Racionalizacija lokalne samouprave
Racionalizacija lokalne samouprave
Evo jedne vruće teme koja mi je pala na pamet:
Kriza je udarila na vrata i traže se svi mogući načini za uštedu novca. Jedna od od mogućih mjera je rekonstrukcija lokalne samouprave.
Hrvatska trenutno ima 124 grada i 426 općine: ukupno 550 upravno-teritorijalne jedinice. Neke od tih općina stvarno nemaju smisla i žive u potpunosti na račun države. Neznam kakvo je stanje u Općini Rakovica ali može se dogoditi da nam se općina ukine. Ja mislim da bi s time puno izgubili. Vjerojatno bi nas spojili s Slunjom. Postoji i druga varijanta a to je da nas spoje s Saborskim. U svakom slučaju, mislim da s time ništa ne dobivamo. Prirez koji plaćamo išao bi negdje drugdje a situacija vjerojatno nebi bila ništa drugačija od one prijeratne kad smo zajedno sa Slunjom bili jedno od najnerazvijenijih područja u Hrvatskoj.
Što vi mislite
Kriza je udarila na vrata i traže se svi mogući načini za uštedu novca. Jedna od od mogućih mjera je rekonstrukcija lokalne samouprave.
Hrvatska trenutno ima 124 grada i 426 općine: ukupno 550 upravno-teritorijalne jedinice. Neke od tih općina stvarno nemaju smisla i žive u potpunosti na račun države. Neznam kakvo je stanje u Općini Rakovica ali može se dogoditi da nam se općina ukine. Ja mislim da bi s time puno izgubili. Vjerojatno bi nas spojili s Slunjom. Postoji i druga varijanta a to je da nas spoje s Saborskim. U svakom slučaju, mislim da s time ništa ne dobivamo. Prirez koji plaćamo išao bi negdje drugdje a situacija vjerojatno nebi bila ništa drugačija od one prijeratne kad smo zajedno sa Slunjom bili jedno od najnerazvijenijih područja u Hrvatskoj.
Što vi mislite
Re: Racionalizacija lokalne samouprave
Ovo je zaista dobra Tema
Racionalizacija lokalne samouprave!
Prikljucenje Saborskom bilo bi kontraproduktivno za Rakovicu ,Saborsko ima
manje Stanovnista neko Opcina Rakovica, Rakovica je po Produktivnosti
u boljem stanju--? Slunj tu su vec poznata negativna iskustva?
Kako stoji sa Poreszom ? Dali Stanovnici placaju Porez?
Smanjiti broj mjesnih ureda?
Bog
Racionalizacija lokalne samouprave!
Prikljucenje Saborskom bilo bi kontraproduktivno za Rakovicu ,Saborsko ima
manje Stanovnista neko Opcina Rakovica, Rakovica je po Produktivnosti
u boljem stanju--? Slunj tu su vec poznata negativna iskustva?
Kako stoji sa Poreszom ? Dali Stanovnici placaju Porez?
Smanjiti broj mjesnih ureda?
Bog
Koliko ja znam općina Rakovica ne ovisi o državnoj pomoći i uspijeva od vlastitih prihoda podmirivati obveze i još ulagati u razvoj.
Što se tiče poreza to neznam, vjerojatno da jer sad se sve riješava sudovima i nema više zafrkancije oko toga.
Kad bi se već se nekim morali spojiti bilo bi dobro da se spojimo recimo s općinom Plitvička jezera. Tako bi mogli bolje iskoristiti zajedničke resurse i sigurno bi bili jedna od razvijenijih općina zbog turizma i ostalih gospodarstava. Najlošija opcija bi bila spajanje sa Slunjom jer bi mi onda financirali ona zaostala sela oko Slunja, a nebi bolje bilo ni kad bi se spojili s Saborskim. Sve su to rupe bez dna.
Što se tiče poreza to neznam, vjerojatno da jer sad se sve riješava sudovima i nema više zafrkancije oko toga.
Kad bi se već se nekim morali spojiti bilo bi dobro da se spojimo recimo s općinom Plitvička jezera. Tako bi mogli bolje iskoristiti zajedničke resurse i sigurno bi bili jedna od razvijenijih općina zbog turizma i ostalih gospodarstava. Najlošija opcija bi bila spajanje sa Slunjom jer bi mi onda financirali ona zaostala sela oko Slunja, a nebi bolje bilo ni kad bi se spojili s Saborskim. Sve su to rupe bez dna.
-
- Pisac meraklija
- Kontakt:
Najbolje da ostanemo tu gdje jesmo jer ako krenemo sa nekim spajanjem samo ce se gledati kako da jedno drugog syebemo i eto "rata"! A takav smo narod, ruku na srce!
Kad umrem idem u pakao!!!
U Lipovaci sam vec bio!!!
To je istina, ali male su šanse da ostane ovako kako je. Ako nebudu nas nekom spajali, moguće je da će nama nekoga spojiti.lipovcan je napisao/la:Najbolje da ostanemo tu gdje jesmo jer ako krenemo sa nekim spajanjem samo ce se gledati kako da jedno drugog syebemo i eto "rata"! A takav smo narod, ruku na srce!
-
- Pisac meraklija
- Kontakt:
seliste je napisao/la:To je istina, ali male su šanse da ostane ovako kako je. Ako nebudu nas nekom spajali, moguće je da će nama nekoga spojiti.lipovcan je napisao/la:Najbolje da ostanemo tu gdje jesmo jer ako krenemo sa nekim spajanjem samo ce se gledati kako da jedno drugog syebemo i eto "rata"! A takav smo narod, ruku na srce!
Spojit, konektovat...http://www.youtube.com/watch?v=zqORcrBzfGo
Kad umrem idem u pakao!!!
Slažem se sa tobom!seliste je napisao/la:Koliko ja znam općina Rakovica ne ovisi o državnoj pomoći i uspijeva od vlastitih prihoda podmirivati obveze i još ulagati u razvoj.
Plitvička Jezera bi bilo najbolje riješenje!
Dvije zanimljive ikonografije Jutarnjeg lista:
http://www.jutarnji.hr/infografika--raz ... 372&foto=2
http://www.jutarnji.hr/infografika--raz ... 372&foto=1
Po njima je Slunj 7. najnerazvijeniji grad u RH. Naše općine nema niti među najrazvijenijima, niti među najnerazvijenijim (što je dobro).
Pokušavam na internetu pronaći više informacija o tome kako stoji Rakovica pa ako nesto nadjem javim.
http://www.jutarnji.hr/infografika--raz ... 372&foto=2
http://www.jutarnji.hr/infografika--raz ... 372&foto=1
Po njima je Slunj 7. najnerazvijeniji grad u RH. Naše općine nema niti među najrazvijenijima, niti među najnerazvijenijim (što je dobro).
Pokušavam na internetu pronaći više informacija o tome kako stoji Rakovica pa ako nesto nadjem javim.
Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 1 gost.