Kolektor u Drežniku
Re: Kolektor u Drežniku
PS
Vidim da na forumu bas i nema puno forumasa. Nema ih zato jer ljudi nisu upoznati s ovim forumom te predlazem moderatoru i autoru foruma da na komade A4 papira isprinta samo adresu foruma polijepi po opcini. Siguran sam da ce uroditi plodom.
Vidim da na forumu bas i nema puno forumasa. Nema ih zato jer ljudi nisu upoznati s ovim forumom te predlazem moderatoru i autoru foruma da na komade A4 papira isprinta samo adresu foruma polijepi po opcini. Siguran sam da ce uroditi plodom.
-
- Pisac meraklija
- Kontakt:
Potpuno si u pravu Novosel! Tako gledam Slunj gdje gradonacelnik iskoristava svoj polozaj maximalno i zalosno je sto nitko nista ne poduzima (gradi semafore i kruzne tokove za svoju auto skolu na racun grada)! I na zalost nisam u Hr vec zivim u Svici, mislim da bi se malo aktivnije ukljucio u neke stvari da sam u Hr! A na forum svratim svaki dan pa se cujemo!
Pozdrav!
Pozdrav!
Kad umrem idem u pakao!!!
U Lipovaci sam vec bio!!!
U Lipovaci sam vec bio!!!
Hallo Novose¨!
OK-jedan dio stima sta si napisal ili bolje reci objasnil o"dreznickom" NE
ali ovo o nogostupu u Rakovici sta pises to nestoji.
1- Potreba nogostupa nema sa Starosti stanovnista nikakve veze. Nogostup je za sve osobe koje hodaju , nogostup je "SIGURNOST" cak broji i u kulturnu izgradnju.
2-Parkiraliste isto pripada u sigurnosni dio i u kulturni dio za domace kao i za Turiste.
3.Skola je izvor kulture...........
Kolektor - Procistac -Da to bi zaista trbalo imati mjesto kao Rakovica.
Ja mislim da tu ima nekih Intresa i prepreka izmedju TZ. Politicki stranaka.....
-Narod u opcini Rakovica malo se ulijenil i nema nekih velikih Incijativa vec sve prepusta pojedinim Politickim strankama.
-Uz Pozdrav
Ursel
OK-jedan dio stima sta si napisal ili bolje reci objasnil o"dreznickom" NE
ali ovo o nogostupu u Rakovici sta pises to nestoji.
1- Potreba nogostupa nema sa Starosti stanovnista nikakve veze. Nogostup je za sve osobe koje hodaju , nogostup je "SIGURNOST" cak broji i u kulturnu izgradnju.
2-Parkiraliste isto pripada u sigurnosni dio i u kulturni dio za domace kao i za Turiste.
3.Skola je izvor kulture...........
Kolektor - Procistac -Da to bi zaista trbalo imati mjesto kao Rakovica.
Ja mislim da tu ima nekih Intresa i prepreka izmedju TZ. Politicki stranaka.....
-Narod u opcini Rakovica malo se ulijenil i nema nekih velikih Incijativa vec sve prepusta pojedinim Politickim strankama.
-Uz Pozdrav
Ursel
Nedavno je nacelnik na jednom svom istupu pokusao usporediti razvoj Rakovice s jednim Njemackim gradom. Konkretno radilo se o javnoj raspravi vezano za donosenje prostornog plana. Kazao je kako bi se trebali ugledati na njihovu sloznost, a pri tome je zaboravio da Njemacka za svoj razvoj donosi dukorocne strategije razvoja. Oni su znali nakon 45. kako ce danas izgledati njihov okolis (izgradjenost, infrastruktura, industrija itd.). Gdje ce se sto graditi u prostoru. To se naravno danas vidi. Isto je i u Svicarskoj, zar ne Lipovcan? Zelim kazati da kada govorimo o razvoju tada moramo imati strategiju, a to znaci dugorocan detaljan plan razvoja: prihvatljive i neprihvaltjive grane gospodarstva, plan naseljavanja, izgradnje, infrasatruktura itd. Prostorni plan je posljednja stepenica u definiranju razvoja. Kao u cijeloj Hrvatkoj niti u Rakovici se ne zeli govoriti o strategiji razvoja vec se nastoji raditi radi stihijski s ciljem privlacenja "vanjskih investitcija" pod svaku cijenu. Suludo!
Naravno da su nogostup, skola, parkiraliste potrebni. Ali te investicije moraju biti dio strategije razvoja. Jednostavno nije logicno sagraditi jedan zid u kuci, a zatim razmisljati kako ce izgledati drugi zid. Pri gradnji kuce valjda znamo kako ce nam izgledati i njezin okolis. Jednostavno moramo znati kakav je prioritet takvim, ne jeftinim, investicijama i gdje je njihovo mjesto u strategiji razvoja. Slicna prica je i sa procistacem. Objasnio sam je.
Osobno se zalazem da Rakovica bude jedna od rijetkih opcina koja ce imati svoju strategiju koja ce biti napisana prvenstveno u korist domaceg stanovnistva. Po mojem misljenju Rakovica ima takve resurse da se pametnim planiranjem moze osugurati buducnost lokalnom stanovnistvu i buducim generacijama, da domaci ljudi budu svoji gazde, a ne da se mahnito traze "strani ulagaci" pod svaku cijenu i takvim se "ulagacima" nudi vrlo vrijedna opcinska zemlja za 0,17 kn/m2. Jer jednom kada se zemlja proda GOTOVO JE!
Naravno da su nogostup, skola, parkiraliste potrebni. Ali te investicije moraju biti dio strategije razvoja. Jednostavno nije logicno sagraditi jedan zid u kuci, a zatim razmisljati kako ce izgledati drugi zid. Pri gradnji kuce valjda znamo kako ce nam izgledati i njezin okolis. Jednostavno moramo znati kakav je prioritet takvim, ne jeftinim, investicijama i gdje je njihovo mjesto u strategiji razvoja. Slicna prica je i sa procistacem. Objasnio sam je.
Osobno se zalazem da Rakovica bude jedna od rijetkih opcina koja ce imati svoju strategiju koja ce biti napisana prvenstveno u korist domaceg stanovnistva. Po mojem misljenju Rakovica ima takve resurse da se pametnim planiranjem moze osugurati buducnost lokalnom stanovnistvu i buducim generacijama, da domaci ljudi budu svoji gazde, a ne da se mahnito traze "strani ulagaci" pod svaku cijenu i takvim se "ulagacima" nudi vrlo vrijedna opcinska zemlja za 0,17 kn/m2. Jer jednom kada se zemlja proda GOTOVO JE!
PS Osvrnuo bih se samo i na pitanje politickih stranaka. Opcina Rakovica je premala po broju stanovnistva da bi se djelila po stranackoj pripadnosti. Po meni je ovdje samo pitanje da li netko zeli da se opcina razvija ili ne. Da li se zeli raditi za opce dobro, bez figa u djzepu i zamagljivanja ociju ili se to ne zeli. Vlast u Rakovici ima enormnu odgovornost brinuti se o buducnosti 2300 dusa i uprtavljati s oko 220km2 zemlje. I to bi trebala biti glavna vodilja u upravljanju opcinom, ali bojim se da ne shvacaju kakva je to odgovornost, a prava su objerucke prihvacena.
