Dreznik grad 1964 godine

Teme isključivo vezane uz rakovački kraj
Odgovori
Sinisa
Pisac meraklija
Pisac meraklija

Re: Dreznik grad 1964 godine

Post Postao/la Sinisa » 07 srp 2011, 07:27

branko je napisao/la:Neznam kako to tamo izgleda, al mislim da je dosta komplicirano, slušao sam neke da su išli po nekoliko puta dok su uopće skužili kako tražiti ono što te zanima, moja prijateljica je poslije rata odnekud (možda baš od njih iz arhiva) dobila neku knjigu u kojoj je dosta obrađen Drežnik, al morao bi ju pitat kako se ta knjiga zove i di ju je dobila (posudila, kupila, mada sumnjam da bi ju ona kupila). Koliko si uporan nesumnjam da ćeš uspjet. Jozef bi mogao biti Nikolin did jer je Nikola imao brata Josu a obično se djeci davalo didovo ime (ili nekog od rođaka koji je poginuo u ratu, a fala bogu kod nas nije falilo ratova :? )
Ako dobro znas njemacki i razni rukopisi nisu ti problem nije tako tesko. Obzirom da ja ne znam njemacki meni je malo veci problem. No postoje ljudi koji ce mi prevesti. Dobra stvar je sto su austrijanci bili dobro organizirani te su sve vodili. Tako recimo ima glavni urudzbeni zapisnik za cijelu pukovniju u koji su stavljali sve sto su zaprimali. Takodjer ima i kazalo prema glavnom urudzbenom zapisniku u kojem su pisali prezimena i kratke natuknice te urudzbeni broj. Tako da se prema tom kazalu pogleda u urudzbeni zapisnik o cemu se radi i onda se u spisu vidi predmet. Opet je problem sto je nesto zagubljeno tako da se ne moze po svim godinama rekonstruirati. Pored toga rad u arhivu zahtijeva dosta truda i vremena i moze se mjeriti s mjesecima a ponekad i godinama. Idealno za one koji ne znaju sto bi radili u zivotu. :--k

Sinisa
Pisac meraklija
Pisac meraklija

Post Postao/la Sinisa » 15 srp 2011, 14:42

U knjizi Paula Kessera o Ogulinskoj pukovniji spominje se ranjavanje Demetra Kossanovica u Italiji u ratu protiv Napoleona kad je sto izginulo sto ranjeno oko 800 ljudstva pukovnije. Taj je bio nadporucnik.
No ima prica oko tih Kosanovica onako kako je to Branko spomenuo. o tom Kosanovicu koji je dosao iz Crne gore i bio je kapetan i mjernik u austrijskoj vojsci te su mu dali u zadatak da naseli dreznik. On je pokupio od Brinja ljude i naselio ih ali je jednom prilikom kad je narod bio u crkvi koja je bila blizu groblja na mjestu koje se naziva crkviste i tamo se molili upali su turci i sve ih pobili. Onda je taj Kosanovic morao skupljati nove ljude i naseljavati ih.
Kod Kesera stoji kako je Dreznik zauzet 1788 te je potvrdjen mirom iz 1791. Zanimljivo je kako je i austrijski car tada pohodio to podrucje. Tijekom borbi protiv Napoleona dobar dio Ogulinske pukovnije odlazi u Italiju i Turci ponovno zauzimaju dreznik negdje oko 1809. No uspostavom ilirskih provincija pod zapovjednistvom marsala Marmona tada Ilirski strijelci kako su ih zvali prodiru skroz do Bihaca te im turci placaju i odstetu za ono sto su popalili tako da stanovnistvo koje je bilo u zbijegu ponovno naseljava Dreznik. S time i ova pradjedovska prica dobija na neki nacin potvrdu.

