Dreznik grad 1964 godine

Teme isključivo vezane uz rakovački kraj
Odgovori
Sinisa
Pisac meraklija
Pisac meraklija

Re: Dreznik grad 1964 godine

Post Postao/la Sinisa » 12 ruj 2011, 19:45

Nedavno sam nabavio knjigu Kratka povijest Trece ogulinske narodne granicarske pjesadijske regimente. Pise kako je 1788 zauzet Dreznik grad od turaka pa u godini 1799 15. kolovoza doslo je do krvave bitke u kojoj je poginulo ili ranjeno oko 800 pripadnika regimente. Madju ranjenima spominje se i Demeter Kosanovic natporucnik. Kako se pricalo nas predak koji je naselio Dreznik zvao se Dmitar ili Dimitrije tako da je moguce da se radi o istoj osobi. Nadalje U popisu casnika iz sijecnja 1848 nalaze se Natporucnik Leopold Kosanovic
Potporucnik prve klase Josef Kosanovic a u 1849 spominju se kapetan 2. klase Josef Kosanovic, natporucnik Nikolaus Kosanovic s tim da je natporucnik Leopold Kosanovic otisao u licku regimentu

branko
Pisac meraklija
Pisac meraklija

Post Postao/la branko » 12 ruj 2011, 22:39

Onda si ti sasvim sigurno na dobrom tragu da sastaviš obiteljsko stablo, to je vrlo vjerovatno taj Dmitar, a Nikola je vjerovatno did od ovog Nikole kojega su ubili 35. a Leopold mu je otac odnosno lako je moguće da se ta imena ponavljaju kod očeva i sinova, odnosno prije je bio običaj (a zadržao se više manje do danas) da brat, ako mu pogine brat, dade svome sinu ime po njemu, tako imaš primjer u tvojoj familiji da je Nikola Kosanović (ovaj spomenuti) dao svome sinu ime Joso, po svome bratu Josipu (onaj što je bio carski i kraljevski pukovnik, kako piše u spomeniku, jer pokojni Josip nije imao svoje djece, a i inače je bio običaj da se prvom muškom djetetu (ako nije trebalo proštimat poginulog brata) davalo se ime didovo, tako je Polde Kosanović nosio ime svoga dida Leopolda koji je bio Kapetan a on je svome sinu dao ime Nikola po svome ocu kojega su ubili Srbi u onom atentatu. Neznam kako se zvao najstariji sin dida Pube, to bi možda dalo neke odgovore

Sinisa
Pisac meraklija
Pisac meraklija

Post Postao/la Sinisa » 13 ruj 2011, 05:30

Moj je jded imao strica koji je bio samo nekoliko godina stariji od njega. Taj se stric zvao Ivica i zivio je u Sremskim Karlovcima. Isto tako djed je imao i tetku kojoj je ime valjda bilo Zora i koja je zivjela u Zemunu.

branko
Pisac meraklija
Pisac meraklija

Post Postao/la branko » 13 ruj 2011, 08:10

Pubin se otac zvao Polde a majka Ivka, to bi mogao biti taj Leopold koji se spominje kao časnik ogulinske pukovnije

Sinisa
Pisac meraklija
Pisac meraklija

Post Postao/la Sinisa » 13 ruj 2011, 13:24

Pubin se otac zvao Polde a majka Ivka, to bi mogao biti taj Leopold koji se spominje kao časnik ogulinske pukovnije
Od kud znas?
A kako se zvao otac od Nikole Kosanovica i koje je godiste bio Nikola? Kako predaja kaze otac od Nikole i otac od mog pradjeda bili su braca znaci Nikola i Puba su bili od dva brata djeca ili bratici. Pored toga ovi iz Petrinje mi tvrde da je od Nikole otac bio Polde te je Nikolin sin isto bio Polde.

branko
Pisac meraklija
Pisac meraklija

Post Postao/la branko » 13 ruj 2011, 22:27

Ma ja mislim da su Nikola i Puba bili braća, jer u matičnom stoji da su Pubini (Bogomirovi) otac i majka bili Polde i Ivka, a za Nikolu čini mi se da nisu upisani roditelji, al onaj čovjek što smo bili kod njega mi je pričao jednom da se njemu čini da se Nikolin otac zvao Mile, al da nije siguran, al doduše Puba je dao svome sinu ime Mile (onaj što je poginuo u Ustašama ako se nevaram, pod nerazjašnjenim okolnostima, navodno legao na bombu da nepadne u ruke Partizanima) pa možda je htio proštimat strica, al ako ovi iz Petrinje tvrde da je Nikolin otac bio Polde (Leopold), onda mislim da nema sumnje da su Nikola i Puba braća jer za Pubu znam 100% da mu je otac Polde jer to piše u matičnim knjigama u Rakovici.

