Proja na Drežnički način
Proja na Drežnički način
U našem kraju kaže se proja a negdje kažu i kuruzovnica a kod jednih Srba prije rata u Kršlji čuo sam da kažu SMJESA ili SMISOVNICA. Radi se od smjese više vrsta žita, npr. uzmeš posudu od 5 litara kukuruza,1 litra ili i manje pšenice (može i pšeničnog brašna ako nemaš pšenice al bolja je pšenica), isto toliko raži (naravno ako imaš al može i bez nje) i najvažnije 1 litra prosa, to se sve dobro izmješa i samelje na kameni mlin (najbolje na vodeni, na struju prebrzo okreće kamen pa bude kao spaljeno, Zlata Špoljarić dobro samelje gore u Korani a imaju u Slunju na Rastokama dobrih mlinova pa neko odnese i dolje).
A proja ide ovako: uzme se oko 2 litre te smjese (neko prosije na sito za palentu a neko ne al bolje prosijat) kao kad se mjesi kruh, normalno posoliš (jušna žlica otprilike soli a germa ili bilo kakav kvas se ne meće) amo zakuvaš vode pa uzmeš mišaju (drvenu žlicu, kuvaču) i polako livaš tu vrelu vodu u sredinu i mišaš, mišaš, mišaš dok ne zamišaš skoro sve (oko 2/3) smjese, onda počmeš mjesit kao kruh, bude vruće al mora tako, kad umjesiš staviš u namašćeni protvan ili kakvu tepsiju a ako je manje onda može i kakva padelica (neko po dnovu pospe malo brašna a neko sad po novom stavi masni papir da se ne zalipi za dno) i staviš malo sa strane da stane pa to staviš u vruću rernu (pećnicu a može i pod pekvu al ja pod pekvom nisam nikad gledao kako ide), peče se na 200 ako je manja sat vremena najmanje a može i duže a ako je veća onda i 2 a neko voli bolje pečenu pa peče na lagnjoj vatri 3 sata. Kad je gotova izvadi se van i dobro pokrije krpama da omekša (bilo bi dobro da ju izvadiš iz protvana ako možeš al pazi da ne otpane donja kora pa ju na daski ostavi pokrivenu krpama da se ladi) nemoj ju načeti vruću da se ne povrati. Najbolje ide sa mlikom ili kuvanim zeljem u kome se kuvao okršnjak i slanina (podbradak) mmmmm mljac
A proja ide ovako: uzme se oko 2 litre te smjese (neko prosije na sito za palentu a neko ne al bolje prosijat) kao kad se mjesi kruh, normalno posoliš (jušna žlica otprilike soli a germa ili bilo kakav kvas se ne meće) amo zakuvaš vode pa uzmeš mišaju (drvenu žlicu, kuvaču) i polako livaš tu vrelu vodu u sredinu i mišaš, mišaš, mišaš dok ne zamišaš skoro sve (oko 2/3) smjese, onda počmeš mjesit kao kruh, bude vruće al mora tako, kad umjesiš staviš u namašćeni protvan ili kakvu tepsiju a ako je manje onda može i kakva padelica (neko po dnovu pospe malo brašna a neko sad po novom stavi masni papir da se ne zalipi za dno) i staviš malo sa strane da stane pa to staviš u vruću rernu (pećnicu a može i pod pekvu al ja pod pekvom nisam nikad gledao kako ide), peče se na 200 ako je manja sat vremena najmanje a može i duže a ako je veća onda i 2 a neko voli bolje pečenu pa peče na lagnjoj vatri 3 sata. Kad je gotova izvadi se van i dobro pokrije krpama da omekša (bilo bi dobro da ju izvadiš iz protvana ako možeš al pazi da ne otpane donja kora pa ju na daski ostavi pokrivenu krpama da se ladi) nemoj ju načeti vruću da se ne povrati. Najbolje ide sa mlikom ili kuvanim zeljem u kome se kuvao okršnjak i slanina (podbradak) mmmmm mljac
Re: Proja na Drežnički način
branco dobar Rezept.-za Proju.
Znaci nisu ljudi zaboravili da je to za mnoge bio "Kruh-svakidasnji". Lijepo da se ta tz.stara Hrane nezaboravi. Za mene je bio Kukuruzni kruh "mijesani sa bijelim brasnom" najbolji kruh izuzev dobre Pogace , ili "Preske" Pogace i to tople preske pogace.
branco hvala za tvoje postove.
