Što ima novog u Drežnik Gradu

Aktualna događanja u našem kraju
Odgovori
TITO
Hvatač zaleta
Hvatač zaleta

Re: Što ima novog u Drežnik Gradu

Post Postao/la TITO » 14 srp 2011, 09:38

branko je napisao/la:nemam pojma od čega je ova umrla, lako moguće da je i od jetre :roll:
laka joj crna zemlja, neka pociva u miru :(

Jurica
Site Admin
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la Jurica » 14 srp 2011, 22:33

Ovdje možete vidjeti slike obnovljene kule

http://www.rakovica.com/galerija/catego ... renik.html

Stari G(r)ad
Pisac meraklija
Pisac meraklija

Post Postao/la Stari G(r)ad » 15 srp 2011, 09:36

Vidim na jednoj slici da je očišćeno žbunje oko kule, što je za svaku pohvalu. Ono što mi se ne sviđa su željezne stepenice koje se nikako ne uklapaju u arhitekturu doba kad je građena utvrda, a o čemu bi restauratori trebali voditi računa, jer na tome se zarađuju milijuni od turizma u zemljama gdje se ljudi služe mozgovima u osmišljavanju turističke ponude i čuvanju kulturne baštine.
Istu grešku su načinili i u dvorcu Veliki Tabor u hrvatskom Zagorju, gdje su otišli i korak dalje i uz stepenice od pocinčanog željeza su koristili i debelo staklo, a pri restauraciji jednog stropa (u kapelici) su problem "riješili" armirano-betonskom dekom. Osvjetljenje po hodnicima katova su riješili nekakvim modernim svjetiljkama koje se nikako ne uklapaju. Užas!

Što se tiče informacijskih panoa, mislim da bi prije trebalo postaviti iste na njemačkom i talijanskom jeziku, jer smrdljivih engleskih turista ima jako malo.
Trebalo bi istražiti i spilje ispod utvrde i osposobiti ih za turistički obilazak što bi obogatilo ponudu, kad već nema vode u Korani. Onu takozvanu poučnu stazu bi trebalo opremiti info-panoima o na primjer jagodama koje rastu u bujadi uz stazu, pri čemu se ne smije izostaviti upozorenje na poskoke i riđovke. Iznad kupališta Zirić ima jedna klupa s koje se nekad dobro vidjelo kupalište. Sad je zaraslo žbunje koje dijelom zaklanja vidik i koje bi trebalo posjeći. Trebalo bi postaviti više klupa uz stazu i zaštititi ih od sunca i padalina kako bi se stariji ljudi mogli odmoriti. Sad na cijeloj stazi imaju samo tri klupe.
Nadam se da će ove primjedbe pročitati nadležni u 'opštini' Rakovac koji se brinu o turizmu.

branko
Pisac meraklija
Pisac meraklija

Post Postao/la branko » 15 srp 2011, 12:24

U pravu si što se tiče klupa, a bilo bi dobro da se koji put zaleti čistačica i pokupi one kondome pored one klupe na vidikovcu kod Jovinog mliništa, a i uz stazu sam vidio odmah gore kad se krene od Pavlića :roll:

Stari G(r)ad
Pisac meraklija
Pisac meraklija

Post Postao/la Stari G(r)ad » 15 srp 2011, 13:45

Bilo bi bolje napisati pano s nekim prikladnim tekstom, kao na primjer: "Svoje neželjeno potencijalno potomstvo odnesite svojoj kući, a ne ostavljajte ga u divljini! Kako bi vama bilo da je vaš ćaća vas ostavio u divljini, zarobljene u gumenom zatvoru?" :mrgreen:

Jurica
Site Admin
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la Jurica » 15 srp 2011, 19:46

branko je napisao/la:U pravu si što se tiče klupa, a bilo bi dobro da se koji put zaleti čistačica i pokupi one kondome pored one klupe na vidikovcu kod Jovinog mliništa, a i uz stazu sam vidio odmah gore kad se krene od Pavlića :roll:
Pa što gledaš pod sebe, gledaj okolo i uživaj u prirodi.

