Dreznik grad 1964 godine

Teme isključivo vezane uz rakovački kraj
Odgovori
ursel
Pisac meraklija
Pisac meraklija

Re: Dreznik grad 1964 godine

Post Postao/la ursel » 15 tra 2012, 19:23

ursel je napisao/la:
Sinisa je napisao/la:
E vidis Srbin ostaje srbin tamo gdje su se jednom popisali pripada njima-to je njihova drzava -
Ja ne bih generalizirao. Svagdje ima i postenih ljudi i fukara.
Naravno ali.......
Neznam sta tebe tu smeta ovo nije "GENERALIZIRANO" vec rijeci koje su bile 90 tih.--dnevo izgovarane od strane SRBA-Nacionlista, Milosevic, Seselj itd.
vidi spis velikosrpske ideologije, napis «Srbi svi i svuda»
Zaboravi jos nesto napisati..

Geopolitički dio srpske nacionalne ideologije koji se temelji na problematičnim interpretacijama kulture i povijesnoga nasljeđa je radikalizirao najznačajniji srpski jezični i uljudbeni reformator Vuk Karadžić. Njegov jezični pansrbizam se može svesti na jednostavnu tvrdnju: svi izvorni govornici bilo kojega dijelekta štokavskoga narječje su etnički Srbi,

Sinisa ja nemam namjeru ulaziti u daljnje diskusije jer nepripadam u Yugofile
ili Yugonostalgike pozdravljam sve sto se mjenja na boljitak bez da se covjek srami ili plasi reci da je Hrvat .Za mene su svi ljudi u RH ok koji se osjecaju RH.
drzavljanima i RH svojom Domovinom .
Bok

Sinisa
Pisac meraklija
Pisac meraklija

Post Postao/la Sinisa » 16 tra 2012, 08:03

Ursel.
Malo smo otisli izvan teme ovog topica koji je prije svega pokrenut radi dobijanja informacija o mojim pretcima. Ovaj topic mi je ponajprije zahvaljujuci Branku jako puno pomogao te sam dosao do mnogih neprocjenjivih podataka koje sam i ovdje podijelio. Svakako da na ovom topicu ne trebamo zagadjivati s odnosom Srbi - Hrvati i poimanjima velikodrzavnih nastojanja. No ono sto treba istaknuti na ovom mjestu.
Kosanovici koji su nastanjivali Dreznik grad bili su izvorno pravoslavci. Ova loza od Dmitra ili Demetera Kosanovica nadalje je katolicka a samim time i stvaranjem moderne Hrvatske nacije sredinom devetnaestog stoljeca moji pretci postaju Hrvati. Toliki Hrvati i domoljubi da su cetnici 1935 godine ubili opcinskog biljeznika Nikolu Kosanovica i tesko ranili njegovog sina Josipa. toliki Hrvati da su tri brata od mojeg djeda poginuli za vrijeme drugog rata s time da su 1945 partizani iz Karlovca odveli i ubili Josipa Kosanovica koji je imao trgovinu na Baniji u Karlovcu. No to nije razlog da kazem da su svi Srbi takvi i takvi i da su svi Hrvati takvi i takvi. Dakako da to nema nikakove veze s jugonostalgijom a najmanje s velikosrpstvom. Naravno o velikosrpstvu mozemo raspravljati ali ne na ovoj temi koja nije niti namijenjena za raspravu o tome. Ovdje kao sto sam i naveo raspravljamo o obitelji koja potice od Demetera Kossanovica kapetana trece ogulinske narodne pjesacke regimente koji je naselio Dreznik grad i dobio za to mnogo zemlje. Njegovi potomci imali su dosta veliki znacaj u dreznickom kraju i dali su dosta i casnika, profesora, ucitelja i drugih cijenjenih zanimanja. Na zalost osim zemlje koja je jos u vlasnistvu potomaka u Drezniku nema vise niti jednog Kosanovica.

