Danas sam pravio masnicu od sira po receptu moje mame, to je bilo onako telefonski pa nemojte mislit da je bila tako dobra kako izgleda, mami je to jednostavno za objasnit al kad je trebalo razvuć tjesto e tu je nastao problem pa je tu bilo tjesta i po podu i na glavi, u gaćama, na prozoru... nekoliko puta vraćano natrag u grudu al kad se pogleda ipak izgleda dobro, na kraju kad se ispeklo bilo je (skoro) jestivo
Uzme se malo više od pola kile brašna (obično brašno glatko), napravi se rukom u sredini rupica kao kad se mjesi kruh, doda se 1 ili 2 jaja (zavisi koliko se ima a poželjno da budu domaća), malo soli, malo germe ili praška za pecivo i viljuškom se to umješa, odmah se počme dodavat po malo tople vode i mjesi se sve više a tad se može i drvenom žlicom mješat, kad se već umjesilo dosta brašna dalje se mjesi kao kruh a tjesto bi trebalo bit malo rjeđe da se lakše razvuče poslije. Kad se tjesto umjesi prereže se na onoliko gruda koliko ćemo imat štruca (moja mama kaže - juke a neznam otkud joj taj naziv

)masnice (moja mama podjeli na 3 pa kad razvalja tjesto bude il 6 kad se preklope ili prerežu po pola, ja sam imao jedva 3 jer se nije dalo razvaljat

) onda se ostavi u brašnu sa strane da stoji oko 15 - 20 minuta da se malo razabere pa se lakše razvuče.
Za vrijeme dok se tjesto diže u posudu stavimo pola kile sira iz kutijice ili vrećice, 1 kiselo vrhnje, 1 ili 2 jaja (isto zavisi kako kokoši nesu, ako se ima bolje stavit 2), malo soli i malo više šećera, to se sve dobro izmješa viljuškom (nesmije se mikserom).
Zatim kad se tjesto malo razabralo pobrašni se radna površina, bilo daska ili kuhinjski stol (ja sam na kuhinjskom stolu jer je veći) uzme se jedna gruda tjesta i najprije malo rukom se pritisne da bude plošna a onda dalje oklagijom (kod nas kažu takačom a tu nekima posluži i drška od metle

) rastače se što se može više da bude čim tanje, kad se nemože više oklagijom onda se još malo na rukama razvuče da bude čim tanje, kad je tjesto dovoljno tanko počmemo nadjevat, najprije uzmemo ulja pa namastimo po tjestu a onda žlicom stavljamo pripremljenu smjesu od sira po tjestu, pazimo da jednako rasporedimo tako da ostane za sve jednako, kad smo pokrili tjesto malo žlicom popravimo i razvučemo da bude otprilike sve pokrito (ovdje neki još narežu kapule pa dodaju kapulu krupnije narazanu ali meni nije baš nešto fina kad se pravi sa kapulom) onda smotamo tjesto u rolu, ako radimo to na stolnjaku onda samo podignemo ovaj kraj i ono se samo smota pa ga onda preklopimo (a može se i prerezat po sredini)i stavimo u namašćen protvan ili tepsiju i ostavimo sa strane malo nakrenuto da se ne razvuče po cjeloj tepsiji dok se priprema druga) a dalje pripremamo drugu isto kao i ovaj prvi.
Kad je sve gotovo ako je malo ostalo smjese od sira (bajtraga) poprska se po masnici odozgor i masnicu metnemo u pećnicu zagrijanu na 200 stepeni. peče se malo više od pola sata a mama kaže i skoro 45min. Kad je gotova izvadi se van i pokrije krpom da malo omekša a onda kad se izreže i zamiriši čuje se do po sela, nema toga ko bi joj odolio mmmm mljac pozove se susjedu i ostale

i navali narode, masnica plane u roku odmah
Ako neko hoće pogledat više fotografija kako se pravilo ovo remek djelo nek posjeti ovaj link
http://www.facebook.com/media/set/?set= ... 931&type=1