Novosel je napisao/la:Pozdravljam sve forumase
Premda je proslo vremena od zadnjeg posta ipak cu napisati koju jer smatram da se radi o problemu koji nije rjesen, naprotiv!
Na samom pocetku moram izraziti svoj stav. Smatram da je neupitno da li je procistac potreban opcini ili nije. Svakako da je, ali ne na ovakav nacin. Da se posto - poto zeli prihvatiti rjesenje koje je za stanovnistvo opcine najnepovoljnije.
Na zalost moge cinjenice o projektu nikada nisu dosle do stanovnista jer ih se pokusava zatomiti i cijeli projet pokusava prikazati kao opcenarodno spasenje koje pruzaju Hrvatske vode i NPPJ.
Osobno sam prozvakako dokumentaciju i isto tako usprotivio projektu jer pausalne procjene ne mogu prihvatiti.
Pa evo nekoliko cinjenica:
a) Studija utjecaja na okolis napisana je za izgradnju procistaca na lokacijama postojecih ispusta Rasovaca i Jezerce. Lokacija Dresznik Grad ponudjena je alternativna i u hidrogeoloskom dijelu naglaseno je kako se za tu lokaciju, ukoliko bude odabrana, moraju obaviti dodatna istrazivanja. Autor studije g. Tedeschi u zakljucku navodi kako je lokacija Dreznik Grad nepovoljna i predlaze rjesavanje otpadnih voda NPPJ u Rastovaci i Jezercu. Moj je stav da je neprihvatljivo da se procistac otpadnih voda gradi u rasjednoj zoni i to na sustavu dvaju rasjeda od kojih je vjerojatno jedan aktivan. Drugo, neprihvatljivo je da se prociscena voda ispusta u korito Korane. Najveca opterecenost sustava bila bi u ljetnim mjesecima za najvece zege kada je korito suho. Iako neznam sto bi se uistinu desilo u takvom novom ekosustavu, ali se bojim da bi doslo do formiranja kaljuza. Neprihvatljive su tvrdnje kako se nista nece desiti ili kako ce ta voda ponirati. Pobogu pa ja kao geolog to ne mogu tvrditi dok se ne sprovedu istrazivanja. Smijesno je da se planski dozvoljava da se voda, cija je prociscenost na najvisem III stupnju, ponovno bakterioloski zagadjuje.
b) Projektant je u idejnom projektu favorizirao skupu madjarsku tehnologiju (koju zastupa), a da nije razradio druge dvije mogucnosti koje bi mozda bile povoljnije, a da ne govorim o tome da nije spomenuo kako u Hrvatskoj postoji povoljan i kvalitetniji know how. Prije svega zagovara se centralizirani sustav prociscavanja za NPPJ i opcinu Rakovica iako se u svijetu takvi sustavi napustaju jer je utvrđeno da kolektorske mreze, ma koliko god bile dobro napravljene, pustaju! Danas se na zapadu grade mali, automatizirani sustavi za savko selo zasebno i to na mjestima gdje je moguce postici gravitacijsko dotjecanje. Ne, nas projektant predvidja enormnu kolektorsku mrezu s mnostvom precrpnih stanica. Obzirom na iskustva zapadnih zemalja i nasu aljkavost mozemo pretpostaviti koilko bi uistinu bio koristan takav kolektorski sustav.
c) U idejnom projektu navedene su i faze izgradnje. Prvo bi se prikljucio NPPJ, a tek 10-15 godina poslije zapocela bi faza prikljucivanja puka Rakovice koja bi zavrsila za cca 20 g. Valja napomenuti da je studija isplativosti napisana za radoblje od 30 g. i to na samom pocetku studije izbacena je stavka amortizacije od 2 mil. kuna cime projekt postaje slabasno rentabilan. Drugim rijecima ovakav projekt mogao bi dovesti opcinu pred bankrot, a da nase stanovnistvo nikada ne vidi kanalizacijsku mrezu vec da svoje crne jame mora cistiti i sadrzaj kamionima odbvoziti u procistac. Vrlo izvjestan scenarij!
Nacelnik je mahnito trazio blagoslov struke za ovakav projekt, ali nije ga dobio. Naprotiv, npr. prof. dr. Malus s gradjevinskog fakulteta napisao je recenziju idejnog projekta koju mogu opisati kao vrlo objektivnu i britku ruseci pojekt u gotovo svakom vaznom poglavlju, ali u korist opcine.
Nacenik je i oformio povjerenstvo koje nikada nije okupljni jer ga nije sazvao. Povjerenstvo je bio sacinjeno od lokalnog stanovnistva i nekoliko strucnjaka. Funkcija bi mu bila da predlozi najprihvatljivije rjesenje za opcinu.
Moj prijedlog je bio da pokazemo da se kao partner Hrvatksim vodama zelimo aktivno ukljuciti u rjesavanje ovog problema i zatrazimo sredstva iz EU fondova. Time bi smo bili u poziciji odabrati rjesenje koje bi bilo prihvatljivo i za nas. Pokrenuo sa postupak s jednom agencijom koja se bavi takvim projektima i iz koje sam dobio uvjerenja da nece biti problem dobiti sredstva obzirom na turistički potencijal i razvijenost Rakovice. Kada sam sazvao sastanak, ideja je grubo opstuirana i mene se pokusalo diskreditirati.
Smijesne su tvrdnje kako je stanovnistvo opcine primitivno i lijeno koje cak dolaze i iz nacelnikova ureda. Naprotiv, smatram da je stanovnisto radisno i mudro, a primitivni su oni koji misle da ga mogu nasamariti losim projektima i koji bi posto poto podjeliti opcinsku zemlju stranim vazalima pod izlikom stranih investicija i od vlastitog naroda napravili kmetove. Ali to je neka druga tema. Puku valja objasniti sto se desava i oni koji su izabrani kao predstavnici tog puka neka se konacno pocnu tako i ponasati i raditi u njegovu korist.
Projekt procistaca kakav je danas na stolu nije u interesu rakovackog puka!
Sada bih se kratko osvrnuo na zacetnika ovog naslova i ispravio u nekoliko djelova njegova teksta. Kolektor nije pocistac vec sustav kanalizacijskog cjevovoda izmedju domacinstava, firmi i procistaca. Procistac u Zagrebu nije smjesten pored nebodera vec pored cvora Ivanja reka uz obilaznicu. Zagrebacki procistac nije niti smije biti primjer u ovoj raspravi jer je predmet kriminala s jedne strane, a htjeli mi to ili ne: za vremenskih prilika kada je atm tlak nizak njegova blizina se i te kako moze namirisati. Postoje vrlo jasni argumenti protiv ovakvog pristupa rjesavanja problema i postoje daleko kvlaitetniji nacin kako problem rjesiti na korist nasih ljudi ali se takva rjesenja odbacuju jer iziskuju RAD i AKTIVNOST!