Bok
Znaci nisu ljudi zaboravili da je to za mnoge bio "Kruh-svakidasnji". Lijepo da se ta tz.stara Hrane nezaboravi. Za mene je bio Kukuruzni kruh "mijesani sa bijelim brasnom" najbolji kruh izuzev dobre Pogace , ili "Preske" Pogace i to tople preske pogace.
branco hvala za tvoje postove.
Bok
Re: Proja na Drežnički način
Sjećam se nekog jela,,zvalo se "kljukuša",,,neki kruh sa puno češnjaka!
Branko,,de napiši kako se to radilo?
I kad smo kod klope već,,dželadija me zanima,,,kljukušu baš i nisam volio ali dželadiju da!
A nebih je znao napraviti po naški!
Branko,,de napiši kako se to radilo?
I kad smo kod klope već,,dželadija me zanima,,,kljukušu baš i nisam volio ali dželadiju da!
A nebih je znao napraviti po naški!
Re: Proja na Drežnički način
Danas sam pravio masnicu od sira po receptu moje mame, to je bilo onako telefonski pa nemojte mislit da je bila tako dobra kako izgleda, mami je to jednostavno za objasnit al kad je trebalo razvuć tjesto e tu je nastao problem pa je tu bilo tjesta i po podu i na glavi, u gaćama, na prozoru... nekoliko puta vraćano natrag u grudu al kad se pogleda ipak izgleda dobro, na kraju kad se ispeklo bilo je (skoro) jestivo
Uzme se malo više od pola kile brašna (obično brašno glatko), napravi se rukom u sredini rupica kao kad se mjesi kruh, doda se 1 ili 2 jaja (zavisi koliko se ima a poželjno da budu domaća), malo soli, malo germe ili praška za pecivo i viljuškom se to umješa, odmah se počme dodavat po malo tople vode i mjesi se sve više a tad se može i drvenom žlicom mješat, kad se već umjesilo dosta brašna dalje se mjesi kao kruh a tjesto bi trebalo bit malo rjeđe da se lakše razvuče poslije. Kad se tjesto umjesi prereže se na onoliko gruda koliko ćemo imat štruca (moja mama kaže - juke a neznam otkud joj taj naziv )masnice (moja mama podjeli na 3 pa kad razvalja tjesto bude il 6 kad se preklope ili prerežu po pola, ja sam imao jedva 3 jer se nije dalo razvaljat ) onda se ostavi u brašnu sa strane da stoji oko 15 - 20 minuta da se malo razabere pa se lakše razvuče.
Za vrijeme dok se tjesto diže u posudu stavimo pola kile sira iz kutijice ili vrećice, 1 kiselo vrhnje, 1 ili 2 jaja (isto zavisi kako kokoši nesu, ako se ima bolje stavit 2), malo soli i malo više šećera, to se sve dobro izmješa viljuškom (nesmije se mikserom).
Zatim kad se tjesto malo razabralo pobrašni se radna površina, bilo daska ili kuhinjski stol (ja sam na kuhinjskom stolu jer je veći) uzme se jedna gruda tjesta i najprije malo rukom se pritisne da bude plošna a onda dalje oklagijom (kod nas kažu takačom a tu nekima posluži i drška od metle ) rastače se što se može više da bude čim tanje, kad se nemože više oklagijom onda se još malo na rukama razvuče da bude čim tanje, kad je tjesto dovoljno tanko počmemo nadjevat, najprije uzmemo ulja pa namastimo po tjestu a onda žlicom stavljamo pripremljenu smjesu od sira po tjestu, pazimo da jednako rasporedimo tako da ostane za sve jednako, kad smo pokrili tjesto malo žlicom popravimo i razvučemo da bude otprilike sve pokrito (ovdje neki još narežu kapule pa dodaju kapulu krupnije narazanu ali meni nije baš nešto fina kad se pravi sa kapulom) onda smotamo tjesto u rolu, ako radimo to na stolnjaku onda samo podignemo ovaj kraj i ono se samo smota pa ga onda preklopimo (a može se i prerezat po sredini)i stavimo u namašćen protvan ili tepsiju i ostavimo sa strane malo nakrenuto da se ne razvuče po cjeloj tepsiji dok se priprema druga) a dalje pripremamo drugu isto kao i ovaj prvi.