Jurica
Site Admin
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la Jurica » 15 srp 2011, 20:02

Što se tiče primjedbi Starog G(r)ada one su djelomično opravdane i sigurno je da može bolje. Stepenice za ulaz u kulu su morale biti tako izvedene jer je prijašnji ulaz u kulu bio iz tvrđave i na toj visini tako da sada kada ne postoji tvrđava tako nešto nije moguće izvesti. Slično sam vidio da je izvedeno i na starom gradu Sokolcu u Brinju.

slika

Trenutno je na šetnici pet klupa, međutim tu je uvijek problem što se većina onoga što se stavi na šetnicu uništava i krade da to jednostavno nije normalno. Ne znam kome trebaju putokazne table sa šetnice, klupe nekad završe 20 m dalje od staze, većina tabli u Čatrnji koje ukazuju na šetnicu i mlinicu su potrgane i bačene, oznake za biciklističke staze se redovno uništavaju tako da je sve to skupa jako žalosno i ne znam da li nam uopće što treba kad ništa ne znamo cijeniti.
Koliko mi se čini špilje ispod Starog grada su malo istraživane ali nisu nešto dugačke niti pogodne za posjetitelje, posebno kada ima vode.

branko
Pisac meraklija
Pisac meraklija

Post Postao/la branko » 15 srp 2011, 20:05

Pa kako neću vidjet kad mi se sapliću pod nogama, jednom sam nekim štapićem bacio 3 - 4 doli u brinu, a dođem neki dan, ono nekoliko praznih kutijica a kondoma okolo kolko hoćeš, vidim odmah koji je vrag, a bome ja se zakrenem pa nazad :roll:

TITO
Hvatač zaleta
Hvatač zaleta

Post Postao/la TITO » 18 srp 2011, 18:42

branko je napisao/la:Pa kako neću vidjet kad mi se sapliću pod nogama, jednom sam nekim štapićem bacio 3 - 4 doli u brinu, a dođem neki dan, ono nekoliko praznih kutijica a kondoma okolo kolko hoćeš, vidim odmah koji je vrag, a bome ja se zakrenem pa nazad :roll:
kondomi ,a staces bolje i to neko dobit kakvu bolest :wink: nego sto ima novog u Drezniku