Otvoren sam za pitanja
LP
Novosel
PS Predlazem svim stanovnicima opcine da budu aktivniji u javnom zivotu jer je to u njihovom interesu. Da taze objasnjenja za sve postupke vladajucih.
Ufff ovdje je puno toga napisano od kad sam se ja zadnji put pojavio. Moramo ići redom.
a) Kažeš da se pročišćena voda ne bi trebala pustati u Koranu. A gdje bi se trebala pustati? Pobogu, Rakovica se nalazi na krškom terenu, sve je šuplje Novom ekosustavu? Kaljuže? Pa i sad se stvaraju lokve kad se Korana povuče. Evo jedan citat:
"'Siva voda' – pročišćena otpadna voda iz komunalnog postrojenja koja nije sasvim pitka – ima široku primjenu. Tu spadaju ponovno punjenje površinskih vodenih tokova, opskrba industrijskih procesa, navodnjavanje pojedinih usjeva i čak se može koristiti kao dodatak čistoj vodi. " - http://www.gradimo.hr/Ponovno-koristenj ... /7388.aspx .
b) Projektant nije posao dobio na ljepe oči nego putem javnog natječaja. Isto će se tako putem javnog natječaja odabrati izvođač radova. Sumnjam da bi se netko iz općine ili parka išao igrati s javnim natječajima jer bi automatski
dobio tužbu (druge tvrtke bi ih tužile). Što se tiče tehnologije, koja je to hrvatska tehnologija koju ti zagovaraš? Jesi siguran da je ta tehnologija razvijena i napravljena u hrvatskoj ili se samo radi o poznatom hrvatskom poslovnom modelu uvezi za 100 prodaj za 300. Po meni, treba biti izabrana najbolja tehnologija, nije bitno dali je Hrvatska, Mađarska ili nečija druga.
c) Projekt nije rentabilan??? Pa upravo zato moramo gurati da se što prije izgradi kolektor jer nitko nije lud da gradi nerentabilne uređaje. Kažeš da se po svakom selu treba graditi jedan kolektor, to je po tebi rentabilno? Tko bi to platio? Ti? Pa čovječe boži, kolektor u Rakovici još godinama neće biti rentabilan zato što nas ima 2500. Tvoj plan je da nekome predložiš jedan kolektor po selu??? Kome će to biti rentabilno? Upravo zato se i gura zajednički projekt sa JUNPPJ kako bi i oni pokrili jedan dio troškova održavanja istog i na taj način učinili uređaj koliko toliko rentabilnim.
A što se tiče toga da naše stanovništvo svoje "crne jame" mora prazniti i kamionima u Karlovac voziti, taj zakon je već sad na snazi. Samo ga nitko ne provodi. Da se taj zakon provodi i da dođe inspekcija na teren i kazni sva ona domaćinstva koja nemaju račune za odvod otpadnih voda, onda bi se situacija promijenila i svi bi pljuvali po općini zašto nije i prije napravila kolektor. Mislim da je to jedini način da se naši ljudi nauče pameti. Oderi im kaznu pa ćeš onda vidjeti kako će se zalagati za kolektor.
d) Kažeš da si razgovarao s jednom agencijom i da si dobio jamstva? Pa to je notorna glupost, da se dobije i lipa iz EU fondova trebaju godine i nitko ne može davati jamstva u ime EU jer se sve radi putem natječaja. Nema šanse da EU dodijeli sredstva za nerentabilne projekte!!! Nisam siguran, ali čini mi se da je već predviđeno da će EU platiti jedan dio ovog kolekotra.
e) U smještaj kolektora u Zagrebu neću ulaziti. Ima puno primjera di su kolektori smješteni u centar grada. Uz redovno održavanje i dobru konstrukciju nikad se smrad iz toga neće čuti. A i da se čuje, kome bi to smrdilo tamo u onoj pustopoljini, kilometar udaljenoj od prve kuće?
f) Koji su to privatni interesi?
g) Na kraju svega ovoga mogu zaključiti sljedeće. Gospodine Novosel, meni se čini da upravo vi imati osobne interese širiti paniku i nelogične konstatacije u vezi ovog projekta. Neznam dali su ti interesi politički, materijalni (predlažete hrvatske tehnologije?, razgovarali ste s jednom agencijom koja "jamči"? itd...) ili neki drugi?
h) Neznam tko je rekao da je stanovništvo općine primitivno i lijeni (čini mi se upravu vi u svom postu?), ja sam samo naveo citate sa Facebook stranice "pokreta otpora" među kojima se može naći riječi poput "govnara". Mislim da to govori samo za sebe.
Ti bi osnova park prirode? Ma pa to je super. Zaposlilo bi se 3 ljudi i to sezonski? To je jeben plan razvoja, trebao bi se sljedeće godine kandidirati za ministra gospodarstva. Očigledno je da si jako sposoban.Novosel je napisao/la:Lipovcan pozdrav,
Osobno big bio daleko zadovoljniji kada bi se ljudi vise angazirali oko problema i zahtjevali cjelovite odgovore na pitanja poput procistaca, Vecina puka Rakovice smatra kako njihova vlast dobro radi, a to je zapravo privid. Jer ja pitam sto ce Rakovici nogostup, skola ili parkiraliste kada je sve manje mladih. Ljudi odlaze jer nemaju perspektivve. Osobno se zalazem i za osnivanje parka prirode na području izmedju Masvine i Lipovace koji bi se nadovezivao na NPPJ i sigurno privukao velik broj turista. Smatram da je to zapravo jedino logicno rjesenje za razvoj i davanje kruha u ruke mladim ljudima jer ce se samo tako moci zadrzati gosti, a ako se zadrze prespavat ce u domacim pansionima, kuipiti koji domaci suvenir pojesti u domacem restoranu. Na zalost ta ideja je pribijena na stup srama. Vladajuci bi radje da neki stranac "kupi izvore i neka si on organizira turizam" kako je rekao nacenik.
Unatoc silnim prirodenim resursima vlast od naroda zeli napraviti kmetove zazivajuci strani kapital kao da ce on pomoci domacim ljudim da postanu svoje gazde.
Ovo je naravno neka druga tema, ali je goruca i uistunu bih volio kada bi se mladi ljudi vise ukljucili u javni zivot jr jadikovanje po birtijama nece nista promijeniti.
LP
Rakovici trebaju tvornice, hoteli, shopping centri, farme i sl. Nitko neće otvarati nove poslovne objekte ako nema osnovne infrastrukture (recimo ako nema kolektora cijena održavanja jednog hotela se jako povisuje i investitor odlazi tamo gdje su otpadne vode riješene).
Ne može općina direktno otvarati radna mjesta. Nismo više u komunizmu. Na privatnicima je teret razvoja turizma. Općina može pomoći indirektno, stvarajući uvijete za privatne investitore.
