O tome se i radi da je pobrkao stosta.Možda misli na ovu bitku - http://www.hrvatski-vojnik.hr/hrvatski- ... listak.asp . Ali nije tada Napoleon išao za Rusiju.
rakovacki forum
Re: rakovacki forum
Ne radi se o tome,,,nego da je Napoleon rekao da su Hrvati hrabri vojnici!Sinisa je napisao/la:O tome se i radi da je pobrkao stosta.Možda misli na ovu bitku - http://www.hrvatski-vojnik.hr/hrvatski- ... listak.asp . Ali nije tada Napoleon išao za Rusiju.
Prvi dan
"Prvoga dana, 15. studenoga prije podne, dok su Arcole branile tek dvije krajiške bojne s dva topa, odbijen je najprije napad polubrigade generala Louisa Bona, a potom i dvije polubrigade generala Jeana Verdiera i Pierrea Vernea francuskoga korpusa pod vodstvom generala Pierrea Augreau. Kada je general Anton Mittrowsky poslao u pomoć krajišnicima još dvije bojne, francuski napad potpuno je zaustavljen, a ranjeni su i generali Bon, Verdier, Verne i Lan. Na zapadnom krilu, Massena je odbio napade austrijskih brigada Gavasini i Brabeck, koje je Alvintzy poslao da zauzmu francuske pontone na rijeci Adige. Kako bi potaknuo napad, Napoleon je popodne poslao francuske postrojbe preko Adigea ispod utoka Alponea, kao i preko Alponea, a sam je zgrabio zastavu i poveo postrojbe na most kod Arcolea. No, za razliku od herojskih slika Grosa i Verneta, njegov pothvat nije završio slavno. Nekoliko članova pratnje je pogođeno, a njegov pobočnik Jean-Baptiste Murion je poginuo. Možda bi i sam Napoleon poginuo pod hrvatskim plotunima da ga jedan francuski časnik nije zaklonio svojim tijelom i bacio u jarak, gdje se Bonaparte umalo utopio. U protujurišu hrvatskih krajišnika preko mosta, Napoleon se čak neko vrijeme morao u blatu pretvarati da je mrtav kako ga ne bi zarobili. I ostali su francuski napadi toga dana odbijeni."
Dakle,,išao na Rusiju ili bilo kamo,,bitno je da je zapeo i hvalio naše borce!
Možda je profesor baš tu bitku opisao,a meni se činilo da se radi o pohodu na Ruse!Jer mi je to bilo poznato,da je tamo zaglavio!
Bitno je u kojem vremenskom kontekstu stavljas dogadjaj. Ovo se sigurno nije dogodilo u pohodu na rusiju. U pohodu na rusiju dvije krajiske provizorne pukovnije bile su u sklopu Napoleonove vojske. Vise krajisnika odlikovano je medaljom legije casti. Tako da se u pohodu na rusiju Napoleon nikako nije mogao sukobiti s krajisnicima. Istina do 1809 kad je Vojna Hrvatska bila u sklopu Austrije hrvatske pukovnije ucestvovale su u bitkama protiv Napoleonove vojske. U bitci kod Novog u Italiji 15.08.1799 ranjen je i moj predak a ukupno je bilo 800 ranjenih i poginulih. Znaci moras paziti sto pises i na sto se pozivas i sve staviti u vremenski kontekst. Ovako izgledas neozbiljno.Dakle,,išao na Rusiju ili bilo kamo,,bitno je da je zapeo i hvalio naše borce!
Možda je profesor baš tu bitku opisao,a meni se činilo da se radi o pohodu na Ruse!Jer mi je to bilo poznato,da je tamo zaglavio!
Kao sto vidimo ovo se sve dogadjalo 12 godina prije Napoleonovog pohoda na rusiju.Bitka kod talijanskog mjesta Arcole na rijeci Alpone, smještenog tridesetak kilometara jugoistočno od Verone, odigrala se između 15. i 17. studenog 1796. Bila je dio talijanske kampanje u I. koalicijskom ratu (1792-1798). Poslije poraza kod Bassana, u kojemu je propao drugi pokušaj da se deblokira opsjednuti garnizon u Mantovi, Austrijanci su pokrenuli
Prilikom kratkog (4-DANA) boravka u Rakovici uocil sam na nedostaje
Nogostup kroz to lijepo mjesto ai Opcinu.
Nogostup od Ostarki- ili krivoje do ulaska u Rakovici zaista lijepo za Turiste i domace ljude tu i pretstaje i onda 200 metara kroz Rakovicu i dalje nema mogucnosti doci do Grabovca. Ako hoces pravit Spazirgang ili setnju onda se izlazes opasnosti po zivot
Dreznik,Catrnja i Seliste zaista lijepo uredeno.
Zaista me cudi sta i kao se to planira da Rakovica kao Opcine nije bolje izgradena
Bicikle staze isto nisu bas najbolje, moras ih dijeliti sa Autima i tu i tamo
Traktor.
Hvala za komentar uz pozdrav.
Nogostup kroz to lijepo mjesto ai Opcinu.
Nogostup od Ostarki- ili krivoje do ulaska u Rakovici zaista lijepo za Turiste i domace ljude tu i pretstaje i onda 200 metara kroz Rakovicu i dalje nema mogucnosti doci do Grabovca. Ako hoces pravit Spazirgang ili setnju onda se izlazes opasnosti po zivot
Dreznik,Catrnja i Seliste zaista lijepo uredeno.
Zaista me cudi sta i kao se to planira da Rakovica kao Opcine nije bolje izgradena
Bicikle staze isto nisu bas najbolje, moras ih dijeliti sa Autima i tu i tamo
Traktor.
Hvala za komentar uz pozdrav.
Hallo Hallo dragi ljudi Opcine Rakovica gdje ste
Nedopustite da wam Forum presusi kao lijepa Korana.
Nedopustite da wam Forum presusi kao lijepa Korana.
Sretan vam Uskrs
I ja želim svima koji posjećuju ovaj forum Sretan i blagoslovljen Uskrs
Danas se slavi Sveti Juraj pa ovim putem našem Đuri čestitam imendan, da ga Bog poživi na radost (i korist ) svih nas
Hvala na lijepim čestitkama, imaš pivu kad se vidimo.
Eh a kotlovina (barem )
Ma bit će i toga
Sretan imendan šefu, naravno.
Jurica je napisao/la:Hvala na lijepim čestitkama, imaš pivu kad se vidimo.
Na jeli bilo Karlovacka
brankoooooooo gdje siiiiii
Ne brini kuma tu sam, vidiš koje su vrućine, ne pišu ni drugi a bome se ni meni neda, radim svaki dan pa mi se i neda pisat, ne samo ovdje nego ni tamo na feisu ni nigdje
Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 1 gost.