branko
Pisac meraklija
Pisac meraklija

Post Postao/la branko » 19 srp 2011, 12:04

Jučer sam razgovarao sa ovom časnom što smo išli na Klek, pa mi priča kako je došla jedna delegacija iz Turske na Udbinu kad se počela gradit crkva Hrvatskih mučenika gore i tražili od Biskupa da se zaustavi gradnja, jer da su čuli da Hrvatska gradi crkvu na mjestu masovne grobnice di su pokopani turci iz one bitke na Krbavskom polju (navodno je tad poginulo oko 10 000 Turaka) al kad im je Biskup pojasnio da se crkva gradi u spomen svim Hrvatskim mučenicima kroz povjest a ne samo onima iz te bitke i da će biti spomenuti i ti Turci, odustali su od zabrane. Tom prilikom donjeli su sa sobom jednu veliku debelu knjigu (časna pokazuje "ovako debelu" pa rukom odmjeri oko 20cm) sad ja mislim da nije baš tolika al možda i je nekakva velika, i u toj knjizi da je sve precizno zapisano, naročito o tome s kim je ko pregovarao, ko je koga di prevario u dogovorenom, koliko stanovnika gdje živi u tim krajevima uz granicu, ko je zapovjednik koje utvrde... sve precizno zapisano, tako da je biskup odlučio poslati jednoga studenta i stipendira ga, čini mi se da se zove Antun Božić al nisam siguran, koji da se začudio kad je vidio koliko arhivske građe ima u Turskoj, navodno puno više nego u Austriji, pa je Biskupija sad poslala i jednu studenticu na studij u Tursku i sad će se istraživati arhivi tamo da se dokuči povjest ovih krajeva. Bit će vrlo zanimljivo vidjet što će se naći tamo :lol:

Sinisa
Pisac meraklija
Pisac meraklija

Post Postao/la Sinisa » 19 srp 2011, 13:27

Iz Senjske biskupije?

branko
Pisac meraklija
Pisac meraklija

Post Postao/la branko » 19 srp 2011, 13:35

Ne kužim ovo, što te muči iz Senjske biskupije?

Sinisa
Pisac meraklija
Pisac meraklija

Post Postao/la Sinisa » 19 srp 2011, 17:45

Razgovarao sa suautorom knjige o Drezniku i on kaze kako u Senjskoj biskupiji bi bilo nekih podataka.slika

branko
Pisac meraklija
Pisac meraklija

Post Postao/la branko » 19 srp 2011, 17:55

otkud ti ova slika, kad je to slikano?

Sinisa
Pisac meraklija
Pisac meraklija

Post Postao/la Sinisa » 19 srp 2011, 18:07

Nasao na aukcijama.hr. razglednica iz 1939. godine.

branko
Pisac meraklija
Pisac meraklija

Post Postao/la branko » 19 srp 2011, 18:36

Uh, ko bi rekao da se i tamo može nać takvih slika, znači ipak treba uvijek ić na sva ta događanja jer nikad neznaš kad možeš naić na nešto 8)

Sinisa
Pisac meraklija
Pisac meraklija

Post Postao/la Sinisa » 20 srp 2011, 15:00

Svakako. Da li je bilo kakvih razglednica dreznika u proslosti? Bavi li se tko s kolekcionarstvom?

Jurica
Site Admin
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la Jurica » 20 srp 2011, 15:12

branko je napisao/la:Uh, ko bi rekao da se i tamo može nać takvih slika, znači ipak treba uvijek ić na sva ta događanja jer nikad neznaš kad možeš naić na nešto 8)
A vidi tek ovo, nekadašnji spomenik u Rakovici preko puta ambulante.

slika

Sinisa
Pisac meraklija
Pisac meraklija

Post Postao/la Sinisa » 27 srp 2011, 21:51

Mislim da je ovo svjetska ekskluziva. Clanak iz 1935 godine.
đslika

Sinisa
Pisac meraklija
Pisac meraklija

Post Postao/la Sinisa » 27 srp 2011, 22:00

slika
slika

Sinisa
Pisac meraklija
Pisac meraklija

Post Postao/la Sinisa » 27 srp 2011, 22:12

slika

branko
Pisac meraklija
Pisac meraklija

Post Postao/la branko » 27 kol 2011, 08:59

:( Evo danas je tužna godišnjica od pogibije tj. ubojstva Općinskog bilježnika Nikole Kosanovića. Valjalo bi da Srbi dobro pročitaju o zločinima koje su činili od 1918. pa do 2. svj. rata i tome što su sve činili Hrvatima u Hrvatskoj za tih 20-ak godina pa bi im bilo puno lakše razumjet kasnije događaje, nažalost isto tragične odmazde u ratu... :cry:

Odgovori

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 0 gostiju.