Kad je sve gotovo ako je malo ostalo smjese od sira (bajtraga) poprska se po masnici odozgor i masnicu metnemo u pećnicu zagrijanu na 200 stepeni. peče se malo više od pola sata a mama kaže i skoro 45min. Kad je gotova izvadi se van i pokrije krpom da malo omekša a onda kad se izreže i zamiriši čuje se do po sela, nema toga ko bi joj odolio mmmm mljac pozove se susjedu i ostale i navali narode, masnica plane u roku odmah
Ako neko hoće pogledat više fotografija kako se pravilo ovo remek djelo nek posjeti ovaj link http://www.facebook.com/media/set/?set= ... 931&type=1
Uzme se malo više od pola kile brašna (obično brašno glatko), napravi se rukom u sredini rupica kao kad se mjesi kruh, doda se 1 ili 2 jaja (zavisi koliko se ima a poželjno da budu domaća), malo soli, malo germe ili praška za pecivo i viljuškom se to umješa, odmah se počme dodavat po malo tople vode i mjesi se sve više a tad se može i drvenom žlicom mješat, kad se već umjesilo dosta brašna dalje se mjesi kao kruh a tjesto bi trebalo bit malo rjeđe da se lakše razvuče poslije. Kad se tjesto umjesi prereže se na onoliko gruda koliko ćemo imat štruca (moja mama kaže - juke a neznam otkud joj taj naziv )masnice (moja mama podjeli na 3 pa kad razvalja tjesto bude il 6 kad se preklope ili prerežu po pola, ja sam imao jedva 3 jer se nije dalo razvaljat ) onda se ostavi u brašnu sa strane da stoji oko 15 - 20 minuta da se malo razabere pa se lakše razvuče.
Za vrijeme dok se tjesto diže u posudu stavimo pola kile sira iz kutijice ili vrećice, 1 kiselo vrhnje, 1 ili 2 jaja (isto zavisi kako kokoši nesu, ako se ima bolje stavit 2), malo soli i malo više šećera, to se sve dobro izmješa viljuškom (nesmije se mikserom).
Zatim kad se tjesto malo razabralo pobrašni se radna površina, bilo daska ili kuhinjski stol (ja sam na kuhinjskom stolu jer je veći) uzme se jedna gruda tjesta i najprije malo rukom se pritisne da bude plošna a onda dalje oklagijom (kod nas kažu takačom a tu nekima posluži i drška od metle ) rastače se što se može više da bude čim tanje, kad se nemože više oklagijom onda se još malo na rukama razvuče da bude čim tanje, kad je tjesto dovoljno tanko počmemo nadjevat, najprije uzmemo ulja pa namastimo po tjestu a onda žlicom stavljamo pripremljenu smjesu od sira po tjestu, pazimo da jednako rasporedimo tako da ostane za sve jednako, kad smo pokrili tjesto malo žlicom popravimo i razvučemo da bude otprilike sve pokrito (ovdje neki još narežu kapule pa dodaju kapulu krupnije narazanu ali meni nije baš nešto fina kad se pravi sa kapulom) onda smotamo tjesto u rolu, ako radimo to na stolnjaku onda samo podignemo ovaj kraj i ono se samo smota pa ga onda preklopimo (a može se i prerezat po sredini)i stavimo u namašćen protvan ili tepsiju i ostavimo sa strane malo nakrenuto da se ne razvuče po cjeloj tepsiji dok se priprema druga) a dalje pripremamo drugu isto kao i ovaj prvi.
Kad je sve gotovo ako je malo ostalo smjese od sira (bajtraga) poprska se po masnici odozgor i masnicu metnemo u pećnicu zagrijanu na 200 stepeni. peče se malo više od pola sata a mama kaže i skoro 45min. Kad je gotova izvadi se van i pokrije krpom da malo omekša a onda kad se izreže i zamiriši čuje se do po sela, nema toga ko bi joj odolio mmmm mljac pozove se susjedu i ostale i navali narode, masnica plane u roku odmah
Ako neko hoće pogledat više fotografija kako se pravilo ovo remek djelo nek posjeti ovaj link http://www.facebook.com/media/set/?set= ... 931&type=1
Re: Proja na Drežnički način
Dobro si to smuljao, čak i sliči na masnicu, a kakv je okus bolje da ne znam. Malo je zagorjela, ali za prvi put može proći.