Sinisa
Pisac meraklija
Pisac meraklija

Post Postao/la Sinisa » 14 ruj 2011, 04:28

branko je napisao/la:Ma ja mislim da su Nikola i Puba bili braća, jer u matičnom stoji da su Pubini (Bogomirovi) otac i majka bili Polde i Ivka, a za Nikolu čini mi se da nisu upisani roditelji, al onaj čovjek što smo bili kod njega mi je pričao jednom da se njemu čini da se Nikolin otac zvao Mile, al da nije siguran, al doduše Puba je dao svome sinu ime Mile (onaj što je poginuo u Ustašama ako se nevaram, pod nerazjašnjenim okolnostima, navodno legao na bombu da nepadne u ruke Partizanima) pa možda je htio proštimat strica, al ako ovi iz Petrinje tvrde da je Nikolin otac bio Polde (Leopold), onda mislim da nema sumnje da su Nikola i Puba braća jer za Pubu znam 100% da mu je otac Polde jer to piše u matičnim knjigama u Rakovici.
To mi nisi rekao da ima.

branko
Pisac meraklija
Pisac meraklija

Post Postao/la branko » 14 ruj 2011, 08:53

Pa kako ti nisam rekao??? U matičnoj knjizi umrlih stoje ti podaci, ja sam mislio da ću i za Nikolu vidjet iz te knjige isto, al neznam zašto to nije upisano, imam ovdje negdje baš napisano to al trebao bih potražit di mi je taj papir, al znam garant da su Pubini roditelji bili Polde i Ivka, uostalom teta Ivka koja je otišla u Ameriku dobila je ime po svojoj baki Ivki.
PS. Evo našao sam: Bogomir Kosanović Drežnik 143
R - 15. 4. 1874.
U - 10. 11. 1956.
Postolar, sin Polde i Ivke
Smrt prijavio Vitković Drago Drežnik 129
Drugi Leopold Kosanović je ovaj brko sa one prve slike al on je rođen 19. 10. 1896. a umro 22. 11. 1966. njegovi su roditelji Nikola i Marija i naravno on nemože nikako biti Pubin otac.

zarko

Re: Dreznik grad 1964 godine i ZORO

Post Postao/la zarko » 15 ruj 2011, 10:35

Pozdrav Branku i Siniši.
Prvi put sam na stranici, tražio sam od Jurice kontakt Branka koji me usmjerio na chat.
Pričitao sam da Branko zna puno o svom kraju, a mene zanima vlč. Juraj Zoro Paršić, njegov brat dominikanac u Korčuli- Rando mi je puno pričao o njemu. Zoro je ostavio iza sebe samo kratku knjižicu o svom životu, večinu toga odnio je s sobom kao ispovjednu tajnu... mislim da je bio veliki čovik.
Branko ima li puno živučih od 1948-1958...
Živio je u Poldinoj kući prvo vrijeme, Ivanka Bićanić je sad u Australiji? Živa...

Hvala i živili

branko
Pisac meraklija
Pisac meraklija

Post Postao/la branko » 15 ruj 2011, 20:23

Hah čuj, nešto ljudi još ima koji mogu ispričat o Mati. Stanovao je u kući Polde Kosanovića, (to je ova kuća prva na slici na ovoj stranici), jer je župni stan bio čini mi se zapaljen ili devastiran pa se u njemu nije moglo stanovati. Kod Kosanovića je stanovao čini mi se godinu i pol, dok mu župljani nisu nekako osposobili 3 prostorije u župnom stanu da može gore stanovati. Ivanka je živa u Australiji, imam njezinu adresu i broj telefona, a o Mati ćeš saznati najviše od Slunjskog župnika Mile Pecića jer je Mate milu poslao u sjemenište, ili od mene koliko znam i koliko sam čuo od bivših mežnara koji su službovali za vrijeme dok je on bio ovdje.

Sinisa
Pisac meraklija
Pisac meraklija

Post Postao/la Sinisa » 25 lis 2011, 21:09

branko
Pisac meraklija
Pisac meraklija

Post Postao/la branko » 26 lis 2011, 09:06

Sinisa je napisao/la:http://www.facebook.com/photo.php?fbid= ... =1&theater
Kazu da slicim negdje oko 35 %

Ja bih rekao da mu sličiš 75% ha ha ha, nisam ni skužio da ste toliko slični dok nisam vidio ovu fotku, ako imaš koju da si tako uslikan ko Nikola, stavi ju da usporedimo, i ako možeš zasuči brkove ko on :lol:

Sinisa
Pisac meraklija
Pisac meraklija

Post Postao/la Sinisa » 26 lis 2011, 12:48

Jos nemam ali sam brkove i bradicu poceo pustati. tako da cu i brkove zasukati. Jucer kad sam uvecao fotku ostao sam frapiran koliko je pogled i nos jako slican. To se zovu "Geni kameni".

branko
Pisac meraklija
Pisac meraklija

Post Postao/la branko » 27 lis 2011, 00:21

mogu si i mislit, ja sam ostao začuđen a kamo li ti, to je samo još jedan dokaz da ste u vrlo bliskom srodstvu, po meni su Nikola i Puba garant bili braća a onaj Leopold KAPETAN sa onog spomenika im je otac :roll:

ursel
Pisac meraklija
Pisac meraklija

Post Postao/la ursel » 30 lis 2011, 14:42

Sinisa je napisao/la:http://www.facebook.com/photo.php?fbid= ... =1&theater
Kazu da slicim negdje oko 35 %
Sinisa jel ti pises Knjiga svoga Rodoslavlja ? Veil vidim da si vec duze vrije na skupljnju Informacija o obitelji Kosanovic.

Odgovori

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 1 gost.