Dovoljno o tvojoj intelektualnoj širini govori tvoje protivljenje školama, nogostupima, kolektorima i ostalim projektima koje kulturni ljudi uzimaju zdravo za gotovo.
Pa ti bi se definitivno trebao kandidirati na sljedećim izborima. Pun si ideja.Novosel je napisao/la:Nedavno je nacelnik na jednom svom istupu pokusao usporediti razvoj Rakovice s jednim Njemackim gradom. Konkretno radilo se o javnoj raspravi vezano za donosenje prostornog plana. Kazao je kako bi se trebali ugledati na njihovu sloznost, a pri tome je zaboravio da Njemacka za svoj razvoj donosi dukorocne strategije razvoja. Oni su znali nakon 45. kako ce danas izgledati njihov okolis (izgradjenost, infrastruktura, industrija itd.). Gdje ce se sto graditi u prostoru. To se naravno danas vidi. Isto je i u Svicarskoj, zar ne Lipovcan? Zelim kazati da kada govorimo o razvoju tada moramo imati strategiju, a to znaci dugorocan detaljan plan razvoja: prihvatljive i neprihvaltjive grane gospodarstva, plan naseljavanja, izgradnje, infrasatruktura itd. Prostorni plan je posljednja stepenica u definiranju razvoja. Kao u cijeloj Hrvatkoj niti u Rakovici se ne zeli govoriti o strategiji razvoja vec se nastoji raditi radi stihijski s ciljem privlacenja "vanjskih investitcija" pod svaku cijenu. Suludo!
Neka se općinska zemlja daje u najam potpuno besplatno. Bolje i to nego da stoji zapuštena i neobrađena. Bolje da se nekome pokloni uz obvezu razvoja te zemlje, nego da stoji.
Politika državnog vlasništva i samoupravnog socijalizma je već jednom bila na našem području. Mislim da je neslavno propala. Nadam se da ti znaš bolje pošto je očigledno ponovno propagiraš.
Jednostavno mi se ne da polemizirati na ovakvoj razini.
Moj stav oko kolektora jasan je argumentiran i temelji se na dokumentaciji koju SAM PROCITAO za razliku od mnogih koji guraju nos tamo gdje im nije mjesto. Svatko neka se bavi svojim poslom. U suprotnom predlzem da ukinemo skole i fakultete jer ionako svatko bira struku prema nahodjenju, a ne obrazovanju. Sto se tice "mojih ideja". Ukoliko netko ima bolje ideje (osim raspacavanja "obiteljskog blaga") neka ih predlozi. Ali ideja nema! Samo nailazimo na politiku pljuvana i cinizma. Pa zato nam i je ovako "bajno" i zivimo u "blagostanju" uz ovakve prirodne resurse!
Ipak cu vam "nacrtati" sto znaci zasticeno podrucje. Jer smatram da neuke valja obrazovati. A na vama je zelite li prihvatiti postulate danasnjeg gospodarstva ili zelite biti vazal zajedno sa svojom djecom nekome tko te postulate i te kako razumije.
1. Civiliziane zemlje odavna su se okrenule "odrzivom razvoju" to znaci da vuk bude sit a koze na broju tj. da priroda bude ocuvana i puk od te prirode zivi. Tamo gdje je to moguce proglasavaju se parkovi jer takve institucije privlace posjetitelje. Vrlo zgodan primjer jesu NPPJ. Posjetite si malo stranice turistickih sredista npr. u Austriji koja mahom nudi posjete mnogim zasticenim podrucjima i, vidi vraga, ima broj turista gotovo za 200% vise od Hrvatske. Ta zemlja bez mora zivi od turizma igradi svoj image upravo na ovim principima. Ista situacija je u Sloveniji.
2. Niti jedna Javna ustanova koja upravlja parkovima nema puno zaposlenih i ne prihoduje izravno. Ovdje se ne radi o primitivnoj trgovackoj politici "ti meni pet kuna ja tebi mlijeko", vec iskljucivo se radi o razvoju tercijarnih gospodarskih grana: pansioni, ponuda rekreacije, domaca gastronomija itd. Kada te grane pocnu biti unosne tada se iz poreza puni blagajana iz koje se pak financiraju takve Javne ustanove. A te grane jedino mogu poceti prihodovati ako imaju turiste, a turiste jedino mogu privuci nekakvi sadrzaji. I tako u spiralu!
3. Sto to znaci za Rakovicu kroz koju godisnje prodje gotovo pola milijuna posjetitelja od kojih barem 10% vapi za nekakvim sadrzajima ne bi li produzili boravak. Sami zakljucite.
4. Da bi se ovakva ideja provela ljude valja educirati, sustav valja izgraditi. To je, ne odvec lagan posao za lokalnu vlast. Hmm za to treba raditi! I evo problema! Pa naravno! Najlakse je sjest i poput prosjaka moliti da netko investira, ubaci koju kunu. Sto god to znacilo po domace ljude!
Ovo se isto odnosi i na procistac. Jer da bi dobili sustav prociscavanja voda kakav odgovara opcini valja se pomuciti. Malo raditi.
Ipak cu vam odgvoriti i na tekst vezan za EU fondove. Osoba s kojom sam razgovarao, a dobro je poznajem, ima preko 10 godina veeelikog iskustva u apliciranju projekata za fondove. Infrastrukturni projekti vrlo se izdasno financiraju, a veeeliki prioritet jesu upravo sustavi prociscavanja otpadnih voda jer su uvjet za ulazak u EU. I zapravo nije problem dobiti novac vec primiti se posla i napisati suvisao projekt. Hrvatske vode preuzele su obvezu osigurati 20 % sredstava za sufinanciranje projekata. Konacno zato i ubiru vodnu naknadu.
Na kraju, da prokomntiram vas napad na "moje interese". Da ne povjerujete netko ipak zeli raditi i za opce dobro, jer ako ce svima biti dobro pa ce valjda biti i meni. Ukoliko budu svi u dreku, bojim se da niti mene ta sudbina nece zaobici. Ja nisam od onih koji se brinu samo za vlasititu guzicu i fucka im se za ostale. Sto se mene tice mozete to nazvati socijalizmom, desnicarstvom, mozda idiotizmom! Meni potpuno svejedno. Zao mi je ako sam vas razocarao sa svojim stavom i uvjerenjem.
Moj stav oko kolektora jasan je argumentiran i temelji se na dokumentaciji koju SAM PROCITAO za razliku od mnogih koji guraju nos tamo gdje im nije mjesto. Svatko neka se bavi svojim poslom. U suprotnom predlzem da ukinemo skole i fakultete jer ionako svatko bira struku prema nahodjenju, a ne obrazovanju. Sto se tice "mojih ideja". Ukoliko netko ima bolje ideje (osim raspacavanja "obiteljskog blaga") neka ih predlozi. Ali ideja nema! Samo nailazimo na politiku pljuvana i cinizma. Pa zato nam i je ovako "bajno" i zivimo u "blagostanju" uz ovakve prirodne resurse!