Ovakva je bila kod mene neki dan (ali nisam ja pravio )
Ovakva je bila kod mene neki dan (ali nisam ja pravio )
Re: Proja na Drežnički način
Uh a da mi je to vidjet kakva bi bila da si ju ti pravio majko mila našto bi bila nalika - na kotač od Fiće? ha ha ha
Re: Proja na Drežnički način
Decki Masnice izgledaju zaista ukusne ..Jurica je napisao/la:Dobro si to smuljao, čak i sliči na masnicu, a kakv je okus bolje da ne znam. Malo je zagorjela, ali za prvi put može proći.
Ovakva je bila kod mene neki dan (ali nisam ja pravio )
Re: Proja na Drežnički način
branco
daj zavrijeme kuhanja i pecenja ispricaj jos neku intresantnu pricu .
daj zavrijeme kuhanja i pecenja ispricaj jos neku intresantnu pricu .
Re: Proja na Drežnički način
Nikako da se nakanim da ti napišem recept za Dželadiju pa ću sad tebi i ostalima (URBI & ORBI ) to napisatipat_nick je napisao/la:Sjećam se nekog jela,,zvalo se "kljukuša",,,neki kruh sa puno češnjaka!
Branko,,de napiši kako se to radilo?
I kad smo kod klope već,,dželadija me zanima,,,kljukušu baš i nisam volio ali dželadiju da!
A nebih je znao napraviti po naški!
Dželadija na Drežnički način (moje mame ): Za 3 -4 tanjura dželadije uzmemo 2 sušene (nije bitno ako nije do kraja suho, dovoljno je da bar malo bude u dimu ili na zraku) svinjske nogice, 2 uha ako imamo metnemo i nekoliko 3 - 4 kožice, neko stavi i rep (naravno radi se sve od svinjetine) al moja mama rep kuva na zelju pa joj je to šteta mećat u dželadiju, ako nemaš baš sve od ovoga onda možeš kuvat i same nogice al onda ih staviš 4 ili više i to sve staviš u visoku posudu (lonac od možda 4 - 5 litara) nalijemo vodom do vrha a bolje odmah naliješ više vode tako da netrebaš poslije dolivat i kuvaš to par sati na srednjoj vatri (na plinu na manjem kolu) i kuhaš to dok se nogice ne raskuvaju i meso se lako odvaja od kostiju. Kad je meso gotovo odvojimo od kostiju i rasporedimo u tanjure ili kakve zdjelice a može i u jednu veću posudu bez djeljenja, pošto je vjerovatno slano samo od sebe pa netreba dodatno solit al svejedno probaš pa ako treba malo dosoliš, ako mećeš u zasebne tanjure onda u svaku tanjur staviš jednako mesa i doliješ onu vodu (juhu) u kojoj se meso kuhalo, ozgor pospeš bjelog luka (češnjaka) po volji, obavezno mljevenog papra i po volji ako hoćeš crvene paprike i to onda staviš na ledeno mjesto ili frižider ili u špajzu i ostavimo to preko noći da se ohladi i stisne (pazi da mačka ne uđe jer ćeš ostat bez svega ) i drugi dan (a može i koji dan poslije jer dželadija na hladnom može dugo ostat dobra) najbolje skuvat mekane palente ili proje al dobra je i sa kruhom naravno jede se ledena i samo ju možeš stavit na stol malo ranije da nije jako ledena al nikako ne na peć i dobar tek
Re: Proja na Drežnički način
Oh dobra Masnica. Decki dobri ste - pravi Emancipirani muskarci.Jurica je napisao/la:Dobro si to smuljao, čak i sliči na masnicu, a kakv je okus bolje da ne znam. Malo je zagorjela, ali za prvi put može proći.
Ovakva je bila kod mene neki dan (ali nisam ja pravio )
Moja baka je pravila najbolju Masnicu u Rakovici i to sa Sirom.
Bog
Online
Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 0 gostiju.