Parastos u Sadilovcu

Teme isključivo vezane uz rakovački kraj
Odgovori
branko
Pisac meraklija
Pisac meraklija

Parastos u Sadilovcu

Post Postao/la branko » 28 srp 2012, 12:03

Jutros u 10h bio je Parastos u pravoslavnoj crkvi u Sadilovcu u povodu 70g. od masakra u kojem je u toj crkvi i oko nje pobijeno dosta naroda 31.7.1942g.
Okupilo se oko 40 ljudi (i žena naravno) većinom iz Ličkog Petrova Sela, a parastos su služila 4 svećenika. Bilo je vrlo pobožno i tiho (što me iznenadilo) a to je naravno za svaku pohvalu. Parastos je bio na staroslavenskom tako da ga se skoro i nije moglo razumit osim u nekim manjim djelovima i molitvama (Oče naš...). Svećenik je na kraju jako lijepo govorio o tim žrtvama i naročito pomirljivo naglasio da je to Sveti hram a k tomu još i spomen hram i da bi svi trebali u taj hram ulaziti sa vjerom, pobožnošću i strahom božijim i da se tu dolaze samo i isključivo moliti Bogu za duše stradalih u toj crkvi i da niko ne dolazi ko bi došao sa nekom drugom namjerom, bilo političkom bilo kakvom drugom... Propovjed je bila za svaku pohvalu a nisam mogao a da se ne sjetim propovjedi od prije ovog zadnjeg rata koje nisu nikad ali baš nikad imale vjersku notu nego su manje više sve bile politički usmjerene, čak i na sprovodima. Samo ću spomenut da sam bio u jednoj Pravoslavnoj Crkvi prošle godine za Veliku Gospu 28.8. i tamo sam slušao propovjed toliko duhovno nadahnutu kakvu nisam nikad čuo od nekog Katoličkog svećenika, i dan danas sjećam se te propovjedi, prava je šteta da ovakvi svećenici nisu bili na ovom prostoru prije rata, ko zna možda rata nebi ni bilo. :?
PS. Nakon parastosa svećenik iz Korenice je bio jako živčan jer je u policiju na obavjesni razgovor priveden neki Dragan (neznam jeli to onaj što je štampao onaj letak?)

Jurica
Site Admin
Site Admin
Kontakt:

Re: Parastos u Sadilovcu

Post Postao/la Jurica » 29 srp 2012, 08:14

Dobro si izvukao živu glavu :mrgreen:, moram još staviti ovdje onaj poziv :D

branko
Pisac meraklija
Pisac meraklija

Post Postao/la branko » 29 srp 2012, 11:05

Bio sam ko "kuja u čunu" :mrgreen:

ursel
Pisac meraklija
Pisac meraklija

Post Postao/la ursel » 31 srp 2012, 08:05

Jurica je napisao/la:Dobro si izvukao živu glavu :mrgreen:, moram još staviti ovdje onaj poziv :D
Jurice daj stavite taj"poziv" .
Hvala unaprijed.

ursel
Pisac meraklija
Pisac meraklija

Post Postao/la ursel » 31 srp 2012, 08:09

branko je napisao/la:Jutros u 10h bio je Parastos u pravoslavnoj crkvi u Sadilovcu u povodu 70g. od masakra u kojem je u toj crkvi i oko nje pobijeno dosta naroda 31.7.1942g.
Okupilo se oko 40 ljudi (i žena naravno) većinom iz Ličkog Petrova Sela, a parastos su služila 4 svećenika. Bilo je vrlo pobožno i tiho (što me iznenadilo) a to je naravno za svaku pohvalu. Parastos je bio na staroslavenskom tako da ga se skoro i nije moglo razumit osim u nekim manjim djelovima i molitvama (Oče naš...). Svećenik je na kraju jako lijepo govorio o tim žrtvama i naročito pomirljivo naglasio da je to Sveti hram a k tomu još i spomen hram i da bi svi trebali u taj hram ulaziti sa vjerom, pobožnošću i strahom božijim i da se tu dolaze samo i isključivo moliti Bogu za duše stradalih u toj crkvi i da niko ne dolazi ko bi došao sa nekom drugom namjerom, bilo političkom bilo kakvom drugom... Propovjed je bila za svaku pohvalu a nisam mogao a da se ne sjetim propovjedi od prije ovog zadnjeg rata koje nisu nikad ali baš nikad imale vjersku notu nego su manje više sve bile politički usmjerene, čak i na sprovodima. Samo ću spomenut da sam bio u jednoj Pravoslavnoj Crkvi prošle godine za Veliku Gospu 28.8. i tamo sam slušao propovjed toliko duhovno nadahnutu kakvu nisam nikad čuo od nekog Katoličkog svećenika, i dan danas sjećam se te propovjedi, prava je šteta da ovakvi svećenici nisu bili na ovom prostoru prije rata, ko zna možda rata nebi ni bilo. :?
PS. Nakon parastosa svećenik iz Korenice je bio jako živčan jer je u policiju na obavjesni razgovor priveden neki Dragan (neznam jeli to onaj što je štampao onaj letak?)
branco hvala na ovaj post.
Bok

