Speleološko društvo u Rakovici
Speleološko društvo u Rakovici
Evo da se i ja uključim u forum. Na žalost i nije neka vesela tema ali takvih skoro da i nema ovdje kod nas.
Tema je speleološko društvo koje pokušava oživjeti u Rakovici. Mislim, samo po sebi to je dobra stvar ali tužno je što se speleološko društvo pokušava uništiti i prije nego je uopće počelo s radom. Čak se ide do toga da se predsjednik tog NEPROFITNOG udruženja optužuje za kriminalne radnje a čitavo društvo koje broji 10ak članova za udruženje u kriminalnu organizaciju!! Nego krenimo od početka.
Speleološko društvo 'Veles' osnovano je prije otprilike pola godine sa slijedećim ciljevima:
1. Promicanje speleologije, posebice među mladima, u sportskom i znanstvenom smislu.
2. Istraživanje i kartiranje speleoloških objekata na području općine.
3. Čišćenje i očuvanje speleoloških objekata.
4. Organiziranje škola speleologije i edukacija mladih ljudi....
Važno je za napomenuti da svi članovi društva u svemu sudjeluju bez ikakvih naknada ili nagrada. Osim vlastitog zadovoljstva, naravno. Također, članarina društva je simbolična. Ovo napominjem isključivo zbog skeptika koji smatraju da u svemu kod nas mora postojati neki materijalni interes. Ovdje ga zaista nema. Sve je na bazi entuzijazma.
Naravno, društvo je registrirano i prikupljena je sva dokumentacija za početak rada.
Ali.......
Oprema speleologa je preskupa da bi je svi članovi mogli sami financirati. Za jednu osobu oprema košta cca 5000 kn i tu ne računam posebna odijela ili obuću. To članovi sami nabavljaju. A ni to nije jeftino. Uglavnom, vodeći se zakonom o udrugama, bili smo slobodni zatražiti početna sredstva u iznosu cca 20 000 kn od općine Rakovica.Također napominjem da bi ta sredstva dobili isključivo za kupnju opreme i ne bi se mogls trošiti na drugo. Prijedlog je iznesen na vijeću i tu počinje nevjerojatan napad na osnivače. Kao što sam već naveo, svrstani smo u skupinu najvećih kriminalaca. Na žalost, ti koji su nas napali su oni isti koji bi nam mogli odobriti sredstva. HDZ općine rakovica. Vijećnici svih drugih stranaka prepoznali su ideju i odlučili su društvu pružiti šansu. Neki su predlagali da se dio sredstava za društvo namakne tako da se od drugih društava ili crkve oduzme mali dio njihovog kolača iz proračuna. Tu ideju su pojedinci iz vladajuće stranke žestoko odbacili optužujući predlagatelja za blasfemiju i rušenje katolicizma. Samo je još falilo da se počne spominjati 'crvena opasnost' i rušenje države i priča bi bila zaokružena.
Uglavnom, sredstva nismo dobili ali radit počinjemo bez obzira na to. Radit ćemo ono što možemo bez opreme a to je unošenje speleo objekata na kartu. S obzirom da ima preko 150 takvih objekata u Rakovici a samo nekolicina ih je na kartama čeka nas priličan posao.
Na kraju, da završim, žao mi je što je jedna nevina ideja pretvorena u bauk oko kojeg se lome politička koplja. Ne postoji niti jedan razlog za to. Jedini razlog za napade može biti taj što u vodstvu društva sjede članovi opozicije. U društvu se ne bavimo politikom i ne zanima nas političko stajalište članova. Svi su dobrodošli.
Ali izgleda da kod nas ni baba ne može prodat kokoš bez politike.
Stvarno tužno.
Tema je speleološko društvo koje pokušava oživjeti u Rakovici. Mislim, samo po sebi to je dobra stvar ali tužno je što se speleološko društvo pokušava uništiti i prije nego je uopće počelo s radom. Čak se ide do toga da se predsjednik tog NEPROFITNOG udruženja optužuje za kriminalne radnje a čitavo društvo koje broji 10ak članova za udruženje u kriminalnu organizaciju!! Nego krenimo od početka.
Speleološko društvo 'Veles' osnovano je prije otprilike pola godine sa slijedećim ciljevima:
1. Promicanje speleologije, posebice među mladima, u sportskom i znanstvenom smislu.
Važno je za napomenuti da svi članovi društva u svemu sudjeluju bez ikakvih naknada ili nagrada. Osim vlastitog zadovoljstva, naravno. Također, članarina društva je simbolična. Ovo napominjem isključivo zbog skeptika koji smatraju da u svemu kod nas mora postojati neki materijalni interes. Ovdje ga zaista nema. Sve je na bazi entuzijazma.
Naravno, društvo je registrirano i prikupljena je sva dokumentacija za početak rada.
Ali.......
Oprema speleologa je preskupa da bi je svi članovi mogli sami financirati. Za jednu osobu oprema košta cca 5000 kn i tu ne računam posebna odijela ili obuću. To članovi sami nabavljaju. A ni to nije jeftino. Uglavnom, vodeći se zakonom o udrugama, bili smo slobodni zatražiti početna sredstva u iznosu cca 20 000 kn od općine Rakovica.Također napominjem da bi ta sredstva dobili isključivo za kupnju opreme i ne bi se mogls trošiti na drugo. Prijedlog je iznesen na vijeću i tu počinje nevjerojatan napad na osnivače. Kao što sam već naveo, svrstani smo u skupinu najvećih kriminalaca. Na žalost, ti koji su nas napali su oni isti koji bi nam mogli odobriti sredstva. HDZ općine rakovica. Vijećnici svih drugih stranaka prepoznali su ideju i odlučili su društvu pružiti šansu. Neki su predlagali da se dio sredstava za društvo namakne tako da se od drugih društava ili crkve oduzme mali dio njihovog kolača iz proračuna. Tu ideju su pojedinci iz vladajuće stranke žestoko odbacili optužujući predlagatelja za blasfemiju i rušenje katolicizma. Samo je još falilo da se počne spominjati 'crvena opasnost' i rušenje države i priča bi bila zaokružena.
