas pričao s njim ima 82g al nezna da je neka bila za kojim od Vidoša, doduše moja mama nešto kao kroz maglu kao se sjeća da su se jedni Vidoši držali za rodbinu sa Pubom šusterom, pitaj mamu da nije možda za nekim Dolfinim bila, stari se zvao Rudolf Vidoš al zvali su ga Dolfe a imao je više sinova pa možda je za nekim njegovim?
E a da nije i taj Vuković od nas jer i u Drežniku ima Vukovića dosta
Ti Vidose su imali cerku koja je bila lijecnica u Mostaru i udana za lijecnika. Spominje se nekakvi Nikola. Oni su bili iz Brdina.branko je napisao/la:E pitaj mamu ako se mozda sjeca kakvog nadimka ili bilo čega vezanog za tu što kažeš da se udala za Vidoša. Pitao sam jednog Vidoša koji ima 75g al on kaže da se ni jedna od Kosanovića nije udala za Vidoše u zadnjih 100g a i ovaj što sam danas pričao s njim ima 82g al nezna da je neka bila za kojim od Vidoša, doduše moja mama nešto kao kroz maglu kao se sjeća da su se jedni Vidoši držali za rodbinu sa Pubom šusterom, pitaj mamu da nije možda za nekim Dolfinim bila, stari se zvao Rudolf Vidoš al zvali su ga Dolfe a imao je više sinova pa možda je za nekim njegovim?
Da, gledaj, ovdje je bio Nikola Vidoš Dolfin imao je u mostaru brata Alojza a zvali su ga Lojze prema pričanju moje mame Lojzina žena je bila zubarica ali Lojze nije bio liječnik ili barem mama nezna za to. Njih je bilo dosta djece jer se stari Dolfe isto ženio više puta pa lako da je neki njegov sin oženio možda Pubinu kćer ili sestru
Pitaš me dal je narod bježao pred partizanima 1942.g za vrijeme Bihaćke republike? Naravno da su bježali, e sad dal su bježali i Puba i Barica neznam, neki iz sela nisu bježali njih svega možda 5-6 a znam da je Pubina rođakinja i prva susjeda Jelka (poznatija kao Gospa Jelka) bježala a prema pričanju moje mame bježali su na Svisvete 1942.g i to od Drežnika preko Rakovice pa na Ćuić brdo, Lađevac u Lađevcu je nastala pucnjava i borba pa su odatle nastavili u Cetingrad, otud isto pred pucnjavom pređu u Bosnu u Šturlić a otud pak nakon 2 dana preko Ljeskovca i Kršlje natrag u Drežnik. Neki nisu išli tim putem nego su otišli preko Veljuna, Krnjaka i Tušilovića u Karlovac (tad je i moj današnji informator pobjegao kod ujaka u Karlovac) i ostao tamo cjeli rat tako da dobro poznaje tvoje mame stričeve a kod Jose je dolazio svaki dan u dućan.
Lako je moguće da su bježali koji dan ranije jer je moj susjed rođen 13. 10. a otac mu poginuo 26. 10. u Cetingradu dakle par dana nakon što su izbjegli, to bi značilo da su bježali negdje 23. ili 24.
Lako je moguće da su bježali koji dan ranije jer je moj susjed rođen 13. 10. a otac mu poginuo 26. 10. u Cetingradu dakle par dana nakon što su izbjegli, to bi značilo da su bježali negdje 23. ili 24.
Ti si brankec,,prava eniciklopedija!branko je napisao/la:Da, gledaj, ovdje je bio Nikola Vidoš Dolfin imao je u mostaru brata Alojza a zvali su ga Lojze prema pričanju moje mame Lojzina žena je bila zubarica ali Lojze nije bio liječnik ili barem mama nezna za to. Njih je bilo dosta djece jer se stari Dolfe isto ženio više puta pa lako da je neki njegov sin oženio možda Pubinu kćer ili sestru
Temeljit i revan!
Šteta da ne napišeš neku knjigu o našem kraju!
Bilo bi zanimljivo!
Skidam kapu!
