Teme isključivo vezane uz rakovački kraj
-
branko
- Pisac meraklija
pat_nick je napisao/la:Sinisa je napisao/la:Trebalo bi opet vojnu krajinu pa bi sva ta mjesta bila pod dreznickom satnijom.
Nemoguća misija!
Uglavnom,,nema više vojno sposobnih Srba!
Ma daj si mira molim te ti i tvoji Srbi, nikad i nisu bili vojno sposobni niti su bili na cjeni kao ratnici, bili su junaci kad je trebalo kakvog polumrtvog negdje izmasakrirat ili ubit kakve ranjenike.
Ja sam čitao knjigu koju je inače pisao Srbin Milan Radeka i on u toj knjizi vrlo vjerno opisuje stanje u Vojnoj Krajini i muke i jad Kršćanske raje u to vrijeme i on, dakle Srbin, kaže: Vrlo bi se teško našao narod u Evropi koji je toliko propatio za krst časni i svoju slobodu kao što su to Hrvati"
A da i ne spominjem koliko hvali Hrvate kao neustrašive ratnike, vrlo traženei cjenjene od svih tadašnjih Europskih vladara, naročito je Napoleon cjenio Hrvate, dok isti taj Radeka opisuje pravoslavne Vlahe kao vrlo nepouzdane i prevrtljive kojih su se svi klonili. Tadašnji pravoslavci koji su žovjeli u Bosni i djelu Hrvatske nigdej se nisu izjašnjavali kao Srbi nego ih se svagdje navodi kao GRČKO NESJEDINJENI. Tek puno kasnije vlasti su im počele zidati crkve i pošto su bili poludivlji i neobrazovani, dovodili su svećenike iz Srbije (pošto su oni bili najsličniji po jeziku i govoru) da ih oni uče i obrazuju a naravno da su ti popi onda njih sve posrbili što nimalo ne čudi. Da je bilo pravoslavnih mađara vjerovatno bi im doveli pope iz Mađarske al eto ispalo tako kako je ispalo. Stoji zapisano da je Vladika Karlovački silom tjerao žandare da skupljaju seljake sa njiva i tjeraju ih nedjeljom u Plaški u crkvu na misu i poslije na pouku. Koliko je u tome uspio ostaje upitno.
-
pat_nick
- Hvatač zaleta
Sinisa je napisao/la:pat_nick je napisao/la:Sinisa je napisao/la:Trebalo bi opet vojnu krajinu pa bi sva ta mjesta bila pod dreznickom satnijom.
Nemoguća misija!
Ovo bi mogli shvatiti kao provokaciju. Naime u krajiskim pukovnijama bili su zastupljeni i jedni i drugi i onda nisu gledali na razlike. Pored toga i plascanski pravoslavni svecenik 1811. godine pozdravlja Horvatske vitezove. Pored toga u vrijeme krajine nije bas bio razvijen osjecaj srpstva. Taj se osjecaj razvija uspostavljanjem Karlovacke eparhije koja je bila dio SPC prije toga oni su se izjasnjavali kao grko istocni a ne kao srpsko pravoslavni.
Nije provokacija nego sadašnje stanje!
Vremena onda i danas u dijametralno suprotna!
Zanimljivo,i iz ovog što si kopirao , vidi se da je bilo visokih časnika u tadašnjoj vojsci i Srba i Hrvata!I izgleda,tada to nije bilo bitno,,tko je tko!
Pa ni za vrijeme E-Kvaternika!
Zato i rekoh,,sada je to nemoguća misija jer su Srbi otišli,a oni koji se vraćaju,nisu vojno sposobni!Jer se vraćaju uglavnom starci!
-
pat_nick
- Hvatač zaleta
branko je napisao/la:pat_nick je napisao/la:Sinisa je napisao/la:Trebalo bi opet vojnu krajinu pa bi sva ta mjesta bila pod dreznickom satnijom.
Nemoguća misija!
Ma daj si mira molim te ti i tvoji Srbi, nikad i nisu bili vojno sposobni niti su bili na cjeni kao ratnici, bili su junaci kad je trebalo kakvog polumrtvog negdje izmasakrirat ili ubit kakve ranjenike.
Ja sam čitao knjigu koju je inače pisao Srbin Milan Radeka i on u toj knjizi vrlo vjerno opisuje stanje u Vojnoj Krajini i muke i jad Kršćanske raje u to vrijeme i on, dakle Srbin, kaže: Vrlo bi se teško našao narod u Evropi koji je toliko propatio za krst časni i svoju slobodu kao što su to Hrvati"
A da i ne spominjem koliko hvali Hrvate kao neustrašive ratnike, vrlo traženei cjenjene od svih tadašnjih Europskih vladara, naročito je Napoleon cjenio Hrvate, dok isti taj Radeka opisuje pravoslavne Vlahe kao vrlo nepouzdane i prevrtljive kojih su se svi klonili. Tadašnji pravoslavci koji su žovjeli u Bosni i djelu Hrvatske nigdej se nisu izjašnjavali kao Srbi nego ih se svagdje navodi kao GRČKO NESJEDINJENI. Tek puno kasnije vlasti su im počele zidati crkve i pošto su bili poludivlji i neobrazovani, dovodili su svećenike iz Srbije (pošto su oni bili najsličniji po jeziku i govoru) da ih oni uče i obrazuju a naravno da su ti popi onda njih sve posrbili što nimalo ne čudi. Da je bilo pravoslavnih mađara vjerovatno bi im doveli pope iz Mađarske al eto ispalo tako kako je ispalo. Stoji zapisano da je Vladika Karlovački silom tjerao žandare da skupljaju seljake sa njiva i tjeraju ih nedjeljom u Plaški u crkvu na misu i poslije na pouku. Koliko je u tome uspio ostaje upitno.
