KUD Izvor na Vinkovačkim jesenima

Aktualna događanja u našem kraju
Odgovori
Avatar
Jurica
Site Admin
Site Admin
Postovi: 1095
Pridružen/a: 10 pro 2007, 08:10
Lokacija: Rakovica
Kontakt:

KUD Izvor na Vinkovačkim jesenima

Post Postao/la Jurica » 16 ruj 2013, 20:39

Kulturno umjetničko društvo Izvor iz Rakovice sudjelovalo je ove godine na 48. Vinkovačkim jesenima. Bilo je to treći put u povijesti društva da sudjeluje na ovoj najznačajnijoj državnoj smotri folklora - prvi put je to bilo 1978., drugi put 1997. i treći put 14. i 15.09.2013. godine. Bio sam pozvan od KUD-a Izvor da fotografijom popratim njihov nastup na Vinkovačkim jesenima te mi je bilo drago da sam mogao otići ne jednu takvu manifestaciju.
Raspored bio dosta zgusnut i sve je bilo unaprijed isplanirano te su se morali poštovati termini organizatora kako bi sve proteklo u najboljem redu.
Polazak je bio u subotu u 07.00 sati sa placa u Rakovici. Nakon okupljanja slijedio je put prema Vinkovcima u trajanju oko 6 sati.
Nije bilo puno stajanja i odmaranja nego samo jedan odmor nakon 4 sata vožnje u Brodskom Stupniku. Bila je ovo prilika za okrijepu i uvježbavanje nastupa. Sada se već nalazimo duboko u Slavoniji jer se sa obadvije strane autoputa pružaju pogledi na šume i oranice zasađene pretežno kukuruzom te nešto vinograda na obroncima gorja sa lijeve strane autoputa. Nakon toga nastavljamo dalje prema Vinkovcima u koje stižemo oko 13.30, međutim tu se ne zaustavljamo nego idemo dalje prema 30 km udaljenom Tovarniku gdje su naši domaćini bili iz KUD-a A.G.Matoš Tovarnik. Na ovom području je prava slavonska ravnica sa dosta šume, a zasađene kulture su u najvećoj mjeri kukuruz, a potom sunockret, šećerna repa i vjerovatno pšenica koja je poževena. Arhitektura je tipično slavonska, duge ulice kroz naselje sa odvodnim kanalima sa obadvije strane ceste, kuće postavljene uz cestu tako da se dulja strana kuće sa trijemom pruža u dvorište, a na ulazu je obavezno ograda (kapija).
Općinu Tovarnik čine naselja Tovarnik i Ilača te zajedno broje oko 2800 stanovnika. Tovarnik je zadnje pogranično mjesto prema Republici Srbiji i gradu Šidu te je granica od centra mjesta udaljena samo 1,5 km. Cijelo ovo područje do Vinkovaca bilo je za vrijeme Domovinskog rata okupirano, a stanovništvo protjerano te smo brzo našli poveznice i sličnosti sa događanjima u našem kraju sa vrijeme rata. Stanovništvo se vratilo nakon mirne reintegracije 1998. godine.
Nakon dolaska u Tovarnik dočekuju nas ljubazni domaćini te je vrijeme za razmještanje po kućama. Svaka obitelje ugostila je po nekoliko članova KUD-a te smo vrlo brzo krenuli sa domaćinima do njihovih kuća. Branko je rekao da ga ovaj događaj sa razmještanjem podsjeća na neki davni "Ples srca" gdje dečki i djevojke na plesu izvlače brojeve pa tko izvuče isti broj ide s njim, ajmo reći da je ovdje bilo nešto slično samo bez brojeva.
Nakon smještaja domaćini su nas odmah ponudili pravim slavonskim ručkom, ne treba niti spominjati da je bilo obilno i ukusno. Uslijedili su i razgovori o ratu, progonstvu, povratku i sličnim ratnim i poratnim temama. Naša domaćica tokom progonstva u Opatiji je radila sa jednom ženom iz Rakovice te smo se uvjerili u izreku kako je svijet uistinu mali.