Ipak cu vam "nacrtati" sto znaci zasticeno podrucje. Jer smatram da neuke valja obrazovati. A na vama je zelite li prihvatiti postulate danasnjeg gospodarstva ili zelite biti vazal zajedno sa svojom djecom nekome tko te postulate i te kako razumije.
1. Civiliziane zemlje odavna su se okrenule "odrzivom razvoju" to znaci da vuk bude sit a koze na broju tj. da priroda bude ocuvana i puk od te prirode zivi. Tamo gdje je to moguce proglasavaju se parkovi jer takve institucije privlace posjetitelje. Vrlo zgodan primjer jesu NPPJ. Posjetite si malo stranice turistickih sredista npr. u Austriji koja mahom nudi posjete mnogim zasticenim podrucjima i, vidi vraga, ima broj turista gotovo za 200% vise od Hrvatske. Ta zemlja bez mora zivi od turizma igradi svoj image upravo na ovim principima. Ista situacija je u Sloveniji.
2. Niti jedna Javna ustanova koja upravlja parkovima nema puno zaposlenih i ne prihoduje izravno. Ovdje se ne radi o primitivnoj trgovackoj politici "ti meni pet kuna ja tebi mlijeko", vec iskljucivo se radi o razvoju tercijarnih gospodarskih grana: pansioni, ponuda rekreacije, domaca gastronomija itd. Kada te grane pocnu biti unosne tada se iz poreza puni blagajana iz koje se pak financiraju takve Javne ustanove. A te grane jedino mogu poceti prihodovati ako imaju turiste, a turiste jedino mogu privuci nekakvi sadrzaji. I tako u spiralu!
3. Sto to znaci za Rakovicu kroz koju godisnje prodje gotovo pola milijuna posjetitelja od kojih barem 10% vapi za nekakvim sadrzajima ne bi li produzili boravak. Sami zakljucite.
4. Da bi se ovakva ideja provela ljude valja educirati, sustav valja izgraditi. To je, ne odvec lagan posao za lokalnu vlast. Hmm za to treba raditi! I evo problema! Pa naravno! Najlakse je sjest i poput prosjaka moliti da netko investira, ubaci koju kunu. Sto god to znacilo po domace ljude!
Ovo se isto odnosi i na procistac. Jer da bi dobili sustav prociscavanja voda kakav odgovara opcini valja se pomuciti. Malo raditi.
Ipak cu vam odgvoriti i na tekst vezan za EU fondove. Osoba s kojom sam razgovarao, a dobro je poznajem, ima preko 10 godina veeelikog iskustva u apliciranju projekata za fondove. Infrastrukturni projekti vrlo se izdasno financiraju, a veeeliki prioritet jesu upravo sustavi prociscavanja otpadnih voda jer su uvjet za ulazak u EU. I zapravo nije problem dobiti novac vec primiti se posla i napisati suvisao projekt. Hrvatske vode preuzele su obvezu osigurati 20 % sredstava za sufinanciranje projekata. Konacno zato i ubiru vodnu naknadu.
Na kraju, da prokomntiram vas napad na "moje interese". Da ne povjerujete netko ipak zeli raditi i za opce dobro, jer ako ce svima biti dobro pa ce valjda biti i meni. Ukoliko budu svi u dreku, bojim se da niti mene ta sudbina nece zaobici. Ja nisam od onih koji se brinu samo za vlasititu guzicu i fucka im se za ostale. Sto se mene tice mozete to nazvati socijalizmom, desnicarstvom, mozda idiotizmom! Meni potpuno svejedno. Zao mi je ako sam vas razocarao sa svojim stavom i uvjerenjem.
Ja sam vama postavio jasna pitanja na koja niste dali odgovor nego ste konstatirali da ne želite polemizirati na toj razini. Kako ne bi bilo zabune, još jedanput ću ponoviti pitanja, ovaj put malo jasnije:Novosel je napisao/la:Jednostavno mi se ne da polemizirati na ovakvoj razini.
1. Dali ste svjesni da izgradnja kolektora po selima košta puno više od jednog jedinstvenog kolektora za cijeli kraj? Kažete da je trenutni projekt na rubu rentabilnosti, recite mi kako mislite opravdati ulaganje u više kolektora? Kojom logikom ste došli do toga da je više manjih kolektora rentabilnije od jednog velikog koji bi pokrivao cijeli kraj? Ako smatrate da je rentabilnost problem, dali to znači da indirektno govorite da nema šanse da Rakovica u bližoj budućnosti dobije kolektor?
2. Gdje misliš pustati pročišćene vode iz "manjih" seoskih kolektora?
3. Park, općina i Hrvatske vode ne mogu sami financirati taj projekt. To je dovoljan dokaz da su EU fondovi već uključeni u plan financiranja. Mislim da to nije nikakva tvoja ideja. Ako EU fondovi nisu u planu, reci nam kako općina misli financirati taj projekt (tvrdiš da si pročitao dokumentaciju, sad nam lijepo objasni na koji je način predviđeno financiranje projekta?).
4. Koliko ja znam, uz šetnicu do starog grada je još prije rata rađen sustav za odvodnju. Znači, taj sustav se uz manje reparacije može i danas iskoristiti. To značajno umanjuje cijenu projekta. Tvoj prijedlog predlaže kompletno izgradnju nove infrastrukture. Reci mi, zašto je park prije rata izgradio tu kanalizacijsku mrežu? Pa nisu valjda bili ludi da idu raditi mrežu bez riješenih papira? Dali to znači da je još prije rata bila ideja da se na istom području napravi kolektor? Ako ne, objasni zašto je onda rađena mreža?
5. Kažeš da je moje ideja "raspacavanja "obiteljskog blaga"". Ja se zauzimam za gradnju kolektora po postojećem planu dok ti govoriš o nekom nerealnom planu manjih kolektora po selima za kojeg i sam znaš da nikad neće biti realiziran. Govoriš o svojoj ideji koja je puna rupa i koju sam uspio srušiti bez znanja geologije, samo upotrebom zdrave logike? Kakva je svrha tvoje ideje kad je u potpunosti neizvediva? Smatram da je jedina svrha tvoje ideje ona politička, a to je rušenje svega što pokušava napraviti netko iz tebi suprotne političke stranke. I još se prestavljaš kao "igrač za društveno dobro", a svima je jasno da ti je jedini cilj politička korist.
6. Govoriš o kompetencijama i edukaciji, a zaboravljaš da si ovdje duboko ušao u ekonomsku politiku, a imaš kompetencije samo za geologiju?
Neznam kako je rasprava krenula u smjeru razvijanja turizma i otvarnja parkova prirode, ali očigledno je da si i tu na krivom terenu. Da se baviš turizmom shvatio bi da od tvog otvaranja parka prirode ne bi bilo puno koristi. Zašto? Zato što je NP plitvička jezera daleko više od samih jezera i turisti imaju dovoljno šume za razgledavanje i na samom području parka. Mi koji se bavimo turizmom znamo da su turisti zasićeni prirodnih ljepota parka i da traže neke druge sadržaje, a ne još šume za razgledavanje. Uostalom, TZ je uredio šetnicu uz kanjon Korane na koju moji gosti nisu nikad otišli jer ih ne iteresira jedan dan šetanje po parku, a drugi dan šetanje uz Koranu. Nekolicina ih ode u Braćeve špilje (koje su isto općina i TZ uredile), ali većinu niti to ne zanima.
