Eto dragi moji sumještani da vas obavjestim da će se obistiniti one najcrnje najave tj. od ponedjeljka se zatvara pošta u Drežnik Gradu. Svi naši pokušaji da se to zaustavi ili odgodi propali su. Za one koji neznaju da kažem da smo ovih dana organizirali potpisivanje peticije protiv zatvaranja pošte, skupilo se oko 500 potpisa, danas smo ja, načelnik općine Franjo Franjković, pravnik Kristijan Biturajac i budući predsjednik mjesnog odbora Marijan Vuković tu peticiju nosili u Zagreb u centar Pošte i tamo su nas primili izvršna direktorica Divizije mreže Marijana Miličević i (valjda) njezin pomoćnik Ivan? Čulo.
Sastanak je počeo u 11h kako je bilo i zakazano, lijepo su nas primili, ponudili ako ćemo nešto popit, onda sam im ja pročitao sažetak teksta peticije i naše viđenje situacije i načine rješavanja problema, gospođa Miličević je nakrivila usta, ruke naslonila na stol i podbočila bradu, nasmješila se i sve kimala glavom lijevo desno, pa se malo nakosila i onako komentirala potiho "Kako je to lijepo, simpatično..." ja sve pomislio "Pomozi Bože bit će nešto" al kad sam ja završio ona jednako onako naslonjena na ruke gleda me ravno u oči, nasmješena i kaže (ovaj put glasnije da svi čuju) "Sve ste vi to lijepo tu napisali i stvarno je šteta zatvorit takav ured, znamo i mi da ured pošte u tako maloj sredini puno znači ... bla bla bla al mi poštu zatvaramo sa 4. 6." Uh tu me pokosila ko grom iz vedra neba, ja nastojao i dalje zadržati hladnokrvnost i mirnoću pa im počeo malo šire objašnjavati razloge protiv zatvaranja, kao mi smo područje od posebne državne skrbi, postardali smo jako u ratu, puno starijeg stanovništva je u selima, pa im razlagao onaj pravilnik po kojemu se pošte koje posluju sa gubitkom mogu financirati iz Državnog proračuna... al oni mene odmah sasjeku u startu da se taj pravilnik odnosi samo na 5 ureda pošte i to one koje posluju na graničnim prijelazima.
Načelnik onda pokušao sa svoje strane isto nebi li kako uspjeli odgoditi zatvaranje do nove godine a da bi onda se vidjelo pa bi možda Općina u proračunu za iduću godinu našla neka sredstva i namirila manjak od 41000 kuna koliko oni kažu da je manjak u Drežniku, no ništa nije pomagalo, po njima su se stakli svi uvjeti za zatvaranje i ured se zatvara u ponedjeljak, pokušavao i Marijan nekako sa ljudske strane im objasnit da bi i pošta morala sa svoje strane uvesti neke dodatne sadržaje u ponudu i time pridonijeti boljem poslovanju a ne se samo oslonit na uplate i isplate, pravnik je isto pokušao sa pravne strane ih upozorit na neke njihove propuste, načelnik ih je isto upozoravao da su zahtjev za sufinanciranje pošte u Drežniku od strane Općine poslali u 3. mjesecu ove godine a zna se da se proračun donosi na kraju godine za iduću i da nije nikako moguće u sred godine donositi takvu odluku, no ništa nije pomagalo, njih to ništa ne zanima, oni samo ponavljaju da je takva odluka donešena na najvišem nivou i da se tu ništa nemože, kad je načelnik vidio da je vrag odnio šalu onda se je i on se zaoštrio pa im je postavio nekoliko neugodnih pitanja, našto se Čulo opasno nakostriješio pa sam se tu i ja umješao i rekao tom Ćuli da mi se čini koda je on agent neke druge pošte a ne Hrvatske Pošte jer mi je u telefonskom razgovoru nekoliko puta spomenuo da ljudi netrebaju nšta brinuti jer ima i drugih operatera koji obavljaju poštanske usluge i koji vjeruvatno i danas već nose telefonske račune mještanima... no on se tamo počeo čudit da on to nije rekao ...
Na kraju smo nekako primirili situaciju i pokušali naći kompromis za Drežničku poštu da se odgodi zatvaranje ove godine a da se za iduću godinu vidi koliki je minus i da se to pokuša onda namaknut od strane Općine Rakovica, al nije pomoglo ni to.
Ostavljena je mogućnost ako bi Općina pristala na sufinanciranje onda bi se takva odluka proslijedila njima u Hrvatske Pošte i ured bi se ponovo otvorio.
Onda su se zakačili oko pošte u Rakovici jer je Pošta u zgradi Općine a pošta ne plaća najam Općini niti grijanje niti išta drugo, iz Općine su im onda priprijetili da bi se moglo desit da im otkažu ugovor o najmu? (koji je ako sam dobro razumio i onako već istekao) našto je ta direktorica odgovorila nek im pošalju to napismeno pa će oni razmotrit dal im se isplati plaćat najam u Rakovici ili ne.
Sastanak završio kako je bilo i predviđeno u 12h, nastojao sam šarmirati Miličevićku kad sam joj predavao peticiju i zamolio ju da pogleda koji put te potpise i razmisli treba li baš sve gledati kroz profit i novac ili malo i ljudskosti dodati u sve to. Miličevićka se kao i na početku nasmiješila, nagnula par puta glavu lijevo desno, potapšala me po ramenu i ispratila nas do vrata. pozdravili smo se, Čulo mi je čvrsto stisao ruku al ja sam njemu još čvršće a najrađe bih mu stisao onaj dugački vrat i nebi pustao