Poslije ručka i malo odmora od puta vraćamo se u centar Tovarnika kod crkve jer KUD Izvor ima tonsku probu u 16.00 sati u Vinkovcima na pozornici te moramo tamo biti u naznačeno vrijeme. Autobus nas dovozi u centar Vinkovaca te KUD nastupa drugi na toj probi pa smo već oko 16.30 bili slobodni za malo razgledanja po gradu. Vinkovcu žive za Vinkovačke jeseni te je cijeli grad okićen u tom stilu, a gotovo svi izlozi trgovina imaju postavljen neki detalj poput nošnje, tikvice i sl.
Nastup je bio zakazan za 20.00 sati, ali je prije toga trebalo obaviti presvlačenje u nošnje i mini probu kod autobusa. Pripreme i proba trajali su oko sat i pol vremena, a zatim su se članovi KUD-a uputili prema glavnoj pozornici za nastup. Nastupali su treći što je vrlo bitno jer je nastupilo oko dvadesetak izvođača. Svaki nastup je ograničen na 7 minuta te u tom vremenu svaki KUD treba prikazati nekoliko svojih izvornih pjesama, kola i sl. Kada nastupaš među zadnjima onda već popusti koncentracija od dugotrajnog čekanja, svima je već dosta stajanja, umora, a neki se i "okvase" u međuvremenu pa onda zabrljaju nastup. Nastup KUD-a Izvor je prošao u redu i svi su bili zadovoljni izvedenima jer nije bilo velikih pogrešaka. Nakon nastupa neki su ostali gledati druge izvođače , a neki su potražili provod po gradu. U 23.00 je uslijedio povratak u Tovarnik, a uz muziku u autobusu okrenut je i jedan drmeš oko ponoći u centru Tovarnika.
U nedjelju ujutro nakon obilnog slavonskog doručka u 07.30 krećemo opet put Vinkovaca kako bu KUD Izvor sudjelovao u mimohodu koji počinje u 10.00 sati. Dolazimo u Vinkovce te pronalazimo mjesto od kuda treba krenuti mimohod, KUD Izvor je tridesetšesti od 76 društava koje nastupaju u mimohodu. Mimohod je trajao puna dva sata, a računajući da je u svakom društvu bilo barem 20 članova dolazimo do približne brojke od barem 1500 članova kud-ova koji su sudjelovali u mimohodu. Teško je riječima opisati svu tu količinu raznoraznih nošnji, detalja, običaja i ljudi koji su bili tamo, većina društava je bila iz šire okolice Vinkovaca, a bilo je gostiju iz Istre, Dalmacije, otoka, Međimurja, BiH, Rumunjske, Vojvodine i dva KUD-a Izvor (Rakovica i Generalski stol).Nakon mimohoda kulturno umjetničkih društava uslijedio je mimohod konjskih zaprega i jahača na konjima. Sve je završilo velikim kolom na stadionu.
Nakon mimohoda slijedilo je malo odmora i povratak u Tovarnik na zajednički ručak sa domaćinima.Ugošćeni smo u velikoj dvorani gdje je uslijedio red plesa, red jela i tako nekoliko puta. Oko 17.30 vrijeme je za povratak kući jer nas očekuje naporan put od 6 sati. Cijelo vrijeme do Zagreba u autobusu je bila pjesma predvođena najmlađim članovima KUD-a Izvor koji su inače i cijelo vrijeme bili odlični svirači i zabavljači. U Rakovicu sretno stižemo u nedjelju navečer oko 23.30 i time završavamo dvodnevni odlazak na Vinkovačke jeseni.

Više slika možete vidjeti na http://www.rakovica.com/galerija/catego ... -2013.html

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

Više slika možete vidjeti na http://www.rakovica.com/galerija/catego ... -2013.html

Odgovori

Online

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 1 gost.