Nadalje, ulaziš u temu o investitorima gdje si opet na krivom terenu. Investitore itekako treba moljakati, a najbolji način za "isprositi" koji milijun eura investicije jest riješena infrastruktura.
Iz svih tvojih izlaganja do sada vidljivo je da ti je jedina motivacija politički interes. Nadam se da takvi stručnjaci kao što si ti nikad neće dobiti priliku da vode općinu, jer smo onda stvarno najebali. Dok ti shvatiš neke temeljne zakone tržišnog gospodarstva, proći će baba s kolačima.
Pa krenimo odozada. Vidim, vasa politicka opcija vodi ispravnu politiku na svim razinama u drzavi, donose mudre odluke i nadasve postuju zakonitosti struke i zato hrvati zive u "blagostanju" i njeguju "drustvo znanja". Malo sutra... upravo radi ovakve politike hrvati se razbastinjuju od svih vrijednih dobara. Navedite mi jednu kvlaitetnu investiciju u Hrvatskoj u kojoj nasi radnici imaju suvislu placu? Navedite mi jednu stranu investiciju, a da nije barem malo umjesana u politicke intrige. Navedite mi jednu stranu investitiju a koja radi u korist Hrvatske?
Ja nisam politicar i ne zanima me vodjenje opcine, ali me zanima dobrobit ovog naroda i zanima me da u ovoj jadnoj drzavi konacno mogu zivjeti od svog znanja, a ne da me kojekakvi skrojevici pausalno prozivaju za moje strucne stavove.
Vezano uz moje poznavanje struke i svega sto sam naveo: ja sam odradio domacu zadacu i proucio sam sve sto je vezano za projekt procistaca te ne lupetam o politickoj mtivaciji.
Zelite da vam odgovorim na pitanja. Pa kakve koristi kada odgovore ne uvazavate. Na monga vasa pitanja mozete naci odgorovore u prvom postu.
Park prirode. To je moja konkretna ideja. Imate bolju? Kako funkcioniraju parkovi prirode vani iz ciji zremalja si prizeljkujete milijunske investicije? Imate literaturu pa je proucite ili procesljajte relevantne stranice na internetu. Ja sam vam pokusao objasniti, ali koristi nema. Stoga trazite argumente negdje drugdje.
Da bi smo raspljavljali o projektu procistaca morate prouciti dokumentaciju i uvazavati cinjenicu da moza ipak znam nesto vise od vas, znam da vam je to muka ali postoje ljudi koji znanje ne kupuju vec ga sjecu radom!
Vasa logika kojom pobijate moje poznavanje hidrogeologije temelji se na neznanju. Da bi raspljavljali o krsu, sto je moj teren, moramo znati pojmove kao sto su vodonosnici i njihova zastita, hidrogeoloska obiljezja propusnosti stijena, strukturnogeoloskim odnosima u unutrasnjim i vanjskim dinaridima koji uvjetuju protjecanje podzemnih voda itd itd. Naravno moramo znati i lokane uvjete zastite podzmenih voda. Bit ce mi drago da poznajete ove termine u vremenu i prostoru jer tada mozemo poceti raspravljati o pitanjima ispustanja prociscene vode izravno u podzemne vode ili u suho korito ili njihovo koristenje. Isto tako tada mozemo poceti raspravljati o lokaciji procistaca koja je ocito pitanje politicke odluke jer struka nikada ne bi digla ruku za tako nesto. Znate, postoji jedna sprdnja medju geolozima u kojoj je na vjecnoj tapeti jedan kolega i to zato jer je dopustio da se Solaris Hoteli grade u rasjednoj zoni. Morate znati da je vrijeme do 90tih bilo vrijeme kada je politika odlucivala o razvoju i godspodarstvu (bas kao i danas). Jedan od najvecih takvih politickih promasaja je i tvornica glinice u Obrovcu. A ovo je samo jedna od niz manjih nesuvislih odluka.
Da, moje je protivljenje isto politicki motivirano kao i svih onih strucnjaka od kojih je nacelnik htio dobiti pozitivno misljenje, a dobio je vrlo neugodne odbijenice jer ovakav projekt nije DOBAR! Hebi ga! Ali naravno, u ovakvom lakrdijaskom drustvu znanje i domaci know how potpuno je bezvrijedan i valja ga suzbiti ako ga ne mozes pridobiti.
Ah, dobro. Idemo na pitanje kolektorskog sustava. Mala digresija, naime logika je takodjer vrlo respektabilna grana zanosti koju valja uvazavati. Dakle, slazemo se da, ukoliko to uopce zelimo, moramo izgraditi kolektorski sustav (ili ti kanalizacija) u svakom naselju i svako kucu spojiti nanj. E sada, ako zelimo centralizirani sustav tada sve podsustave moramo spojiti na glavni vod koji ce ici prema jednom procistacu. Koliko se sjecam radi se o enormnom zahvatu jer obuhvaca cijeli niz precrpnih stanica. ISKUSTVA IZ INOSEMSTVA govore da su gubci iz takvih sustava vrlo veliki sto naravno odlazi opet u podzemne vode. Pa ste dali dreku pljusku. Samo ilustracije radi svaki vodovod ima svoje gubitke i do 50% (zagrebacki vodovod ima gubitke oko 45%), ali se o njima ne govori jer se radi o cistoj vodi. Sada zamislite da imate tolike gubitke iz cjevovoda, a navodno ste rjesili problem odvodnje! Tko ce vam placati sanacije? Elem, pametni zapadnjaci dosli su do zakljucka da je sustav dispergiranih manjih procistaca daleko rentabilniji i sigurniji sto je i logicno, barem meni. Drugim rjecima izgradnja glavnog kolektora medju mjestima opcine strasno je skup zahvat radi neujednacenih nadmorskih visina. Volio bih kada bi Jurica dao postotak. Ja bih ga dao ali nemam studiju. Za daljnje informacije mozete se obratiti npr. tvrtki Almes iz Istre ciji je direktor jedan od plejade onih od kojih je bilo pokusano dobiti amen za postojeci projekt.
Zasto je radjen kolektor? Pa to pitajte politicare, a ne mene!
EU nije ukljucena u financiranje kolektora vec samo Hrvatske vode i NPPJ. Da je EU ukljucena tada ne bi smjelo biti toliko nepoznanica u projektu npr. studija utjecaja na okolis! CIjeli bi projket trebao biti transparentniji!
Na kraju glede isplativosti projekta molim procitati studiju isplativosti!
Ja nisam politicar i ne zanima me vodjenje opcine, ali me zanima dobrobit ovog naroda i zanima me da u ovoj jadnoj drzavi konacno mogu zivjeti od svog znanja, a ne da me kojekakvi skrojevici pausalno prozivaju za moje strucne stavove.
