Rakovica i Drežnik u starim hrvatskim novinama i časpisima

Teme isključivo vezane uz rakovački kraj
palivatra
Pisac meraklija
Pisac meraklija

Re: Rakovica i Drežnik u starim hrvatskim novinama i časpisi

Post Postao/la palivatra » 20 sij 2011, 08:49

lipovcan je napisao/la:
palivatra je napisao/la:"Kad umrem idem u pakao!
U Lipovači sam već bio"!
Veliš ti!
Zakaj želiš u pakao kad je raj besplatan?
Znam,,reći ćeš"U paklu je ekipa"
Hebeš ekipu dobru u lošem okruženju!
Čitaj malo topic "Drago i vjera"
Možda se buš izvukel!
Ja biram raj,,,ima nas troje i fali mi četvrti za BELU igrat,,,
Ursel,Branko i ja smo ta trojica!
Ča ni to lepo!
Pive će bit,,,ali ne puno pit,,tamo je opijanje zabranjeno!I opijati!
A sve mi se čini da neće bit ni sexa!More bit da zato,biraš pakao!
Ha Ha!
Ma je lep ovi naš ,,,raznovrsni Rvacki,,,iz svih krajeva po malo!
Nisi skuzio poantu izreke! Zisku, rista?! Time sam mislio reci da sam u raju (LIPOVACI) vec bio! Pa da probam pakao! Hehehehe!!! A ti ako biras raj dodi u Lipovacu! Uvijek si dobrodosao!
Bio ja,,,više puta ,,niš posebno od mjesta!
Možda je sad malo lipše!

lipovcan
Pisac meraklija
Pisac meraklija
Kontakt:

Post Postao/la lipovcan » 21 sij 2011, 00:18

palivatra je napisao/la:
lipovcan je napisao/la:
palivatra je napisao/la:"Kad umrem idem u pakao!
U Lipovači sam već bio"!
Veliš ti!
Zakaj želiš u pakao kad je raj besplatan?
Znam,,reći ćeš"U paklu je ekipa"
Hebeš ekipu dobru u lošem okruženju!
Čitaj malo topic "Drago i vjera"
Možda se buš izvukel!
Ja biram raj,,,ima nas troje i fali mi četvrti za BELU igrat,,,
Ursel,Branko i ja smo ta trojica!
Ča ni to lepo!
Pive će bit,,,ali ne puno pit,,tamo je opijanje zabranjeno!I opijati!
A sve mi se čini da neće bit ni sexa!More bit da zato,biraš pakao!
Ha Ha!
Ma je lep ovi naš ,,,raznovrsni Rvacki,,,iz svih krajeva po malo!
Nisi skuzio poantu izreke! Zisku, rista?! Time sam mislio reci da sam u raju (LIPOVACI) vec bio! Pa da probam pakao! Hehehehe!!! A ti ako biras raj dodi u Lipovacu! Uvijek si dobrodosao!
Bio ja,,,više puta ,,niš posebno od mjesta!
Možda je sad malo lipše!
Meni nema ljepseg! (svaki cigo svoga konja hvali)
Kad umrem idem u pakao!!!
U Lipovaci sam vec bio!!!

branko
Pisac meraklija
Pisac meraklija

Post Postao/la branko » 22 sij 2011, 11:10

Lipovača je postala kao Smoljanac, jedno vrlo jijepo mjesto za živjet :--b , najveća prednost je što nije blizu glavne ceste pa nema kamiona i buke :--har a opet ima asvalt do svake kuće a svaka kuća barem 1 autotako da ne zaostaju ništa za ostalima, naprotiv.
Nekad su mame kad bi se naljutile na kćer vikale -E bome ću te udat u Smoljanac :--l - a to je bio dovoljan razlog da se kćer rasplače i viče NEĆUUUUUUUU :oops:
E a danas Smoljanac (i Lipovača) postaju najljepša mjesta :--H . Ti palivatro očito nisi dugo tamo bio, otiđi na proljeće pa da vidiš lijepe kuće i još lijepše okućnice, nema šta, imaju ljudi stila :--t

lipovcan
Pisac meraklija
Pisac meraklija
Kontakt:

Post Postao/la lipovcan » 22 sij 2011, 22:49

branko je napisao/la:Lipovača je postala kao Smoljanac, jedno vrlo jijepo mjesto za živjet :--b , najveća prednost je što nije blizu glavne ceste pa nema kamiona i buke :--har a opet ima asvalt do svake kuće a svaka kuća barem 1 autotako da ne zaostaju ništa za ostalima, naprotiv.
Nekad su mame kad bi se naljutile na kćer vikale -E bome ću te udat u Smoljanac :--l - a to je bio dovoljan razlog da se kćer rasplače i viče NEĆUUUUUUUU :oops:
E a danas Smoljanac (i Lipovača) postaju najljepša mjesta :--H . Ti palivatro očito nisi dugo tamo bio, otiđi na proljeće pa da vidiš lijepe kuće i još lijepše okućnice, nema šta, imaju ljudi stila :--t
Branko imas pivo!!! :--t
Kad umrem idem u pakao!!!
U Lipovaci sam vec bio!!!

