Parastos u Sadilovcu
Parastos u Sadilovcu
Jutros u 10h bio je Parastos u pravoslavnoj crkvi u Sadilovcu u povodu 70g. od masakra u kojem je u toj crkvi i oko nje pobijeno dosta naroda 31.7.1942g.
Okupilo se oko 40 ljudi (i žena naravno) većinom iz Ličkog Petrova Sela, a parastos su služila 4 svećenika. Bilo je vrlo pobožno i tiho (što me iznenadilo) a to je naravno za svaku pohvalu. Parastos je bio na staroslavenskom tako da ga se skoro i nije moglo razumit osim u nekim manjim djelovima i molitvama (Oče naš...). Svećenik je na kraju jako lijepo govorio o tim žrtvama i naročito pomirljivo naglasio da je to Sveti hram a k tomu još i spomen hram i da bi svi trebali u taj hram ulaziti sa vjerom, pobožnošću i strahom božijim i da se tu dolaze samo i isključivo moliti Bogu za duše stradalih u toj crkvi i da niko ne dolazi ko bi došao sa nekom drugom namjerom, bilo političkom bilo kakvom drugom... Propovjed je bila za svaku pohvalu a nisam mogao a da se ne sjetim propovjedi od prije ovog zadnjeg rata koje nisu nikad ali baš nikad imale vjersku notu nego su manje više sve bile politički usmjerene, čak i na sprovodima. Samo ću spomenut da sam bio u jednoj Pravoslavnoj Crkvi prošle godine za Veliku Gospu 28.8. i tamo sam slušao propovjed toliko duhovno nadahnutu kakvu nisam nikad čuo od nekog Katoličkog svećenika, i dan danas sjećam se te propovjedi, prava je šteta da ovakvi svećenici nisu bili na ovom prostoru prije rata, ko zna možda rata nebi ni bilo.
PS. Nakon parastosa svećenik iz Korenice je bio jako živčan jer je u policiju na obavjesni razgovor priveden neki Dragan (neznam jeli to onaj što je štampao onaj letak?)
Okupilo se oko 40 ljudi (i žena naravno) većinom iz Ličkog Petrova Sela, a parastos su služila 4 svećenika. Bilo je vrlo pobožno i tiho (što me iznenadilo) a to je naravno za svaku pohvalu. Parastos je bio na staroslavenskom tako da ga se skoro i nije moglo razumit osim u nekim manjim djelovima i molitvama (Oče naš...). Svećenik je na kraju jako lijepo govorio o tim žrtvama i naročito pomirljivo naglasio da je to Sveti hram a k tomu još i spomen hram i da bi svi trebali u taj hram ulaziti sa vjerom, pobožnošću i strahom božijim i da se tu dolaze samo i isključivo moliti Bogu za duše stradalih u toj crkvi i da niko ne dolazi ko bi došao sa nekom drugom namjerom, bilo političkom bilo kakvom drugom... Propovjed je bila za svaku pohvalu a nisam mogao a da se ne sjetim propovjedi od prije ovog zadnjeg rata koje nisu nikad ali baš nikad imale vjersku notu nego su manje više sve bile politički usmjerene, čak i na sprovodima. Samo ću spomenut da sam bio u jednoj Pravoslavnoj Crkvi prošle godine za Veliku Gospu 28.8. i tamo sam slušao propovjed toliko duhovno nadahnutu kakvu nisam nikad čuo od nekog Katoličkog svećenika, i dan danas sjećam se te propovjedi, prava je šteta da ovakvi svećenici nisu bili na ovom prostoru prije rata, ko zna možda rata nebi ni bilo.
PS. Nakon parastosa svećenik iz Korenice je bio jako živčan jer je u policiju na obavjesni razgovor priveden neki Dragan (neznam jeli to onaj što je štampao onaj letak?)
Re: Parastos u Sadilovcu
Dobro si izvukao živu glavu , moram još staviti ovdje onaj poziv
Bio sam ko "kuja u čunu"
Jurice daj stavite taj"poziv" .Jurica je napisao/la:Dobro si izvukao živu glavu , moram još staviti ovdje onaj poziv
Hvala unaprijed.
branco hvala na ovaj post.branko je napisao/la:Jutros u 10h bio je Parastos u pravoslavnoj crkvi u Sadilovcu u povodu 70g. od masakra u kojem je u toj crkvi i oko nje pobijeno dosta naroda 31.7.1942g.