Uglavnom, sredstva nismo dobili ali radit počinjemo bez obzira na to. Radit ćemo ono što možemo bez opreme a to je unošenje speleo objekata na kartu. S obzirom da ima preko 150 takvih objekata u Rakovici a samo nekolicina ih je na kartama čeka nas priličan posao.
Na kraju, da završim, žao mi je što je jedna nevina ideja pretvorena u bauk oko kojeg se lome politička koplja. Ne postoji niti jedan razlog za to. Jedini razlog za napade može biti taj što u vodstvu društva sjede članovi opozicije. U društvu se ne bavimo politikom i ne zanima nas političko stajalište članova. Svi su dobrodošli.
Stvarno tužno.
Re: Speleološko društvo u Rakovici
Pozdravljam Paranoida premda nije paranoidan nego jakoo realan.
Da, speleolosko drustvo je odgovor na pitanje zasto nikada mladi iz kraja ne mogu istrazivati vlastite spilje vec im treba uvijek netko izvana. I eto, uz potporu vlasti na pocetku ta je ista ideja etiketirana kao "mutan posao". Ali kao sto pise Paranoid mladi ljudi su ipak jaci od politickih besmislica i vjerujem da ce uspjeti.
Da, speleolosko drustvo je odgovor na pitanje zasto nikada mladi iz kraja ne mogu istrazivati vlastite spilje vec im treba uvijek netko izvana. I eto, uz potporu vlasti na pocetku ta je ista ideja etiketirana kao "mutan posao". Ali kao sto pise Paranoid mladi ljudi su ipak jaci od politickih besmislica i vjerujem da ce uspjeti.
-
- Pisac meraklija
- Kontakt:
Pozdrav Paranoid!
I dobro dosao na forum! Napokon netko pokusava iznest jasne stvari sto se desava u nasoj opcini i to mi je drago! Jasno se vidi da nas ova politika i nase stranke vode u propast al jeb... tako je to! Ali tome treba stati na kraj, a to mozemo samo zajedno!
I dobro dosao na forum! Napokon netko pokusava iznest jasne stvari sto se desava u nasoj opcini i to mi je drago! Jasno se vidi da nas ova politika i nase stranke vode u propast al jeb... tako je to! Ali tome treba stati na kraj, a to mozemo samo zajedno!
Kad umrem idem u pakao!!!
U Lipovaci sam vec bio!!!
U Lipovaci sam vec bio!!!
Ja bih ovdje iznio nekoliko konkretnih prijedloga:
1. Pozivam ljude koji se zele okusati u avanturizmu i vole prirode i druzenje da se ukljuce u rad drustva.
2. Pozivam poduzetnike i sve ljude koji su u mogucnosti da financijski ili kupnjom potrebite opreme sponzoriraju ili doniraju rad drustva jer je ta pomoc sada, na pocetku napotrebnija.
1. Pozivam ljude koji se zele okusati u avanturizmu i vole prirode i druzenje da se ukljuce u rad drustva.
2. Pozivam poduzetnike i sve ljude koji su u mogucnosti da financijski ili kupnjom potrebite opreme sponzoriraju ili doniraju rad drustva jer je ta pomoc sada, na pocetku napotrebnija.
Oprostite, uvijek se naknadno sjetim nesto dodati.
Pozivam i clanove drustva da se ukljuce u diskusije na forumu.
Pozivam i clanove drustva da se ukljuce u diskusije na forumu.
Paranoid je napisao/la:Evo da se i ja uključim u forum. Na žalost i nije neka vesela tema ali takvih skoro da i nema ovdje kod nas.
Ali.......
Stvarno tužno.
Mislim da je ovo super stvar,,imati ljude iz svog kraja koji otkrivaju spilje i promoviraju vlastiti okoliš!
Kome je stalo toliko do našeg kraja nego nama koji smo tamo rođeni,,pogotovo ako tamo živimo?
Ja sam svojevremeno(lani točnije) i Karlovačkim,i Ogulinskim i Zagrebačkim spelolozima ukazivao na neistražene spilje našeg kraja i nitko ništa nije poduzeo!
Naime,,svaki stariji stanovnik Drežnika zna da ispod onog Starog Grada kako smo to zvali(Turska kula) u Drežniku imaju 3 spilje!Neistražene!
Također sam ukazivao na jednu kod mlina(nedavno obnovljenog) Josipa Hodaka ima jedna u kojoj sam kao djete osobnop bio ali samo na ulazu,,i da bi ju dobro bilo istražiti,,opet ništa!A neki stariji su rekli da vodi čak do Željave!
Ajde se malo propitajte i istražite,,,ima tu nešto zanimljivo!
Čuo sam priču čak da se u nekoj od te tri ,,,ispod Starog Grada nalaze i ljudske kosti.Da su tu Turci navodno bacali Kršćane!
Možda je SF a možda i ne!
Pozdrav svima i drago mi je da se osniva ta udruga, nadam se da ću se i ja priključit jer jako volim šuntat okolo i istraživat, naročito svoj kraj. Što se tiče spilja ispod starog grada u Drežniku one su sve istražene (Tihomir i njegova ekipa) i nisu nešto naročito duboke a kažeš za pronađene kosti
čuj bilo bi čudno kad ih nebi bilo
, koliko je vojski tamo bilo da su svake druge godine ubili jednoga natrpali bi pećine.
Daj molim te reci di su točno te pećine u Čatrnji pa da to istražimo

