Kolektor u Drežniku

Teme isključivo vezane uz rakovački kraj
seliste
Ozbiljan forumaš
Ozbiljan forumaš

Kolektor u Drežniku

Post Postao/la seliste » 31 svi 2010, 14:37

Već duže vremena mislim otvoriti ovu temu, ali tek sad sam skupio vremena da to kvalitetno odradim.

Radi se o projektu koji zajedno guraju naša općina (Rakovica), općina Plitvička jezera i još Hrvatske vode (mislim). Radi se o tome da bi se izgradio kolektor otpadnih voda u Drežnik Gradu. U taj kolektor bi se skupljale otpadne vode iz svih dijelova općine + NP Plitvička jezera. Kolketor bi bio smješten na lokaciji koju možete vidjeti na ovom videu: http://www.youtube.com/watch?v=jao2HNrZpYs .

Da bi se moglo razgovarati o ovoj temi moramo prvo reći što je kolektor. Kolektor je pročišćavač otpadnih voda. On kroz nekoliko filtera odvaja kruti otpad od tekućeg. Nakon što otpadne vode prođu kroz taj kolektor one su višesturko manje opasne za okolinu nego u svom "izvornom" stanju. Jedan dio tih voda vraća se u neku rijeku tekućicu, a jedan dio ostaje zajedno s krutim otpadom i on se stornira na neko za prirodu sigurno mjesto. To je moderno dostignuće tehnike i znanosti bez kojeg bi suživot čovijeka i prirode u velikim gradovima bio nezamisliv. Dakle, možemo zaključiti da je kolektor za samu prirodu, a i za ljude puno kvalitetnije rješenje od razvoženja "govana" po dragama od strane lokalnih "majstora za sve".

Osim te ekološke komponente korištenja kolektora, tu su još i otvaranje novih radnih mjesta i poticanje ulaganja u naš kraj (u ovom trenutku pravni i fizički subjekti na području općine moraju plaćati cisterne da otpadne vode voze u Karlovac na kolektor, normalno ako žele raditi po zakonu).

Sve bi to bilo bajno i sjajno da se u priču nisu uključili drežničani koji misle da bi time Drežnik Grad postao odlagalište otpadnih voda cijelog kraja. Evo njihovih argumenata:

"Netko ima debeli interes da NE ŽELI dislokaciju kolektora koji su strpali u najvitalniji i najatraktivniji prostor stare jezgre ,odnosno povjesnog dijela DREŽNIK GRADA. Tik uz nacionalni park PLITVIČKA JEZERA, ispuštat će se u najljepšu i jedinu rijeku KORANU OTPADNE vode.Neka me neko uvjeri da je to normalno, a imamo toliko praznog prostora u općini Rakovica ,gde se ne narušava ni povijest ni turistički prilazi staroj jezgri Drežnik Gada."
Ovaj tekst preuzet je s Facebook grupe koja broji 268 članova - http://www.facebook.com/group.php?gid=7 ... 1912661..1 .

Sad ću ja reći što mislim o ovome: Kao prvo, kolektor nije strpan u najvitalniji (u ovo "najatraktivniji" neću ulaziti jer se o uksima ne raspravlja) dio nikakve stare jezgre, odnosno povijesnog dijela Drežnik Grada. "Strpan" je u šikaru koja je 800m udaljena od preve kuće i koju nitko nije obrađivao već godinama. U Zagrebu su kolektori stavljeni nedaleko od stambenih zgrada. Razlog tome je što ne smrde i izgledaju kao moderne građevine a ne kao poljski WC. Jedna takva moderna građevina sigurno bi doprinjela izgledu Drežnika i općine u cijelini, a i precepciji koju stranci i prolaznici imaju o Drežniku i općini. Vidjelo bi se da tu žive ljudi kojima je stalo do prirode i napretka, a ne "seljoberi" koji svoj otpad raspačavaju po okolnim njivama.

Idemo dalje, u Koranu se nebi ispuštale otpadne vode nego pročićene vode koje bi konstantno bile pod nadzorom stručnjaka i čiji sastav bi bio u granicama strogih kriterija koje nalaže država. Ljepota Korane uopće nebi bila ugrožena. Osim toga, zaustavilo bi se nekontrolirano bacanje otpadnih voda po raznim dragama i uz seoske puteve i time bi se zaštitile podzemne vode koje su kod nas jako neočišćene.