Bok
- Stari G(r)ad
- Pisac meraklija
A čemu će taj poziv na ovoj stranici? Dajte malo razmišljajte. Zar se i ovdje treba Srbima raditi reklama? Baš me zanima je li taj živčani šarov ili parov rekao išta o Hrvatima koje su njegova "sveta braća Srbi" pobili i prognali iz Boričevca, Pri(je)boja, Španovice, Gvozdanskog i mnogih drugih mjesta. Oni sad "lijepo (ili lepo bre) propovijedaju" a naši lokalni naivci im se dive. Da su te propovijedi iz dobre duše, imale bi isti ton i prije rata kao i danas, a ne onakav kakav je naveden.
U ime istine i pravde trebalo je reći da su Srbi počeli sve zlo na tlu Hrvatske nad Hrvatima otkad se kralj Tomislav zajebao i doselio ih na hrvatsku zemlju, a to je onda za posljedicu imalo stvaranje Ustaškog pokreta i odmazdu. Ista priča se ponovila 1991. i sad su Srbi opet žrtve, i "lepo propovedaju" a o njihovim zločinima nad Hrvatima se šuti.
Dajte ljudi, Hrvati - progledajte već jednom !!!!
U ime istine i pravde trebalo je reći da su Srbi počeli sve zlo na tlu Hrvatske nad Hrvatima otkad se kralj Tomislav zajebao i doselio ih na hrvatsku zemlju, a to je onda za posljedicu imalo stvaranje Ustaškog pokreta i odmazdu. Ista priča se ponovila 1991. i sad su Srbi opet žrtve, i "lepo propovedaju" a o njihovim zločinima nad Hrvatima se šuti.
Dajte ljudi, Hrvati - progledajte već jednom !!!!
Uh al je Stari G(r)ad živčan, bože mi prosti još bi se i tuka da može
branco pa da se nisi uplasio Stari-grada ? Dobro je znati sta i takvi kao taj "LETAK-DRAGAN " misle i pisu ?branko je napisao/la:Uh al je Stari G(r)ad živčan, bože mi prosti još bi se i tuka da može
Hvala
Ma neće Đuro da ga stavi da se vidi, a možda i bolje, uglavnom vrlo ružno piše o Hrvatskoj a naravno (uz sve dužno poštovanje) (pre)uveličavaju se žrtve. Prije rata radio sam neko vrijeme sa jednim starijim Srbinom iz Lipovače (Dušan Bajić) i on mi je pričao da je u crkvi ubijeno preko 100 ljudi a da su u toj istoj akciji ubijani ljudi po kućama u okolnim selima al da su poslije u onaj spomenik u crkvi upisivani i oni koji su za vrijeme rata umrli od tifusa i drugih bolesti jer se smatralo da su Nijemci (ili Talijani il neznam ko sve ne) namjerno pustili tu bakteriju (ili virus?) i da su to sve žrtve terora. Na spomeniku se tako može pročitati dosta imena npr. djece od istih roditelja od 1, 3 i 5g, a roditelji nisu poginuli, postavlja se pitanje kako su djeca od 1g. ili čak sam tamo vidio 1 novorođenče i jedno od 2 mj. sad se ja pitam kako su ta djeca sama došla taj dan u crkvu (jer su Ustaše navodno pozvale narod da dođe u crkvu da će se djeliti humanitarna pomoć) a s druge strane smo svake godine slušali govore da su se od pokolja spasili samo jedan dječak i jedna djevojčica koji su iskočili kroz prozor, e sad se ja pitam kako su djeca poginula a roditelji nisu, volio bih da mi to neko pojasni a naaravno žao mi je svake nevine žrtve, ako mi se bude dalo napisat ću o ovoj temi nešto više jer sam dosta o tome čuo od mještana (Srba i Hrvata) al neda mi se sad
Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 1 gost.