branko
Pisac meraklija
Pisac meraklija

Post Postao/la branko » 19 srp 2011, 10:04

Jučer smo ja i časna Blanka (Mira Turkalj) išli na Klek. Ja joj spomenuo u nedjelju poslije mise da ovaj tjedan planiram iskoristit lijepo vrijeme kad je dobra vidljivost i otić na Klek a ona jedva dočekala i odma navalila da nemoj slučajno da bez nje odem, a i inače ona (isto ko i ja) voli jako švrljat okolo i istraživat bližu i daljnju okolicu. U pola 9 smo krenuli, od Velečasnog Šajfara posudili njegov dvogled i preko Saborskog i Plaškog stigli u Ogulin. U Ogulinu smo posjetili patra Marijana u samostanu Franjevaca trećoredaca, popili kavu i sok, Marjan nam je dao nekoliko komada paradajza, paprike i 2 kapule da ne kupujemo u dućanu, časna je još kupila od njega 5 tegli meda... Otišli smo još sa njim pogledat novu crkvu koju gradi blizu jezera Sabljaci, zanimljivo je to da je jako velika sa velikom kriptom ispod crkve i vjerovatno vrlo skupa al gotovo je nevjerovatno da tu crkvu do sad sve financira jedan čovjek iz Amerike (inače porjekom Hrvat), koliko sam uspio razumjet, kao zavjetnu crkvu, mislim da je zavjet izvršen jer je crkva u funkciji a sad se gradi samostan pored nje što naravno financiraju sami Fratri.
Kratko smo još u dućanu kupili nešto za pojest i u podne krenuli iz Bjelskog pješice. Penjali smo se polako jer časna baš i nema kondicije a i nije imala ruksaka nego jednu torbicu na ramanu a drugu veću u ruci, al išlo je. U pola 2 smo stigli do planinarskog doma, tu smo imali veliki odmor, ručali, ostavili svu nepotrebnu opremu i krenuli na onaj najteži dio uspona, časna se inače boji visine al svejedno nije htjela odustat, verala se ko koza onim stazicama da sam joj se divio, a zanimljivo je da je imala nedavno operaciju kičme i još pije neke tablete, al nije odustajala. a onda kad smo došli na vrh e to je bila prava sreća, nije znala bil se prije slikala il bi zvala svoje, srećom pa nije imala signala na mobitelu, inače nebi do mraka krenuli ozgora, slikala se u svim mogućim pozama, te kraj ovog kamena, te kraj onog stupića, pa kraj žiga, pa da se vidi ovo pa ono, al ajd, znam kakvo je to veselje kad si prvi put negdje pa mi nije bilo teško. Al nevjerovatno da jučer nikog drugog nismo sreli ni gore ni dolje, tako da se nismo mogli uslikat skupa nego me ona jednom uslikala za uspomenu da ima kad smo bili na Kleku. Spuštanje je bilo skoro teže nego uspon u onom djelu do Doma. Ja sam lako išao jer sam imao dobru obuću al časnoj se klizalo pa je jednom pala baš dobro, al eto sretno smo se spustili. U Bjelskom smo bili u 17, dakle 5 sati nam je trebalo što je prilično dobro. Upovratku smo se zaustavili u Konzumu, tamo u Otoku oštarijskom, ja sam popio pivu, časna 3 kuglice sladoleda pa joj prišlo da bi nešto žešće pasalo uz sladoled a i da se počasti što je uspješno se popela na Klek pa je popila 1 jegermaister, konobarica se malo lecnula kad je časna naručila jeger al poslije smo joj objasnili da smo zato ovako zaprašeni jer smo sad sa Kleka pa nas je i ona pohvalila. Kući smo se vratili nešto poslije 7 i dogovorili sljedeći izlet na Plješevicu, čim svane lijepi dan. Doduše ja sam htio da odemo na Bjele stjene al je časna gore već bila sa Fra Marjanom a na Plješevici još nije. :wink:
PS. Ima njezinih slika na facebooku pa ko hoće pogledat, rekla je da će stavit i ove od juče pa eto ako koga zanima nek vidi časnu na metli, pardon Kleku :roll: :lol:
Zadnja izmjena: branko, dana/u 19 srp 2011, 16:37, ukupno mijenjano 1 put.

ursel
Pisac meraklija
Pisac meraklija

Post Postao/la ursel » 19 srp 2011, 11:31

branco
Jeli sada put izgraden-napravljen za pravo planinarenje ili je jos uvje siprazje ili morate ici normalnim putem. :lol:
Uz Pozdrav

branko
Pisac meraklija
Pisac meraklija

Post Postao/la branko » 19 srp 2011, 11:43

Pa staza je dost pristojna, nemože se nikakvim vozilom gore al dobro je, na najkritičnijim djelovima postavljene su improvizirane stepenice i štrik za koji se može pridržat a i pomaže kod penjanja, naročito starijima

Sinisa
Pisac meraklija
Pisac meraklija

Post Postao/la Sinisa » 19 srp 2011, 13:32

Branko. Ima ovdje kod mene nekih planinara. Dal bi se dalo sto organizirati malo planinariti malo se druziti?

branko
Pisac meraklija
Pisac meraklija

Post Postao/la branko » 19 srp 2011, 13:39

ja idem jedino na Klek ili (autom) na Plješevicu, a ovo okolo slabo, al čuj mogli bi se dogovorit možda nešto, al ja ti nisam planinar i nemam pojma o planinarenju, to ako ima negdje kakva staza ili da je neko već bio pa s njim, ako se baš nemože autom do vrha :mrgreen:

branko
Pisac meraklija
Pisac meraklija

Post Postao/la branko » 21 srp 2011, 17:31

U Karlovcu je umro Jure Rupčić oko 82g. ima ženu Ginu i čini mi se 2 sin, jedan živi u Švicarskoj a drugi čini mi se u Australiji, sahrana ćevjerovatno biti u subotu na groblju u Rakovici. Ovo pišem zato jer sam im radio grobnicu za 4 osobe prije 2 godine, pa sad moram ić doli otvorit grob i popravit ako je gdje otišla farba i očistit ako ima smeća kakvog u grobu.

Odgovori

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 1 gost.