Jako sam ljut kad netko na bezuman i neargumentiran način blokira razvitak moga kraja. Da situacija bude gora, lokalne udruge kojima je u opisu rada zaštita prirode otvoreno su protiv kolektora. To graniči sa zdravim razumom, jer svi znamo da bi kolektor samo pridonio stanju okoliša u Rakovici. Zašto se "zeleni" svuda drugdje u svijetu zalažu za uvođenje ovakvih modernih načina zaštite prirode, a samo se valjda kod nas protiv toga bune. Nije mi jasno kome je u interesu da blokira razvitak općine i konstantno nas vraća na stupanj razvoj iz kamenog doba?

Molio bih ljude koji su protiv kolektora da se priključe raspravi i da iznesu objašnjenja za svoje stavove. Volio bih da se ovo pretvori u jednu ozbiljnu raspravu na tu temu i da već jednom rasčistimo sve nedoumice.

Jurica
Site Admin
Site Admin
Kontakt:

Re: Kolektor u Drežniku

Post Postao/la Jurica » 31 svi 2010, 19:04

Čisto da napravimo tehničko razjašnjenje pojmova jer se miješaju kruške i jabuke.
Sustav kanalizacije sastoji se od kolektora i uređaja za pročišćavanje otpadnih voda. Kolektor (kao što sama riječ kaže) su cijevi koje prikupljaju otpadne vode i dovode ih do uređaja za pročišćavanje. Uređaj za pročišćavanje je objekt na kraju kolektora na kojem se obrađuju (pročišćavaju) otpadne vode.
Drežničani stoga nisu protiv kolektora nego protiv uređaja za pročišćavanje otpadnih voda (na predviđenoj lokaciji).

Eto, čisto radi razumijevanja materije :mrgreen:

A o predviđenoj temi možemo se samo upitati gdje sada završavaju sve otpadne vode iz većine propusnih septičkih jama kuća, hotela, restorana, apartmana, autokampova i sl.

seliste
Ozbiljan forumaš
Ozbiljan forumaš

Post Postao/la seliste » 31 svi 2010, 19:13

Eto hvala Jurice na pojašnjenju. Ja nisam baš previše upućen u termine. Iako to nemjenja bit problema.

lipovcan
Pisac meraklija
Pisac meraklija
Kontakt:

Post Postao/la lipovcan » 31 svi 2010, 22:48

Evo da i ja kazem koju "pametnu"! Mislim da bi bilo pametno uvesti i napraviti tako nesto! Evo zivim u Svicarskoj i kako sam primjetio svako vece mjesto ima takav kolektor i prociscivac! Sto se tice pitanja mirisa, nesmrdi ni malo, a voda se otpusta u jezero. U samoj blizini (preko puta ceste) nalazi se privatne kuce. Razumijem i nase starije ljude koji se boje novije tehnike. Mozda nebi bilo lose odrzati neki skup kako bi se ljudima objasnilo kako sve funkcionira. Lose i dobre strane.
Kad umrem idem u pakao!!!
U Lipovaci sam vec bio!!!

seliste
Ozbiljan forumaš
Ozbiljan forumaš

Post Postao/la seliste » 01 lip 2010, 09:20

lipovcan je napisao/la:Evo da i ja kazem koju "pametnu"! Mislim da bi bilo pametno uvesti i napraviti tako nesto! Evo zivim u Svicarskoj i kako sam primjetio svako vece mjesto ima takav kolektor i prociscivac! Sto se tice pitanja mirisa, nesmrdi ni malo, a voda se otpusta u jezero. U samoj blizini (preko puta ceste) nalazi se privatne kuce. Razumijem i nase starije ljude koji se boje novije tehnike. Mozda nebi bilo lose odrzati neki skup kako bi se ljudima objasnilo kako sve funkcionira. Lose i dobre strane.
Bilo je i skupova i putovanja. O dvama putovanjima je bilo riječi i na ovoj stranici- http://www.rakovica.com/index.php?start=20 (vijest od Ponedjeljak, 08 Lipanj 2009 23:06 ). Skupovi su bili u Drežniku, ako se nevaram dva. Glavni problem je što drežničani misle da je pročišćavač u njihovom mjestu "govnara", odnosno da će se njihovo mjesto pretvoriti u odlagalište "govana" cijelog kraja, što naravno nije istina. Ispričavam se zbog jezika, ali samo doslovno citiram što ljudi govore.