Vezano uz moje poznavanje struke i svega sto sam naveo: ja sam odradio domacu zadacu i proucio sam sve sto je vezano za projekt procistaca te ne lupetam o politickoj mtivaciji.
Zelite da vam odgovorim na pitanja. Pa kakve koristi kada odgovore ne uvazavate. Na monga vasa pitanja mozete naci odgorovore u prvom postu.
Park prirode. To je moja konkretna ideja. Imate bolju? Kako funkcioniraju parkovi prirode vani iz ciji zremalja si prizeljkujete milijunske investicije? Imate literaturu pa je proucite ili procesljajte relevantne stranice na internetu. Ja sam vam pokusao objasniti, ali koristi nema. Stoga trazite argumente negdje drugdje.
Da bi smo raspljavljali o projektu procistaca morate prouciti dokumentaciju i uvazavati cinjenicu da moza ipak znam nesto vise od vas, znam da vam je to muka ali postoje ljudi koji znanje ne kupuju vec ga sjecu radom!
Vasa logika kojom pobijate moje poznavanje hidrogeologije temelji se na neznanju. Da bi raspljavljali o krsu, sto je moj teren, moramo znati pojmove kao sto su vodonosnici i njihova zastita, hidrogeoloska obiljezja propusnosti stijena, strukturnogeoloskim odnosima u unutrasnjim i vanjskim dinaridima koji uvjetuju protjecanje podzemnih voda itd itd. Naravno moramo znati i lokane uvjete zastite podzmenih voda. Bit ce mi drago da poznajete ove termine u vremenu i prostoru jer tada mozemo poceti raspravljati o pitanjima ispustanja prociscene vode izravno u podzemne vode ili u suho korito ili njihovo koristenje. Isto tako tada mozemo poceti raspravljati o lokaciji procistaca koja je ocito pitanje politicke odluke jer struka nikada ne bi digla ruku za tako nesto. Znate, postoji jedna sprdnja medju geolozima u kojoj je na vjecnoj tapeti jedan kolega i to zato jer je dopustio da se Solaris Hoteli grade u rasjednoj zoni. Morate znati da je vrijeme do 90tih bilo vrijeme kada je politika odlucivala o razvoju i godspodarstvu (bas kao i danas). Jedan od najvecih takvih politickih promasaja je i tvornica glinice u Obrovcu. A ovo je samo jedna od niz manjih nesuvislih odluka.
Da, moje je protivljenje isto politicki motivirano kao i svih onih strucnjaka od kojih je nacelnik htio dobiti pozitivno misljenje, a dobio je vrlo neugodne odbijenice jer ovakav projekt nije DOBAR! Hebi ga! Ali naravno, u ovakvom lakrdijaskom drustvu znanje i domaci know how potpuno je bezvrijedan i valja ga suzbiti ako ga ne mozes pridobiti.
Ah, dobro. Idemo na pitanje kolektorskog sustava. Mala digresija, naime logika je takodjer vrlo respektabilna grana zanosti koju valja uvazavati. Dakle, slazemo se da, ukoliko to uopce zelimo, moramo izgraditi kolektorski sustav (ili ti kanalizacija) u svakom naselju i svako kucu spojiti nanj. E sada, ako zelimo centralizirani sustav tada sve podsustave moramo spojiti na glavni vod koji ce ici prema jednom procistacu. Koliko se sjecam radi se o enormnom zahvatu jer obuhvaca cijeli niz precrpnih stanica. ISKUSTVA IZ INOSEMSTVA govore da su gubci iz takvih sustava vrlo veliki sto naravno odlazi opet u podzemne vode. Pa ste dali dreku pljusku. Samo ilustracije radi svaki vodovod ima svoje gubitke i do 50% (zagrebacki vodovod ima gubitke oko 45%), ali se o njima ne govori jer se radi o cistoj vodi. Sada zamislite da imate tolike gubitke iz cjevovoda, a navodno ste rjesili problem odvodnje! Tko ce vam placati sanacije? Elem, pametni zapadnjaci dosli su do zakljucka da je sustav dispergiranih manjih procistaca daleko rentabilniji i sigurniji sto je i logicno, barem meni. Drugim rjecima izgradnja glavnog kolektora medju mjestima opcine strasno je skup zahvat radi neujednacenih nadmorskih visina. Volio bih kada bi Jurica dao postotak. Ja bih ga dao ali nemam studiju. Za daljnje informacije mozete se obratiti npr. tvrtki Almes iz Istre ciji je direktor jedan od plejade onih od kojih je bilo pokusano dobiti amen za postojeci projekt.
Zasto je radjen kolektor? Pa to pitajte politicare, a ne mene!
EU nije ukljucena u financiranje kolektora vec samo Hrvatske vode i NPPJ. Da je EU ukljucena tada ne bi smjelo biti toliko nepoznanica u projektu npr. studija utjecaja na okolis! CIjeli bi projket trebao biti transparentniji!
Na kraju glede isplativosti projekta molim procitati studiju isplativosti!
PS
Budimo civilizirani pa se ne skrivajmo iza pseudonima.
Budimo civilizirani pa se ne skrivajmo iza pseudonima.
Gospodine Novosel, ovaj put vas neću citirati jer to nema smisla. Ja vam ostavim konkretna pitanja, a vi skrećete temu na državnu politiku. Nemožete govoriti o mojoj političkoj opciji kad ne znate tko sam ja. S druge strane, svi mi znamo koja je vaša politička opcija. Ako vam treba primjer strane investicije koje nam je osigurala vaša politička opcija, možemo govoriti o Hypo banci koja je svesrdno financirala domaće poduzetnike sa hrvatskim know how poput Kutle i sl.
Govorite o gubitcima od 50% u cjevovodima sa pitkom vodom, što naravno nema nikakve veze sa sustavom otpadnih voda jer nije ista stvar. Uvijek je bolje 40% otpadnih voda "gubitka", nego 100% kako se trenutno radi na području općine.
Moj stav je da radite gužvu u praznom autobusu. Od minornih nedostataka (poput toga da će nastati kaljuže???) vi radite nepremostive zapreke. Svaki veliki projekt ima negativnih strana, i ako ćemo ustrajati na tome da je zbog toga nepoželjan, vjerojatno ćemo i uspjeti. Problem je samo razlog zbog kojeg ćemo zaustaviti projekt, a to je u vašem slučaju čisto iz politički ili osobni interes.
Primjer, u zaštićeni krajolik Pazinsku jamu se slijeva očišćena voda iz Pazinskog gradskog kolektora.
I još jedna zanimljivost:
"Za usporedbu smo snimili, u istim staklenim posudama, izlaznu vodu iz pročistača i vodu iz vodovoda: ova iz pročistača je žućkasta, ali bistra, vjerojatno čak puno čišća nego voda iz toka Pazinčice." http://www.ipazin.net/?p=917
Što se tiče civiliziranosti, ja imam pravo na anonimnost.