Pričao mi jedan profesor povjesti iz Zagreba,da su Napoleonovi vojnici ,idući za Rusiju,naletili na nekom mostu na Hrvatske vojnike i dugo se tukli sa njima dok ih nisu savladali,a bilo ih šačica!Navodno je Napoleon tada rekao"Da su moji vojnici ovakvi borci,pregazio bih Rusiju za tili čas!"
A da su Srbi u ovim krajevima naseljeni zapravo Vlasi koje je Pravoslavna crkva uvjerila da su Srbi,teza je profesora Crkvena povjesti na Riječkoj Bogosloviji Mile Bogovića(sada Biskupa!"
-
branko
- Pisac meraklija
Ne palentaj, ja sam tu tezu čuo i čitao iz pera Srbina i to u knjizi pisanoj na Ćirilici, doduše i on to izvodi iz pretpostavki al je interesantno da to piše Srbin o Srbima. Biskup Bogović je vrlo obrazovan i načitan i svaka njegova teza je utemeljena i znanstveno dokazana.
-
pat_nick
- Hvatač zaleta
branko je napisao/la:Ne palentaj, ja sam tu tezu čuo i čitao iz pera Srbina i to u knjizi pisanoj na Ćirilici, doduše i on to izvodi iz pretpostavki al je interesantno da to piše Srbin o Srbima. Biskup Bogović je vrlo obrazovan i načitan i svaka njegova teza je utemeljena i znanstveno dokazana.
I što sam ja sad tu loše rekao?
-
Sinisa
- Pisac meraklija
Pričao mi jedan profesor povjesti iz Zagreba,da su Napoleonovi vojnici ,idući za Rusiju,naletili na nekom mostu na Hrvatske vojnike i dugo se tukli sa njima dok ih nisu savladali,a bilo ih šačica!Navodno je Napoleon tada rekao"Da su moji vojnici ovakvi borci,pregazio bih Rusiju za tili čas!"
Ovo nije bilo. Taj profesor ne zna povijest.
-
Sinisa
- Pisac meraklija
Zanimljivo,i iz ovog što si kopirao , vidi se da je bilo visokih časnika u tadašnjoj vojsci i Srba i Hrvata!I izgleda,tada to nije bilo bitno,,tko je tko!
Pa ni za vrijeme E-Kvaternika!
Pa i to sam napisao. Onda su svi bili zajedno i medjusobno su se postivali jer su zajedno ginuli i zajedno ratovali.
-
pat_nick
- Hvatač zaleta
Sinisa je napisao/la:Pričao mi jedan profesor povjesti iz Zagreba,da su Napoleonovi vojnici ,idući za Rusiju,naletili na nekom mostu na Hrvatske vojnike i dugo se tukli sa njima dok ih nisu savladali,a bilo ih šačica!Navodno je Napoleon tada rekao"Da su moji vojnici ovakvi borci,pregazio bih Rusiju za tili čas!"
Ovo nije bilo. Taj profesor ne zna povijest.
-
Sinisa
- Pisac meraklija
Nisam vidio nikakvi odgovor. Da li se mozda slazes s mojom tvrdnjom?
-
branko
- Pisac meraklija
-
Sinisa
- Pisac meraklija
Branko. Zato sam mu ja tako i odpisao. No moguce je da profesor zna ali ga ovaj bas i nije dobro slusao pa je nesto pobrkao. Sto se samih Hrvatskih pukovnija u Rusiji tice Marmon je organizirao dvije provizorne pukovnije koje su se borile u sklopu Napoleonove vojske a ne protiv napoleonove vojske. Most koji je spomenut je vjerojatno Berezina na kojem su mostobranu hrvati pokazali znatnu hrabrost. Uostalom i Sljivaric iz ogulinske pukovnije na kraju je postao podmarsal u francuskoj vojsci.
-
ursel
- Pisac meraklija
Hej branco daj napisi kakvu anegdotu
Onako kako ti dobro znas po ono domaci sa zgodnim sadrzajem.
-
pat_nick
- Hvatač zaleta
Sinisa je napisao/la:Nisam vidio nikakvi odgovor. Da li se mozda slazes s mojom tvrdnjom?
"Pri obrani mosta preko rječice Alpone Napoleona su Hrvati natjerali u bijeg."
Potraži sam gdje to piše
-
Sinisa
- Pisac meraklija
"Pri obrani mosta preko rječice Alpone Napoleona su Hrvati natjerali u bijeg."
Potraži sam gdje to piše
Gdje i kada je to bilo?
-
seliste
- Ozbiljan forumaš
Sinisa je napisao/la:"Pri obrani mosta preko rječice Alpone Napoleona su Hrvati natjerali u bijeg."
Potraži sam gdje to piše
Gdje i kada je to bilo?
Možda misli na ovu bitku -
http://www.hrvatski-vojnik.hr/hrvatski- ... listak.asp . Ali nije tada Napoleon išao za Rusiju.
Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 1 gost.