Nemoj me sad hvalit doći će mi neugodno
,
hah čuj, dosta toga znam jer sam oduvjek volio pričati sa starijima i pamtit, doduše nešto imam i zapisano npr. početak rata 91. mi je jako dobro obrađena skoro od dana do dana, naravno ono što ja znam, što sam gledao i u čemu sam učestvovao pa gledam kako ljudi zaboravljaju važne stvari, npr. u onoj knjizi o Rakovici i okolici piše da je Saborski pao čini mi se 9. 11. 91. a pao je u utorak 12. jer smo mi otišli iz Saborskog u nedjelju 10. popodne, dakle jedan po meni vrlo važan podatak (ne za nas nego za nekog tko će danas sutra čitati o tome pa će ostati zbunjen)
, osim toga koristim svaku priliku da negdje zavirim u kakvu arhivu i nađem uvjek nešto novo 
hah čuj, dosta toga znam jer sam oduvjek volio pričati sa starijima i pamtit, doduše nešto imam i zapisano npr. početak rata 91. mi je jako dobro obrađena skoro od dana do dana, naravno ono što ja znam, što sam gledao i u čemu sam učestvovao pa gledam kako ljudi zaboravljaju važne stvari, npr. u onoj knjizi o Rakovici i okolici piše da je Saborski pao čini mi se 9. 11. 91. a pao je u utorak 12. jer smo mi otišli iz Saborskog u nedjelju 10. popodne, dakle jedan po meni vrlo važan podatak (ne za nas nego za nekog tko će danas sutra čitati o tome pa će ostati zbunjen)
Vrlo pohvalno Brankec,,vrlo pohvalno!branko je napisao/la:Nemoj me sad hvalit doći će mi neugodno,
hah čuj, dosta toga znam jer sam oduvjek volio pričati sa starijima i pamtit, doduše nešto imam i zapisano npr. početak rata 91. mi je jako dobro obrađena skoro od dana do dana, naravno ono što ja znam, što sam gledao i u čemu sam učestvovao pa gledam kako ljudi zaboravljaju važne stvari, npr. u onoj knjizi o Rakovici i okolici piše da je Saborski pao čini mi se 9. 11. 91. a pao je u utorak 12. jer smo mi otišli iz Saborskog u nedjelju 10. popodne, dakle jedan po meni vrlo važan podatak (ne za nas nego za nekog tko će danas sutra čitati o tome pa će ostati zbunjen), osim toga koristim svaku priliku da negdje zavirim u kakvu arhivu i nađem uvjek nešto novo
Čitao sam tu knjigu od Strzića,,"Bitka za Slunj" !
Pa iskoristi to znanje,,poveži se sa njim i napiši nešto o našem kraju!
Ja nekima govorim da je ovaj rat bio veliko zlo za naš kraj!Onaj prije je bio još veće zlo!Sad su popalili kuće a u onom pobili ljude!U onom,,u mom selu,,svaka druga kuća je bila,,,ratna udovica u njoj!Tim ženama bi trebalo dići spomenik,,podigle su djecu bez očeva!
A tih očeva,osim njihove rodbine,,nitko se ne sjeća!
A pretežno su ubijeni ,,nakon rata,,,ili pred sam kraj!
Cazin npr. je bio grobnica Hrvata!Tu su Muslimanio promjenili stranu!
I recimo,,o Crkvi Pravoslavnoj u Sadlovcu!Rečeno je,,"Ustaše to učinile"!
To su nabijali na nos nama Hrvatima!
A ja tek nedavno saznah da je to bila osveta Musklimana(ustaša) za neke Srpske zločine u njihovom Kladuškom ili Cazinskom kraju!
Zločini iz 2. svj. rata zahtjevali bi da se otvori nova stranica, ja bi ovdje samo rekao što se tiče Sadilovca, kako sam ja čuo zločin u pravoslavnoj crkvi u Sadilovcu zaista se dogodio početkom kolovoza 1942. (za razliku od "zločina u Gkinskoj crkvi" koji je najvjerovatnije izmišljotina). Za zločin su okrivljeni naravno Hrvati a stvarni krivci su neki Muslimani iz Hercegovine, a i oni su to uradili kao odmazdu jer su dolje u Hercegovini Srbi njima pobili njihove žene i djecu a oni pređu u Ustaše a budući da je na Vagancu bila smještena ustaška jedinica tako su i oni došli tu i nedugo potom napravili su taj veliki zločin a poslije još i niz manjih. Druga stvar koju spominješ je Cazin, na Cazinu su poginuli većinom Hrvati a Muslimani koji su prtešli na stranu Partizana su bili Uskavci, a zvali su se tako po svom osnivaču Huski Miljkoviću...
Mogao bi o tome puno al i ovo je dosta
Mogao bi o tome puno al i ovo je dosta
Dužan sam Siniši reći nešto o župniku Dragi Štimcu. Štimac je po pričanju starijih bio prije svega dobar čovjek, neki kažu da je bio komunista, ja to nikako ne vjerujem, ali da je bio sa Partizanima dobar to stoji, al o tome možemo poslije, e sad dal je Štimac služio ponoćku na badnjak 1942.
Lako moguće da je, a evo i zašto, ako uzmemo da su partizani tad držali Slunj a Štimac je bo s njima "na TI", onda je to vrlo vjerovatno a ako se zna da je Štimac obavljao blagoslov kuća u Slunju sa 1942./3. onda to možeš smatrati za točno. Nedugo potom Štimca su uhvatili Njemci streljali na Slunjskom mostu 1. 3. 1943. a ja sam čuo da je obješen, pokopan je na Slunjskom groblju a za grob mu se nezna (il možda neko zna al ja neznam)
O župniku Štimcu, toj misi, Hebrangu, i Štimčevu ubojstvu pitaj sadašnjeg Slunjskog župnika al imaj na umu da vjerovatno neće o Štimcu govorit povoljno baš zbog toga sa partizanima.