ursel
Pisac meraklija
Pisac meraklija

Post Postao/la ursel » 16 tra 2012, 08:12

Sinisa je napisao/la:Ursel.
Malo smo otisli izvan teme ovog topica koji je prije svega pokrenut radi dobijanja informacija o mojim pretcima. Ovaj topic mi je ponajprije zahvaljujuci Branku jako puno pomogao te sam dosao do mnogih neprocjenjivih podataka koje sam i ovdje podijelio. Svakako da na ovom topicu ne trebamo zagadjivati s odnosom Srbi - Hrvati i poimanjima velikodrzavnih nastojanja. No ono sto treba istaknuti na ovom mjestu.
Kosanovici koji su nastanjivali Dreznik grad bili su izvorno pravoslavci. Ova loza od Dmitra ili Demetera Kosanovica nadalje je katolicka a samim time i stvaranjem moderne Hrvatske nacije sredinom devetnaestog stoljeca moji pretci postaju Hrvati. Toliki Hrvati i domoljubi da su cetnici 1935 godine ubili opcinskog biljeznika Nikolu Kosanovica i tesko ranili njegovog sina Josipa. toliki Hrvati da su tri brata od mojeg djeda poginuli za vrijeme drugog rata s time da su 1945 partizani iz Karlovca odveli i ubili Josipa Kosanovica koji je imao trgovinu na Baniji u Karlovcu. No to nije razlog da kazem da su svi Srbi takvi i takvi i da su svi Hrvati takvi i takvi. Dakako da to nema nikakove veze s jugonostalgijom a najmanje s velikosrpstvom. Naravno o velikosrpstvu mozemo raspravljati ali ne na ovoj temi koja nije niti namijenjena za raspravu o tome. Ovdje kao sto sam i naveo raspravljamo o obitelji koja potice od Demetera Kossanovica kapetana trece ogulinske narodne pjesacke regimente koji je naselio Dreznik grad i dobio za to mnogo zemlje. Njegovi potomci imali su dosta veliki znacaj u dreznickom kraju i dali su dosta i casnika, profesora, ucitelja i drugih cijenjenih zanimanja. Na zalost osim zemlje koja je jos u vlasnistvu potomaka u Drezniku nema vise niti jednog Kosanovica.
Sinisa
Imas pravo, oprosti za ovaj moj mali "IZLET"
Bok

pat_nick
Hvatač zaleta
Hvatač zaleta

Post Postao/la pat_nick » 17 tra 2012, 16:27

Sinisa je napisao/la:Ursel.
:--t

job
Pisaća mašina
Pisaća mašina

Post Postao/la job » 18 tra 2012, 13:10

Sinisa je napisao/la:
branko je napisao/la:Opaaa majke ti, pa ti ćeš još postati i slavni nasljednik, ko zna što ćeš još otkriti, samo nastavi :lol:
A ja sam otkrio da mi je stric kojega je moj otac isplatio iz zemlje (i to 2 puta!!!) da nije to valjano napisano pa sad njegova kćer otima trećinu imanja a nikad nije ni bila ovdje niti zna kako izgleda Drežnik a tetka i njezina obitelj također traže (svoj deo), a sestra se grozi da će čim mama umre mene prvog da izbaci iz kuće... toliko o rodbini :? :? :?
:--sm :--sm :--sm :--sm :--sm
Pricala mi mama kad je pradjed umro bio je jedan ormar pun raznih sudskih spisa uglavnom oko zemlje. Ovi su nasi gori nego zagorci (kazu kad je zagorac dobio na lotu onda su ga pitali kud bu s lovom a on im odgovori "sad bum se tuzil")

Ja nebum nikoga tužil, ja bum sve pobil

:--sm :--sm :--sm :--sm :--sm :--sm :--sm :--sm :--sm

Sinisa
Pisac meraklija
Pisac meraklija

Post Postao/la Sinisa » 26 tra 2012, 16:13

Ona kuca od Polde Kosanovica bila je slicna po tlocrtu ovoj?

slika

Sinisa
Pisac meraklija
Pisac meraklija

Post Postao/la Sinisa » 26 tra 2012, 17:50

Stigla mi je danas knjiga o Ogulinskoj pukovniji. Jos mirise na tisak i svjezu boju. Ima nesto preko 400 stranica. Na 368 stranici pjesma koju je napisao Demeter Kosanovic 1805 o ratovanju protiv francuza.