palivatra
Pisac meraklija
Pisac meraklija

Post Postao/la palivatra » 24 sij 2011, 09:13

branko je napisao/la:Lipovača je postala kao Smoljanac, jedno vrlo jijepo mjesto za živjet :--b , najveća prednost je što nije blizu glavne ceste pa nema kamiona i buke :--har a opet ima asvalt do svake kuće a svaka kuća barem 1 autotako da ne zaostaju ništa za ostalima, naprotiv.
E to mi je drago čut!
Ja znam da su nekad bili poznati po cugi!Ha Ha!
Gotovo svi muškarci...cugeri!
I dosta žena!
Između Lipovače i Smoljanca,,opredjeljujem se za Smoljanac!
Odtamo su moji korjeni!
Mene je ugodno iznenadilo ovo,,bila neka svadba u Čatrnji,,u autokampu prije 2-3 godine!
Uzvamika bilo iz Dubrovnika,Rijeke,Zagreba,(i naših dakako)i još ko zna otkud!
Ljudi govore,,ovi koji tamo nikad nisu bili,,da je to prelijep kraj!
I čude se da smo mi odtamo emigrirali!

branko
Pisac meraklija
Pisac meraklija

Post Postao/la branko » 24 sij 2011, 17:19

Čudim se i ja al što ćeš, tako ti i ovi što su otišli u Njemačku :--l pa su mislili da smo mi ovdje ostali onako ko nekad pa se čude kad vide da smo u nekim stvarima isti ako ne i bolji od njih :--H .
Kažeš da su Lipovača i Smoljanac bili poznati po alkoholu :--har a ja ću ti reć nešto drugo, kad su prije (rata) bila čuvanja mrtvaca po kućama :cry: pa je normalno da se i pilo :lol: , i to vozilo se od Dušana iz dućana kolima, sanduci pive, konjaka, malo soka... e onda je Dušan govorio da se u Čatrnji popije na čuvanju više nego u Lipovači i Smoljancu zajedno :--b :--k , samo na Lipovači je bio zao glas il su možda Čatrnjani više koristili što je bilo mukte :D .
Lipovača je jedino došla na glas jer su jako puno pekli kuruzovu rakiju a ona udara u vrh glave :--b a Čatrnjani su radili na Plitvicama pa su bili finiji i pili konjak :--H

palivatra
Pisac meraklija
Pisac meraklija

Post Postao/la palivatra » 25 sij 2011, 15:33

branko je napisao/la:Čudim se i ja al što ćeš, tako ti i ovi što su otišli u Njemačku :--l pa su mislili da smo mi ovdje ostali onako ko nekad pa se čude kad vide da smo u nekim stvarima isti ako ne i bolji od njih :--H .
Kažeš da su Lipovača i Smoljanac bili poznati po alkoholu :--har a ja ću ti reć nešto drugo, kad su prije (rata) bila čuvanja mrtvaca po kućama :cry: pa je normalno da se i pilo :lol: , i to vozilo se od Dušana iz dućana kolima, sanduci pive, konjaka, malo soka... e onda je Dušan govorio da se u Čatrnji popije na čuvanju više nego u Lipovači i Smoljancu zajedno :--b :--k , samo na Lipovači je bio zao glas il su možda Čatrnjani više koristili što je bilo mukte :D .
Lipovača je jedino došla na glas jer su jako puno pekli kuruzovu rakiju a ona udara u vrh glave :--b a Čatrnjani su radili na Plitvicama pa su bili finiji i pili konjak :--H
Konji jedni!

branko
Pisac meraklija
Pisac meraklija

Post Postao/la branko » 07 ožu 2011, 20:30

seliste je napisao/la:Jedan članak iz novina Primorac, datum izlaska je 06.05.1877.

U članku se govori o naredbi glavnog zapovjedništva da se u rakovačkom kotaru grade dvije nove škole, jedna u Vagancu i jedna u Drežniku. Kaže se da trenutne škole mogu primiti tek svaka po 40 djece, i to jedva. Spominje se podatak da u Drežniku ima 300 za školu sposobne djece, dok u Vagancu ima 200 sposobne djece. Koliko mogu razumjeti, naredbu za izgradnju dao je general Mollinary na prijedlog kotarskog predstojnika Pelca. Kaže autor da u školu ide svako pedeseto dijete, a da ih želi ići puno više ali nemaju gdje.

Osim informacije vezanih uz školstvo u članku ima i opis jednog nemilog događaja koji se dogodio sa 24. na 25. "ovog mjeseca" (vjerojatno se misli na 4. mjesec 1877.). Naime, netko je provalio u zgradu kotarskog suda, obio Wertheimicu (vjerojatno skupocjeni sef Njemačkog proizvođača) i uzeo novac. Autor napominje da se sada vidi da skupi sef nije dovoljan i da uz njega treba čuvar.

Ovdje možete pročitati original članka, podjeljen na dvije slike:

Prvi dio:
slika

Drugi dio:
slika

Zna li netko gdje je bio kotarski sud tada, u kojem mjestu?

Nastavljam sa kopanjem po člancima, ako bude još zanimljivih stvari, objavljujem ovdje.

branko
Pisac meraklija
Pisac meraklija

Post Postao/la branko » 07 ožu 2011, 20:35

Ako sam dobro razumio Kotarski Sud je bio u Drežniku :--b

Odgovori

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 1 gost.