Inače Slunjski župnik je jako aktivan na internetu, utipkaj na Googlu Slunjski dekanat, pa ćeš vidjet
O župniku Štimcu, toj misi, Hebrangu, i Štimčevu ubojstvu pitaj sadašnjeg Slunjskog župnika al imaj na umu da vjerovatno neće o Štimcu govorit povoljno baš zbog toga sa partizanima.
Inače Slunjski župnik je jako aktivan na internetu, utipkaj na Googlu Slunjski dekanat, pa ćeš vidjet
Danasnji slunjski zupnik je objavio i nekoliko knjiga ako se ne varam? Radi se o Mili Pecicu? Procitao sam zakopani dnevnik i zrtvoslov Slunja ili tako nekako. Znam da su Stimca ubile njemacke postrojbe ali me zanima koje. Jer je na tom dijelu bila 7.ss divizija Prinz eugen ali su oni u vrijeme njegova ubojstva vec bili dalje. Nadalje ako se ne varam tu je bila i 369. divizija koja je uglavnom bila sastavljena od hrvata u njemackim uniformama. Nastala iz 369. pukovnije. Znaci mene zanima koja je bila njemacka jedinica. To da li je bio komunista to je tesko no u to vrijeme stvarala se sirina tog pokreta pa su vec prilazili prilicno masovno pripadnici lijevog krila HSS-a poput Gazija, cikovica i drugih jer mnogi nisu htjeli biti pod stolom kako je to Macek rekao kad se veliki tuku mali pod stol. To jest politika cekanja. No to je jedna sasvim sira prica koja bas nema veze s temom. Meni je drago da postoji sjecanje na moje predke iako u Drezniku nema zivih potomaka. Takodjer mi je drago da su bili ispravni i posteni ljudi.
Eh Siniša takve detalje ti nažalost neznam, koja jedinica ili postrojba itd.
Trudim se koliko mogu o Drežniku i drežničanima, ali općenito a i to onako, kad s kim se nađem ili slučajno nešto doznam, vrlo rjetko idem nekoga nešto pitat jer ljudi, iz raznih razloga neće da reču i ono što znaju, što bi bilo vrlo važno da možeš nešto povezat i umru a da ne doznaš istinu, svega par puta sam na samrti doznao nešto što sam godinama pitao, al ne treba se tome čudit jer su ljudi za vrijeme komunizma puno bili progonjeni baš zbog toga što su rekli, otud i izreka:Nitko ti neće ništa zato što si šutio, nego što si rekao.
Detalje o tome kako je ubijen vlč. Štimac ipak ćeš morat pitat nekog drugog tko se bavi isključivo povješću, a mislim da ti tu sadašnji Slunjski župnik vlč. Pecić može sigurno puno pomoć ako hoće a i u Karlovačkom arhivu su vrlo susretljivi.
Da nažalost, od tvojih predaka u Drežniku više nema nikoga, a jedino još ima dosta neprodane zemlje dolje na zemlji gdje su Kosanovići živjeli al i to se polako prodaje i vjerovatno da neće više bit ni komada zemlje koja bi glasila na prezime Kosanović, a tako važni u našoj lokalnoj povjesti.
Trudim se koliko mogu o Drežniku i drežničanima, ali općenito a i to onako, kad s kim se nađem ili slučajno nešto doznam, vrlo rjetko idem nekoga nešto pitat jer ljudi, iz raznih razloga neće da reču i ono što znaju, što bi bilo vrlo važno da možeš nešto povezat i umru a da ne doznaš istinu, svega par puta sam na samrti doznao nešto što sam godinama pitao, al ne treba se tome čudit jer su ljudi za vrijeme komunizma puno bili progonjeni baš zbog toga što su rekli, otud i izreka:Nitko ti neće ništa zato što si šutio, nego što si rekao.
Detalje o tome kako je ubijen vlč. Štimac ipak ćeš morat pitat nekog drugog tko se bavi isključivo povješću, a mislim da ti tu sadašnji Slunjski župnik vlč. Pecić može sigurno puno pomoć ako hoće a i u Karlovačkom arhivu su vrlo susretljivi.
Da nažalost, od tvojih predaka u Drežniku više nema nikoga, a jedino još ima dosta neprodane zemlje dolje na zemlji gdje su Kosanovići živjeli al i to se polako prodaje i vjerovatno da neće više bit ni komada zemlje koja bi glasila na prezime Kosanović, a tako važni u našoj lokalnoj povjesti.
Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 2 gosta.