Našao sam pra linkova još o pročišćivačima i stanju na Plitvicama pa ću ih staviti večars kad budem imao više vremena.

lipovcan
Pisac meraklija
Pisac meraklija
Kontakt:

Post Postao/la lipovcan » 01 lip 2010, 12:32

To je to sto jeb... nase kokosi, a nije pijetao! Neupucenost ljudi!

job
Pisaća mašina
Pisaća mašina

Post Postao/la job » 25 lip 2010, 20:17

Hallo seliste!
Kako stoji sa "UREDAJEM ZA PROCISCAVANJE ZAGADJANJE VODE" , Kolektor.-Kanalizacija.. :?:
Mislim da nije neupucenost ljudu u tom kraju vec neki princip?
Cijeli kraj bi profitiral, stim dolazi i bolja kvaliteta zivota , raste vrednost Kuca i okoline.
Bok

seliste
Ozbiljan forumaš
Ozbiljan forumaš

Post Postao/la seliste » 07 srp 2010, 07:39

job je napisao/la:Hallo seliste!
Kako stoji sa "UREDAJEM ZA PROCISCAVANJE ZAGADJANJE VODE" , Kolektor.-Kanalizacija.. :?:
Mislim da nije neupucenost ljudu u tom kraju vec neki princip?
Cijeli kraj bi profitiral, stim dolazi i bolja kvaliteta zivota , raste vrednost Kuca i okoline.
Bok

Koliko znam projekt nije bas u najboljem stanju, mislim da su svi već odustali. Znam samo da će park raditi kolektor i bez nas. Možda imamo još jako malo vremena da uključimo, inače ništa. Takva investicija je preskupa da bi općina u budućnosti sama krenula u izradu (odvojeno od parka). Ako propustimo ovaj vlak osuđeni smo na traktore i cisterne sljedećih 10 ili više godina.

Sve što kažeš stoji, ali u ovom slučaju nisu bitni argumenti nego najobičniji inat.

ursel
Pisac meraklija
Pisac meraklija

Post Postao/la ursel » 24 kol 2010, 18:35

"OGORCENI RAKOVCANI"
Oje je nema nista od gradnje"Procistaca-kvalitetne Kanalizacije" :?

Dalije to "ne" Dreznika zaista iz neznanja ? :?:
Na nadajmo se da ipak dodje do Komunikacije da se jos nesto moze
Promjenit.
"

Jurica
Site Admin
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la Jurica » 25 kol 2010, 21:53

lipovcan
Pisac meraklija
Pisac meraklija
Kontakt:

Post Postao/la lipovcan » 26 kol 2010, 06:03

Samo cu reci... JAKO TUZNO! A jesmo zaostali!!!

goe
Pisac meraklija
Pisac meraklija

Post Postao/la goe » 31 kol 2010, 21:36

:oops: Steta sto se nisu mogli dogovoriti.

Ali Opcina Rakovica zaista se razvija i to lijepo.Nisam godine bil u Rakovici

i sada prilikom Ferija cisto sam se iznenadil kako se mnogo toga prmjenilo.

Ljudi Bog

Novosel
Mala beba
Mala beba

Post Postao/la Novosel » 20 lis 2010, 15:17

Pozdravljam sve forumase :D

Premda je proslo vremena od zadnjeg posta ipak cu napisati koju jer smatram da se radi o problemu koji nije rjesen, naprotiv!

Na samom pocetku moram izraziti svoj stav. Smatram da je neupitno da li je procistac potreban opcini ili nije. Svakako da je, ali ne na ovakav nacin. Da se posto - poto zeli prihvatiti rjesenje koje je za stanovnistvo opcine najnepovoljnije.
Na zalost moge cinjenice o projektu nikada nisu dosle do stanovnista jer ih se pokusava zatomiti i cijeli projet pokusava prikazati kao opcenarodno spasenje koje pruzaju Hrvatske vode i NPPJ.