Nalazi se kod mlina Jose Hodaka (onaj bez ruke) sa one Smoljanačke strane!branko je napisao/la:Pozdrav svima i drago mi je da se osniva ta udruga, nadam se da ću se i ja priključit jer jako volim šuntat okolo i istraživat, naročito svoj kraj. Što se tiče spilja ispod starog grada u Drežniku one su sve istražene (Tihomir i njegova ekipa) i nisu nešto naročito duboke a kažeš za pronađene kostičuj bilo bi čudno kad ih nebi bilo
, koliko je vojski tamo bilo da su svake druge godine ubili jednoga natrpali bi pećine.
![]()
Stari su govorili da vodi do Željave!
Pala je u zaborav!Čini mi se!Bio sam sad gore za doček N.Godine na Plitvicama i pitah jednog čovjeka za nju ,srednjih godina, i nezna ništa!
A ja bio u njoj kao dite,,no nisam smio daleko ići!Nalazi se blizu Korane!
Možeš otprilike kolko od mlina, levo, desno? ima li staza kakva do nje il treba čekat da Korana presuši (za koji dan
) jer su tamo one vrlo strme stjene pa treba točno znat kako do nje doć

Od mlina kreneš uzvodno,,netreba čekat da Korana presuši jer je nekih 50 m. iznad i ideš Smoljanačkom stranom nekih parsto m.branko je napisao/la:Možeš otprilike kolko od mlina, levo, desno? ima li staza kakva do nje il treba čekat da Korana presuši (za koji dan) jer su tamo one vrlo strme stjene pa treba točno znat kako do nje doć
Otvor je dosta veliki,,trokutast ali neznam koliko je to zaraslo?
Kako misliš parsto metara
, pa tamo je autokamp i malo uzvodno od mlina ne više od možda 200 ajd 300m nastaje ono proširenje gdje je bilo ono jezero, e sjećaš li se dali se možda vidi sa ove strane od Čatrnje?

Mislim da ne!branko je napisao/la:Kako misliš parsto metara, pa tamo je autokamp i malo uzvodno od mlina ne više od možda 200 ajd 300m nastaje ono proširenje gdje je bilo ono jezero, e sjećaš li se dali se možda vidi sa ove strane od Čatrnje?
Autokamp je sa suprotne strane!
Pitaj Antu Šimna,ili Ivu njegovog!
Znaju garant di je!
Iva je kao mladić i pao u nekoj špilji i prebio ruku ili nogu!Neznam dali je to bilo tu ili kod Starog Grada!
E Antu sigurno neću pitat jer je umro prije 2 mj.
a Ivu ću onda zapitat ako zna.
Koliko se sjećam da je Mića njihov pričao da je on pao odnekud dolje u Korani a ne Iva

Koliko se sjećam da je Mića njihov pričao da je on pao odnekud dolje u Korani a ne Iva
Aha,,,dobro , dobro,,nemoj zazivati duhove!branko je napisao/la:E Antu sigurno neću pitat jer je umro prije 2 mj.a Ivu ću onda zapitat ako zna.
Mislim da je iva,,al ,,
Ma padali su oni svi,,i dizali se!
Anta pogotovo!
E je vala, i na kraju vrag ga donio meni za susjeda
, bio sam svet dok on nije tu doselio, zamalo da nisam ni hodao po zemlji nego malo odignut, onako blaga levitacija
, al kad je on doselio i donio zakon:Što nije pod ključem, nije tvoje, možeš ga slikat, ode Branko na dno pakla
, zamisli, ja oša na posal on mi ukra peć iz kuće
, moš mislit kako je bilo sa ovim manjim stvarima

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 1 gost.