Devastacija plitvickih jezera

Teme isključivo vezane uz rakovački kraj
Odgovori
Sinisa
Pisac meraklija
Pisac meraklija
Postovi: 595
Pridružen/a: 26 svi 2010, 13:24

Devastacija plitvickih jezera

Post Postao/la Sinisa » 21 ožu 2012, 14:22

Krešimir Ilić iz inspekcije Ministarstva zaštite okoliša i prirode potvrdio je da su inspektori zaštite prirode obišli teren, utvrdili devastacije te da su radovi počinjeni ljudskom rukom. Naglasio je i kako je inspekcijska služba svojim nadzorom na terenu utvrdila da su radovi izvođeni bez dopuštenja Uprave za zaštitu prirode čime je prekršen Zakon o zaštiti prirode te kako je već to dovoljan temelj za podizanje optužnog prijedloga i za sankcioniranje odgovornih osoba unutar Javne ustanove Nacionalnog parka Plitvička jezera te rekao da je inspekcija u nadzorima prikupila i njihove izjave, prenosi Hina.

Stručna voditeljica Javne ustanove Nacionalnog parka Plitvička jezera Antonija Dujmović izjavila je kako su na Plitvičkim jezerima počele promjene u kanjonu Korane 2008. i 2009. kad je zbog leda, snijega i velike vode došlo do loma barijera.

- Dakle, jedan veliki utjecaj na to je imala priroda, a je li netko drugi intervenirao mi to ne možemo sada znati, ali ja odgovorno tvrdim da to nisu naši djelatnici, izjavila je.

Anđelko Novosel iz HGD-a naveo je da su u Nacionalnom parku Plitvička jezera utvrdili devastaciju sedrenih barijera nakon što su 1. studenog prošle godine o tome zaprimili anonimnu dojavu.

Teška devastacija

- Rezultati pregleda pokazali su da je između 3. Koranskog slapa i Sastavaka zabilježeno ukupno 24 prokopa sedrenih barijera na 10 točaka. Na 17 retencija prokopima su snižene razine vode od 0,2 do 0,5 metara. Na sedam barijera prokopani su duboki usjeci radi čega su jezera u potpunosti ostala bez vode. Duž nižih poprečnih kota isušenih jezera formirala se matica Korana s rukavcima. Prirodni vodostaj poremećen je i snižen na cijeloj duljini promatranog područja, istaknuo je i kazao

kako se radi o vrlo teškoj devastaciji geološke baštine Republike Hrvatske.

Odgovori

Online

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 23 gosta.