Osobno sam prozvakako dokumentaciju i isto tako usprotivio projektu jer pausalne procjene ne mogu prihvatiti.

Pa evo nekoliko cinjenica:

a) Studija utjecaja na okolis napisana je za izgradnju procistaca na lokacijama postojecih ispusta Rasovaca i Jezerce. Lokacija Dresznik Grad ponudjena je alternativna i u hidrogeoloskom dijelu naglaseno je kako se za tu lokaciju, ukoliko bude odabrana, moraju obaviti dodatna istrazivanja. Autor studije g. Tedeschi u zakljucku navodi kako je lokacija Dreznik Grad nepovoljna i predlaze rjesavanje otpadnih voda NPPJ u Rastovaci i Jezercu. Moj je stav da je neprihvatljivo da se procistac otpadnih voda gradi u rasjednoj zoni i to na sustavu dvaju rasjeda od kojih je vjerojatno jedan aktivan. Drugo, neprihvatljivo je da se prociscena voda ispusta u korito Korane. Najveca opterecenost sustava bila bi u ljetnim mjesecima za najvece zege kada je korito suho. Iako neznam sto bi se uistinu desilo u takvom novom ekosustavu, ali se bojim da bi doslo do formiranja kaljuza. Neprihvatljive su tvrdnje kako se nista nece desiti ili kako ce ta voda ponirati. Pobogu pa ja kao geolog to ne mogu tvrditi dok se ne sprovedu istrazivanja. Smijesno je da se planski dozvoljava da se voda, cija je prociscenost na najvisem III stupnju, ponovno bakterioloski zagadjuje.

b) Projektant je u idejnom projektu favorizirao skupu madjarsku tehnologiju (koju zastupa), a da nije razradio druge dvije mogucnosti koje bi mozda bile povoljnije, a da ne govorim o tome da nije spomenuo kako u Hrvatskoj postoji povoljan i kvalitetniji know how. Prije svega zagovara se centralizirani sustav prociscavanja za NPPJ i opcinu Rakovica iako se u svijetu takvi sustavi napustaju jer je utvrđeno da kolektorske mreze, ma koliko god bile dobro napravljene, pustaju! Danas se na zapadu grade mali, automatizirani sustavi za savko selo zasebno i to na mjestima gdje je moguce postici gravitacijsko dotjecanje. Ne, nas projektant predvidja enormnu kolektorsku mrezu s mnostvom precrpnih stanica. Obzirom na iskustva zapadnih zemalja i nasu aljkavost mozemo pretpostaviti koilko bi uistinu bio koristan takav kolektorski sustav.

c) U idejnom projektu navedene su i faze izgradnje. Prvo bi se prikljucio NPPJ, a tek 10-15 godina poslije zapocela bi faza prikljucivanja puka Rakovice koja bi zavrsila za cca 20 g. Valja napomenuti da je studija isplativosti napisana za radoblje od 30 g. i to na samom pocetku studije izbacena je stavka amortizacije od 2 mil. kuna cime projekt postaje slabasno rentabilan. Drugim rijecima ovakav projekt mogao bi dovesti opcinu pred bankrot, a da nase stanovnistvo nikada ne vidi kanalizacijsku mrezu vec da svoje crne jame mora cistiti i sadrzaj kamionima odbvoziti u procistac. Vrlo izvjestan scenarij!

Nacelnik je mahnito trazio blagoslov struke za ovakav projekt, ali nije ga dobio. Naprotiv, npr. prof. dr. Malus s gradjevinskog fakulteta napisao je recenziju idejnog projekta koju mogu opisati kao vrlo objektivnu i britku ruseci pojekt u gotovo svakom vaznom poglavlju, ali u korist opcine.
Nacenik je i oformio povjerenstvo koje nikada nije okupljni jer ga nije sazvao. Povjerenstvo je bio sacinjeno od lokalnog stanovnistva i nekoliko strucnjaka. Funkcija bi mu bila da predlozi najprihvatljivije rjesenje za opcinu.

Moj prijedlog je bio da pokazemo da se kao partner Hrvatksim vodama zelimo aktivno ukljuciti u rjesavanje ovog problema i zatrazimo sredstva iz EU fondova. Time bi smo bili u poziciji odabrati rjesenje koje bi bilo prihvatljivo i za nas. Pokrenuo sa postupak s jednom agencijom koja se bavi takvim projektima i iz koje sam dobio uvjerenja da nece biti problem dobiti sredstva obzirom na turistički potencijal i razvijenost Rakovice. Kada sam sazvao sastanak, ideja je grubo opstuirana i mene se pokusalo diskreditirati.