Stari G(r)ad
Pisac meraklija
Pisac meraklija

Post Postao/la Stari G(r)ad » 31 srp 2012, 13:47

A čemu će taj poziv na ovoj stranici? Dajte malo razmišljajte. Zar se i ovdje treba Srbima raditi reklama? Baš me zanima je li taj živčani šarov ili parov rekao išta o Hrvatima koje su njegova "sveta braća Srbi" pobili i prognali iz Boričevca, Pri(je)boja, Španovice, Gvozdanskog i mnogih drugih mjesta. Oni sad "lijepo (ili lepo bre) propovijedaju" a naši lokalni naivci im se dive. Da su te propovijedi iz dobre duše, imale bi isti ton i prije rata kao i danas, a ne onakav kakav je naveden.
U ime istine i pravde trebalo je reći da su Srbi počeli sve zlo na tlu Hrvatske nad Hrvatima otkad se kralj Tomislav zajebao i doselio ih na hrvatsku zemlju, a to je onda za posljedicu imalo stvaranje Ustaškog pokreta i odmazdu. Ista priča se ponovila 1991. i sad su Srbi opet žrtve, i "lepo propovedaju" a o njihovim zločinima nad Hrvatima se šuti.

Dajte ljudi, Hrvati - progledajte već jednom !!!!

branko
Pisac meraklija
Pisac meraklija

Post Postao/la branko » 31 srp 2012, 16:08

Uh al je Stari G(r)ad živčan, bože mi prosti još bi se i tuka da može :?

ursel
Pisac meraklija
Pisac meraklija

Post Postao/la ursel » 06 kol 2012, 15:30

branko je napisao/la:Uh al je Stari G(r)ad živčan, bože mi prosti još bi se i tuka da može :?
branco pa da se nisi uplasio Stari-grada ? Dobro je znati sta i takvi kao taj "LETAK-DRAGAN " misle i pisu ?

Hvala

branko
Pisac meraklija
Pisac meraklija

Post Postao/la branko » 06 kol 2012, 21:49

Ma neće Đuro da ga stavi da se vidi, a možda i bolje, uglavnom vrlo ružno piše o Hrvatskoj a naravno (uz sve dužno poštovanje) (pre)uveličavaju se žrtve. Prije rata radio sam neko vrijeme sa jednim starijim Srbinom iz Lipovače (Dušan Bajić) i on mi je pričao da je u crkvi ubijeno preko 100 ljudi a da su u toj istoj akciji ubijani ljudi po kućama u okolnim selima al da su poslije u onaj spomenik u crkvi upisivani i oni koji su za vrijeme rata umrli od tifusa i drugih bolesti jer se smatralo da su Nijemci (ili Talijani il neznam ko sve ne) namjerno pustili tu bakteriju (ili virus?) i da su to sve žrtve terora. Na spomeniku se tako može pročitati dosta imena npr. djece od istih roditelja od 1, 3 i 5g, a roditelji nisu poginuli, postavlja se pitanje kako su djeca od 1g. ili čak sam tamo vidio 1 novorođenče i jedno od 2 mj. sad se ja pitam kako su ta djeca sama došla taj dan u crkvu (jer su Ustaše navodno pozvale narod da dođe u crkvu da će se djeliti humanitarna pomoć) a s druge strane smo svake godine slušali govore da su se od pokolja spasili samo jedan dječak i jedna djevojčica koji su iskočili kroz prozor, e sad se ja pitam kako su djeca poginula a roditelji nisu, volio bih da mi to neko pojasni a naaravno žao mi je svake nevine žrtve, ako mi se bude dalo napisat ću o ovoj temi nešto više jer sam dosta o tome čuo od mještana (Srba i Hrvata) al neda mi se sad

Odgovori

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 1 gost.