branko
Pisac meraklija
Pisac meraklija

Post Postao/la branko » 26 tra 2012, 22:13

Ne kužim baš najbolje ovaj tlocrt a i vrlo sam umoran da bih detaljno proučavao al koliko vidim po zabatu da nije ni slična Poldinoj, uostalom pogledaj ove slike sa početka ove stranice pa ćeš i sam vidjet. Inače ova kuća Kosanovića koja ja stajala do rata vidjelo se da je bila proširivana i to navodno još prije 150 godina, proširena je uglavnom prema dvorištu za oko 2 - 3 metra tako da je pored "ljetne" kuhinje napravljena špajza a na lijevu stranu hodnik i WC a pored WC-a lijepa soba za služinčad, u potkrovlju su izređene 3 spavaće sobe a ispred lijepi trijem, taj trijem se vidi i na ovim fotkama

Sinisa
Pisac meraklija
Pisac meraklija

Post Postao/la Sinisa » 27 tra 2012, 19:09

Da vidim i ja razliku makar je ovaj dio s 5 prozora straznji dio a na bokocrtu se vidi trijem ali se vidi i podrum ispod kuce sto daje vjerojatnost jer su casnicke kuce radjene po obrascu da je i ispod rusevina takodjer podrum..

Sinisa
Pisac meraklija
Pisac meraklija

Post Postao/la Sinisa » 09 svi 2012, 16:05

Evo Katastarskog plana Dreznik grada iz 1873 godine. Kao sto se moze primjetiti katastarske cestice ostale su iste do danas.
slika

Sinisa
Pisac meraklija
Pisac meraklija

Post Postao/la Sinisa » 07 kol 2012, 22:26

Branko. Imam pitanje ako mi mozes odgovoriti.
Ovo je kuca u kojoj je zivio Satnik dreznicke satnije dok je bio na sluzbi.
slika
Gdje je ta kuca u Drezniku bila?

Sinisa
Pisac meraklija
Pisac meraklija

Post Postao/la Sinisa » 20 stu 2015, 15:11

Fotografija napravljena ljeti 1969 godine u Drezniku prilikom posjete Tetke Ivke iz amerike. Uz nju su jos Justina Kostanjsek i Rudolf Kosanovic te meni nepoznati ljudi. slika

branko
Pisac meraklija
Pisac meraklija

Post Postao/la branko » 20 stu 2015, 22:40

S lijeva na desno: Vuković Ivan (Bastaja), Vuković Magdalena (Manda Bastajinka), pored nje mi se čini da je Sabljak Roža a zvali su je Roja muška ili Ćića Roja a to je bila nekakva njihova rodbina, možda čak i tetka Ivi a ispred nje stoji Vuković Franjka (Fana) kćer od Ive i Mande a do njih vjerovatno Ivka Sinišina tetka pa Justa i Rude a ovo je garant do njih Micika od Mile Ivinog bratića žena a poznam i ovog fiću, to je od Mile i Micike auto. Micika držu u naramku svoju kćer Gordanu (a imali su još jednu zvala se Ksenija ta je bila mlađa)

Sinisa
Pisac meraklija
Pisac meraklija

Post Postao/la Sinisa » 22 stu 2015, 15:56

Dakle ovako. Stric od Ive je Filip Vukovic muz od tetke Ivke Tako da je Ive necak od tetke Ivke.

branko
Pisac meraklija
Pisac meraklija

Post Postao/la branko » 22 stu 2015, 20:08

Pa ako je Filip stric Ivi onda mu Iva dođe sinovac (Bratov sin), Ivin otac je bio Franjo i neznam što je bilo s njim al mislim da nije preživio 2. svj. rat a mama Jaga umrla je vrlo mlada tako da se Iva morao oženiti sa nekakvih 15 godina a žena mu Manda imala čini mi se 17

Odgovori

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 1 gost.