Smijesne su tvrdnje kako je stanovnistvo opcine primitivno i lijeno koje cak dolaze i iz nacelnikova ureda. Naprotiv, smatram da je stanovnisto radisno i mudro, a primitivni su oni koji misle da ga mogu nasamariti losim projektima i koji bi posto poto podjeliti opcinsku zemlju stranim vazalima pod izlikom stranih investicija i od vlastitog naroda napravili kmetove. Ali to je neka druga tema. Puku valja objasniti sto se desava i oni koji su izabrani kao predstavnici tog puka neka se konacno pocnu tako i ponasati i raditi u njegovu korist.
Projekt procistaca kakav je danas na stolu nije u interesu rakovackog puka!

Sada bih se kratko osvrnuo na zacetnika ovog naslova i ispravio u nekoliko djelova njegova teksta. Kolektor nije pocistac vec sustav kanalizacijskog cjevovoda izmedju domacinstava, firmi i procistaca. Procistac u Zagrebu nije smjesten pored nebodera vec pored cvora Ivanja reka uz obilaznicu. Zagrebacki procistac nije niti smije biti primjer u ovoj raspravi jer je predmet kriminala s jedne strane, a htjeli mi to ili ne: za vremenskih prilika kada je atm tlak nizak njegova blizina se i te kako moze namirisati. Postoje vrlo jasni argumenti protiv ovakvog pristupa rjesavanja problema i postoje daleko kvlaitetniji nacin kako problem rjesiti na korist nasih ljudi ali se takva rjesenja odbacuju jer iziskuju RAD i AKTIVNOST!

Otvoren sam za pitanja

LP
Novosel

PS Predlazem svim stanovnicima opcine da budu aktivniji u javnom zivotu jer je to u njihovom interesu. Da taze objasnjenja za sve postupke vladajucih.

lipovcan
Pisac meraklija
Pisac meraklija
Kontakt:

Post Postao/la lipovcan » 24 lis 2010, 11:10

Pozdrav Novosel! Hvala na ovako ljepom objasnjenju! Na pocetku sam bio razocaran sto se projekt odbio i sto je dosta ljudi bilo protiv tog kolektora! Ali sad vidim da tu ima dosta i privatnih interesa (tipicno balkanski). Sa tim smo mogli i racunati! Nista nego banda lopovska!!!

Novosel
Mala beba
Mala beba

Post Postao/la Novosel » 24 lis 2010, 15:44

Lipovcan pozdrav,

Osobno big bio daleko zadovoljniji kada bi se ljudi vise angazirali oko problema i zahtjevali cjelovite odgovore na pitanja poput procistaca, Vecina puka Rakovice smatra kako njihova vlast dobro radi, a to je zapravo privid. Jer ja pitam sto ce Rakovici nogostup, skola ili parkiraliste kada je sve manje mladih. Ljudi odlaze jer nemaju perspektivve. Osobno se zalazem i za osnivanje parka prirode na području izmedju Masvine i Lipovace koji bi se nadovezivao na NPPJ i sigurno privukao velik broj turista. Smatram da je to zapravo jedino logicno rjesenje za razvoj i davanje kruha u ruke mladim ljudima jer ce se samo tako moci zadrzati gosti, a ako se zadrze prespavat ce u domacim pansionima, kuipiti koji domaci suvenir pojesti u domacem restoranu. Na zalost ta ideja je pribijena na stup srama. Vladajuci bi radje da neki stranac "kupi izvore i neka si on organizira turizam" kako je rekao nacenik.

Unatoc silnim prirodenim resursima vlast od naroda zeli napraviti kmetove zazivajuci strani kapital kao da ce on pomoci domacim ljudim da postanu svoje gazde.

Ovo je naravno neka druga tema, ali je goruca i uistunu bih volio kada bi se mladi ljudi vise ukljucili u javni zivot jr jadikovanje po birtijama nece nista promijeniti.

LP

Odgovori

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 1 gost.