O vašem projektu parka prirode možemo neki drugi put, jer ova tema stvarno nema veze s tim i ne bih htio razvodnjavati raspravu nebitnim prepucavanjima. Ako se želite dokazati u turizmu, uložite vlastite novce i dokažite nam svima da ste veliki gospodarski ekspert.
Upišite u Google pojam "protiv kolektora" i ova tema će prva iskočiti. Nigdje još nije zabilježen slučaj da se ovako žestoko napadala izgradnja jednog pozitivnog uređaja poput kolektora. Vi kao geolog bi prvi trebali stati u obranu izgradnje kolektora jer bi trebali znati važnost kolektora za ekologiju. Ne, vi zauzvrat stopirate projekt i stavljate nas u status quo gdje mještani i dalje otpadne vode puštaju direktno u prirodu, i gdje novi investitori odbijaju dolaziti jer nemaju osnovnu infrastrukturu.
Govorite o gubitcima od 50% u cjevovodima sa pitkom vodom, što naravno nema nikakve veze sa sustavom otpadnih voda jer nije ista stvar. Uvijek je bolje 40% otpadnih voda "gubitka", nego 100% kako se trenutno radi na području općine.
Moj stav je da radite gužvu u praznom autobusu. Od minornih nedostataka (poput toga da će nastati kaljuže???) vi radite nepremostive zapreke. Svaki veliki projekt ima negativnih strana, i ako ćemo ustrajati na tome da je zbog toga nepoželjan, vjerojatno ćemo i uspjeti. Problem je samo razlog zbog kojeg ćemo zaustaviti projekt, a to je u vašem slučaju čisto iz politički ili osobni interes.
Primjer, u zaštićeni krajolik Pazinsku jamu se slijeva očišćena voda iz Pazinskog gradskog kolektora.
I još jedna zanimljivost:
"Za usporedbu smo snimili, u istim staklenim posudama, izlaznu vodu iz pročistača i vodu iz vodovoda: ova iz pročistača je žućkasta, ali bistra, vjerojatno čak puno čišća nego voda iz toka Pazinčice." http://www.ipazin.net/?p=917
Što se tiče civiliziranosti, ja imam pravo na anonimnost.
O vašem projektu parka prirode možemo neki drugi put, jer ova tema stvarno nema veze s tim i ne bih htio razvodnjavati raspravu nebitnim prepucavanjima. Ako se želite dokazati u turizmu, uložite vlastite novce i dokažite nam svima da ste veliki gospodarski ekspert.
Upišite u Google pojam "protiv kolektora" i ova tema će prva iskočiti. Nigdje još nije zabilježen slučaj da se ovako žestoko napadala izgradnja jednog pozitivnog uređaja poput kolektora. Vi kao geolog bi prvi trebali stati u obranu izgradnje kolektora jer bi trebali znati važnost kolektora za ekologiju. Ne, vi zauzvrat stopirate projekt i stavljate nas u status quo gdje mještani i dalje otpadne vode puštaju direktno u prirodu, i gdje novi investitori odbijaju dolaziti jer nemaju osnovnu infrastrukturu.
Volim diskusije i volim kada se argumentirano raspravlja jer to u znanstvenim krugovima ovodi do postignuca. Ali niakako ne mogu prihvatiti i razumjeti da ovdje raspravljamo na nacin da ja argumentirano osporavam projekt koji je neprihvatljiv za stanovnistvo opcine, a vi me neargumentirano optuzujete za politickog podobnika. Kao prvo isprva sam zagovarao i lokaciju i projekt dok nisam procitao dokumentaciju. Da li ste je vi procitali? Vjerojatno niste jer probleme nazivate minornim. Da, slazem se radi se o minornim problemima ukoliko se dopusti struci da ih rjesava sto je, konacno i bila ideja sastavljanja povjerenstva. Ali ne! Problem procistaca se ljubomorno cuva u dzepu, a manjkavosti daleko od ociju javnosti. Ja vas pitam zasto? Najvitalniji dokument pojekta (studija utjecaja na okolis) se uopce ne odnosi na Dreznik Grad. Ako bas hocete, predlagao sam nacelniku da uvjeri Hrvatske vode da se studija upotpuni jer je nedopustivo da se kao takva primjenjuje na ovu lokaciju. Odgovor je bio negativan i s nacelnikove i sa strane Hrvatskih voda. Kada sam problem iznio na sastanku s Hrvatskim vodama g. Dujmovic me je uvjeravao kako su istrazivanja povedena. Kada smo dopunu studije zatrazili od NPPJ napisali su kako se dopunjena istrazivanja ne odnose na lokaciju Dreznik grad. A iz privatnih kanala znam da je na lokaciji provedeno istrazno busenje i trasiranje te je utvrdjena veza s Klokotom. Kako to da se na podrucju opcine rade hidrogeoloska istrazivanja i nitko od vlasti za to nezna. Kako to da vlast nije briga za rezultate istrazivanja. Da prostite ja smatram da je problem jaako velik i koliko jos argumenata je potrebno da shvatite da da guzvu ne stvaram ja. Samo zahtjevam da javnost bude upucena u ono sto se desava. Pa upravo je to nasljedje iz bivse drzave da se od javnosti taje informacije i propusta samo one koje odgovaraju vlasti ne bi li posto poto pogurale projekt od kojeg Rakovica nece imato velike koristi jer ce se prikljuciti tek za 15-20 godina od dana kada procistac bude gotov. Pokusaje procitati posljedju recenicu i shvatiti je. I nastojte citati sav tekst kojeg sam napisao, a ne samo djelove koji vama odgovaraju jer dobivate iskrivljenu sliku.
Glede mog investiranja u turizam Rakovice. Pa nisam se najeo ludih gljiva da investiram u objekt, a nitko mi ne jamci da ce tri parcele dalje vlast prodati nekome za metalopreradjivacki pogon ili plantazu monokulture. E vidite u tome lezi bit strategije. Kada cemo imati strategiju dobit cete i postene investicije. Do tada sve je lov u mutnom!
Glede mog investiranja u turizam Rakovice. Pa nisam se najeo ludih gljiva da investiram u objekt, a nitko mi ne jamci da ce tri parcele dalje vlast prodati nekome za metalopreradjivacki pogon ili plantazu monokulture. E vidite u tome lezi bit strategije. Kada cemo imati strategiju dobit cete i postene investicije. Do tada sve je lov u mutnom!
Eh da, da jednu stvar jos jednom razjasnimo kako ne bi bilo zabune. Ja ne radim "nepremostive prepreke". Kao sto sam vec napisao (a vi to niste htjeli vidjeti i procitati) ja i te kako zagovaram procistac ali onakav kakav ce odgovarti stanovnicima opcine Rakovica - po mogucnost financiran iz fondova EU (radi transparentnosti), financijski prihvatljiv za odrzavanje, na primjerenoj lokaciji te da se procisene vode upustaju u stalan tok bio nadzemni ili podzemni.
Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 1 gost.